Baba

Mennyit igyon egy szoptatós kismama?

A megfelelő folyadékpótlás a kismamák esetében még fontosabb, hiszen a várandósság és a szoptatás ideje alatt az ő szervezetük a szokásosnál több folyadékot veszít.

A terhesség időszakában a kismamák szervezete nem csupán többletenergia-bevitelt igényel, de folyadékból is a megszokott mennyiségnél körülbelül 15 százalékkal többet kell elfogyasztaniuk ahhoz, hogy a magzat megfelelően tudjon fejlődni – ez napi 3 deciliterrel jelent többet a várandósság 9 hónapja alatt. A születés után sem szabad csökkenteni ezt a mennyiséget, sőt növelni kell, hiszen a legtöbb édesanya anyatejjel táplálja a gyermekét, és az ehhez szükséges folyadékot valahonnan meg kell kapni a szervezetnek. Naponta átlagosan 750 ml anyatej termelődik rendes körülmények között, ehhez pedig a normál folyadékbevitel mellé – amely egy felnőtt esetében legkevesebb 2 liter – még pluszban mintegy 7 deci folyadékot kell inni az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint.

Mennyit igyon egy szoptatós kismama?

A kiszáradás mindennapos veszély

A folyadékpótlást gyakran elhanyagoljuk, azt gondolván, hogy erről úgyis ösztönösen gondoskodik a szervezetünk – ha szüksége van vízre, azt szomjúsággal jelzi, és mi ilyenkor iszunk. Azonban a dehidratációnak nem a szomjúság az első jele, ezért amikor már szomjúságot és szájszárazságot érzünk, akkor a szervezetünk valószínűleg már jó ideje küzd folyadékhiánnyal. A kismamáknál ezt az állapotot mindenképpen tanácsos elkerülni azzal, hogy tudatosan figyelnek rá, mikor és mennyi isznak. A nagyobb mértékű dehidratáció ugyanis árt az anyatej minőségének, és az anya szervezetének sem tesz jót, de már a szervezet kisebb folyadékhiánya is fáradékonnyá, feszültté teheti az édesanyát. A nagyobb fokú dehidratáció már fejfájással, szédüléssel és általános izomgyengeséggel jár, súlyosabb esetben pedig elveszíti a bőr a rugalmasságát, a vizelet sötét színűvé válik, gyorsul a szívverés, és végül eszméletvesztés is bekövetkezhet.

Mit igyon egy kismama?

A folyadék rendszeres pótlása biztosítja a megfelelő tejelválasztást is, ezért akár már szoptatás közben is érdemes egy-két deci vizet elkortyolgatni – ezzel csak használunk magunknak és a babának is. Természetesen nemcsak víz jöhet ilyenkor szóba, de a szakemberek egybehangzó állítása szerint az egyszerű csapvíz – amely Magyarországon mindenhol teljes biztonsággal fogyasztható – a legjobb választás a folyadékpótlása. Ezen kívül lehet szó gyümölcslevekről, teákról, ásványvizekről is, de ekkor érdemes szem előtt tartani, hogy ezek lehetséges ásványianyag- és cukortartalma nem ártalmas-e az anya és a baba egészségére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top