Baba

Egyre több a tiniszülés – a szexuális felvilágosítás gyerekcipőben jár

Magyarországon a szülések 11 százaléka tiniszülés, azaz 20 év alatti az édesanya. 2014-ben 10 ezer babának lett tinédzser korú édesanyja. Ez pedig ijesztően sok.

Az Eurostat felmérése szerint nem mi járunk élen a tiniszülésekben, mégis kevés vigasz, hogy Bulgáriában vagy Romániában sokkal többen vannak. Mi lesz a tini anyukákkal? Hogyan tanulnak tovább? Hogyan tartják el a gyereküket, és egyáltalán, mi a helyzet a tudatos családtervezéssel? Valószínűleg ebből a 10 000 babából 9999 véletlenül jött össze, helytelen védekezés miatt.

Fizikailag fejletlen, érzelmileg felkészületlen tinik a szex labirintusában

Felveti ez a statisztika az iskolai, otthoni szexuális felvilágosítás kérdését, hogy nálunk ez mennyire hatásos, és mikor kerítenek sort rá a szülők és tanárok. Főként pedig milyen formában, hiszen a felvilágosítás többrétű kell legyen, hogy a gyerekek tájékozódni tudjanak a szerelem, testiség, flörtölés, pornó labirintusában.

Az az elkeserítő tendencia három lány anyukájaként mindenképp ijesztő nekem, hogy a tinédzserek első szexuális élménye egyre fiatalabb korukban éri el őket. Míg régebben ez 16-17 év körül esett meg, most már a 13-14 éves korra tevődött. A legtöbb ilyen korú gyerek még fizikailag fejletlen, szellemileg, lelkileg felkészületlen, és eszébe sem jut védekezni. Nem csoda, hogy aggasztóan emelkedik a fiatalok körében az abortuszok és tiniszülések száma.

Minél előbb, annál hatásosabb a felelősségtudatra nevelés

Angliában épp idén februárban álltak elő ugyanezzel a kérdéssel, azt javasolva, hogy már általános iskola alsó tagozaton, sőt a legjobb lenne, ha a gyerekek 5 éves korától már szexuális felvilágosítást tartanának az intézmények. Aggasztó tendenciának látják, hogy 14 éves lányok melltartóban pózolnak a szelfiken a közösségi oldalakon, és a többség 15 éves korára már küldött magáról meztelen fotót másoknak. Nem egy az egyben magyaráznák el a nemi aktust természetesen az 5 éveseknek, hanem a javaslat új módszerek kidolgozásáról szól, amik a korosztályuknak megfelelően világosítja fel a gyerekeket.

A magyar szexuális felvilágosítás is hiányos, és leggyakrabban a tanárokra van bízva, hogy mikor és hogyan ejtik meg az ilyen témájú órákat. Leginkább erkölcstan órákon tehetik meg, hogy a szex témájával foglalkozzanak, ám ahhoz már nem kapnak iránymutatást, hogy milyen formában tegyék ezt.

Egyre több a tiniszülés - A szexuális felvilágosítás gyerekcipőben jár
A szexuális felvilágosítás, pláne a családtervezési ismeretek oktatása fájóan hiányzik az iskolákból. Ez nem titok senki előtt. Az eredmény pedig lesújtó. 2010-ben vizsgálták utoljára a nyolcadikos és tizedikes tanulók tájékozottságát, akkor a szakemberek így összegezték az eredményeket: »Nincs olyan téma, amely esetben az ismereteik szintje elfogadható mértékűnek mondható. Különösen súlyos hiányosságok mutatkoznak azokon a területeken, amelyek feltétlen szükségesek a harmonikus, biztonságos szexuális élethez.« A helyzet pedig valószínűleg nem lett jobb azóta.”
 

A hiányos ismeretek lelki sérülésekhez vezethetnek

A hiányos ismeretek pedig ahhoz vezethetnek, hogy egyrészt olyan szexuális kapcsolatokba is belemennek a tinikorúak, amikben lelki sérüléseket szereznek, és amikből aztán nem tervezett terhesség és abortusz lehet. Ha nem tanítjuk meg őket a védekezés fontosságára, és még az esemény utáni tablettához sem jutnak hozzá recept nélkül, akkor miért csodálkozunk, ha egyre több tini válik anyukává? A szülésükkel ugyan nő a gyerekek száma kis hazánkban, csak épp olyan sorsot von maga után, amit nem biztos, hogy a saját gyerekünknek elképzelnénk.

A szexuális felvilágosítás nem felhívás arra, hogy a tinik szexeljenek – bár ezt a vélemény sok helyen olvastam –, hanem végtelenül fontos eszköz lenne ahhoz, hogy ezek a gyerekek ne csak belecsöppenjenek a családanya szerepébe, hanem készülhessenek rá testileg, lelkileg, kapcsolatilag, anyagilag. Ez lenne az anya és a gyerek érdeke is. Végső soron az ő gyerekeik is azok, akik a következő nemzedéket alkotják, úgyhogy kiemelkedő fontosságú lenne, hogy egészséges lélekkel és biztos családi háttérrel nőjenek fel. Igen, mindez ott kezdődik, hogy a tinik a megfelelő felvilágosítást megkapják.

