Baba

Mikortól adható tehéntej egy kisbabának?

Ideális esetben a kisbabák egyetlen és legfontosabb tápláléka az anyatej a születésüktől kezdve legalább fél évig. Sokak szerint minél tovább tart az anyatejes táplálás, annál jobb, mint ahogy általában abban is egyetértenek a szakértők, hogy a tehéntej hozzátáplálásával várjunk a lehető legtovább, akár hároméves korig is.

A tehéntej fontos és tápanyagokban gazdag eleme az étrendnek, ahogy számos más tejtermék is, a joghurtoktól kezdve a sajtokon át a kefirig. Azonban nem mindenkinek hasznos: a kisbabáknak egyéves korig például kifejezetten tilos tehéntejet adni, és ezután is körültekintően kell elkezdeni a tejtermékek hozzátáplálását – bár például natúr joghurtot és kefirt már nyolc hónaposan is kóstolgathat a baba egyes szakértők szerint. Más elméletek későbbre teszik ezek bevezetését, a tehéntejjel pedig még szigorúbbak: szerintük a legjobb az, ha csak hároméves koruk körül kapnak ilyet először a gyerekek, különösen akkor, ha a családban valakinek már volt, vagy van a tejhez köthető allergiája.

Mikortól adható tehéntej egy babának?

A tehéntej kérdésében persze ellenvélemény is van: egy másik koncepció szerint pedig már 4-7 hónapos kortól el kell kezdeni szoktatni a gyermeket a tejhez úgy, hogy két-három naponta 1-2 cseppet itatunk meg vele. A vita ezért ilyen erős, mert a tehéntej és a tejtermékek kiváltói lehetnek a kellemetlen laktózallergiának és laktózérzékenységnek (fontos tudni, hogy a két dolog nem ugyanaz: az allergia súlyosabb a babákra nézve, és ez a betegség szorosan kötődik az immunrendszer működéséhez, míg a laktózérzékenység elsődleges oka az, hogy
a tejben található anyagok bizonyos részét – például a laktózt – a szervezet nem képes lebontani, megemészteni.)

Tehéntej- és tejtermék-hozzátáplálási kalauz

A vitát megoldani nem tudjuk, de közzétesszük egy szélesebb körben elfogadott álláspontot arról, hogy miként lehet a tejféleségek – különös tekintettel a tehéntej – hozzátáplálását elkezdeni.

Eszerint az első tejtermékféléket nyolc hónapos korban adhatjuk a babáknak: ekkor kerülhet fel az étlapra a kefir és a natúr joghurt. Egy hónappal később a sovány sajtok, majd még egy hónapra rá a túró is beépülhet az étrendbe. Egy éves kor után jöhetnek az ízesített gyümölcsjoghurtok, a tejföl a vaj és a vajkrémek. Legutoljára magával a tehéntejjel ismerkedhetnek meg a gyerekek: 3 éves koruktól kezdve már ez a táplálék is részét képezheti a mindennapi étkezéseknek. Vele együtt a többi zsíros tejtermék is bekerülhet a menübe: a juh- és kecskesajtok, tejszín, krémsajtok és túrós, tejes desszertféleségek (például a Túró Rudi).

Fontos hozzátáplálási alapelv a fokozatosság, ezért tehát amikor a gyermek eléri a fenti korhatárokat, ne rögtön teljes adagokkal és napi háromszori porcióval próbálkozzunk, hanem kicsi, falatnyi kóstolókkal, amiket az idő haladásával egyre gyakrabban kínálunk fel a gyermeknek. Nem érdemes kényszeríteni, hogy ezeket fogadja el, ha nem ízlik neki, ráér később is megszeretni ezeket a tejtermékeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top