“A felvilágosítás azonban hiányos, az erkölcstan-tantervek szerint az iskola dolga a családi életre nevelés. Hoffmann Rózsa szerint ez azért van így, mert: »A politikai erő most nem a felvilágosítás, hanem az etika felé indult el.« A Nemzeti alaptanterv nem foglalkozik kifejezetten a szexuális felvilágosítással, ilyen kötelezettségük a hazai iskoláknak nincs. Az etikaórák keretébe beleférhet a téma, de nem tudni, hogy a »merészebb« felvetésekkel mernek-e, akarnak-e a tanárok foglalkozni, vagy inkább követik az etikakönyveik szövegét.”
 

Itthon is vannak iskolák, amik jó példával járnak elöl

Van azért szerencsére jó példa is, ahol foglalkoznak aktívan a tiniterhességek megelőzésével. A lányaim iskolájában például a szakemberekre hallgatva nem a tanárok kezébe teszik a felvilágosítás felelősségét, mivel a leghitelesebb tanácsot a szex témakörében orvos vagy védőnő  nyújthatja a gyerekek számára. Velük nem viccelődnek, és már csak a fehér köpeny szindróma miatt is komolyan veszik a szavaikat. A másodikosok tanító nénije azt mesélte, hogy már alsó tagozatban is kérhetik a tanárok a szexuális felvilágosítást, egy külső orvos segítségével:

“Akik kérik, már 4. osztályban van ilyenre lehetőség. Egy orvos szokott kijönni, hívásra, aki ezzel foglalkozik. Külön a fiúknak és külön a lányoknak tart foglalkozást a tanár jelenléte nélkül. Ez külön kérése, hogy NE legyünk bent. Ezt az osztályok fejlettsége és érdeklődése határozza meg, hogy kérjük-e vagy sem. Környezetismereten az emberi test kapcsán érintjük a témát. De igazán felsőben jön elő.”
 
Egyre több a tiniszülés - A szexuális felvilágosítás gyerekcipőben jár

Másik példaértékű iskola, ahol a szexualitáshoz prüdéria nélkül állnak hozzá, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a mai középiskolások már felvilágosultabbak és aktívabbak sokszor szexuálisan, mint a felnőttek: az Alternatív Közgazdasági Gimnázium. A vécékben óvszerautomata van, és már az 1999/2000-es tanévben is szerveztek szexuálpszichológiai kurzust a diákok számára, ami pont a lényegről szól:

“Vajon mi legyen a fontosabb érték: a munka-hivatás vagy a majdani családom, a gyerekeim? Hogyan tudok úgy élni, hogy akkor legyek terhes, amikor ez igazi örömet jelenthet nekem is, annak is akit szeretek, és a megszületendő gyermekem is örömmel indulhat az életbe…”
 

Ahogy az egészségfejlesztési stratégiájukban írják: “Magyarországon nagy probléma az iskolások szexuális nevelése, ami az iskolák egy részében teljesen hiányzik, máshol pedig évi egy felvilágosító előadásból áll – állítja egy ismert szexuálpszichológus. Mivel a gyerekek nemi érése 3-5 évvel előbb kezdődik, illetve az új információs technológiák miatt a fiatalokat sokkal könnyebben érik a szexualitással kapcsolatos ingerek, ezek viszont rendszertelenek, és egészséges értelmezésükhöz gondos, idejében elkezdett nevelésre lenne szükség. Épp ezért az utóbbi időben Európa több országában napirendre került a szexuális nevelés iskolai programja: a fiatalok körében egyre gyakoribb nemi betegségek és nem kívánt terhességek miatt a milánói általános iskolákban szeptembertől kötelező tantárggyá tették a szexuális nevelést.”

Országok, ahol a szexuális oktatás jól működik

Hollandia, ahol a leginkább irigyelt gyerekek élnek, mivel az ottani oktatási rendszer híresen liberális, ebben is élen jár. Már 1969-ben legalizálták az óvszerautomatákat, és a lányok is vehetnek maguknak automatából fogamzásgátlót. 1981-ben vált legálissá az abortusz, és ezzel együtt indult el a tinédzsereknek szóló szexuális oktatást. Országszerte működnek olyan központok, ahol bárki végeztethet terhességi vizsgálatot, HIV-szűrést, kérhet szexuális tanácsadást ingyen. Az ottani kamaszok időben megismerhetik azokat az információkat, amikkel felmérhetik a szexuális kapcsolatok veszélyeit, és minden lehetőségük megvan a védekezésre.

Németországban a 18 éven aluliaknak ingyenes a fogamzásgátló, és az iskolákban – külön szülői beleegyezéssel – már kisiskolás korban elérhető a szexuális felvilágosítás. A kormány komoly pénzeket fordít a színvonalas szexuális nevelésre az iskolában. Az alap hozzáállás ehhez a témához az, hogy a szexualitás az egészséges személyiségfejlődéshez tartozik, és felelősségtudatra próbálják nevelni a diákokat.

Franciaországban ingyenesen elérhetők az óvszerek és a fogamzásgátlók a 18-39 éveseknek. Az abortusz is legális, sőt ingyenes a 10. hétig. Ami még különlegesebbé teszi a franciákat, az a saját Szabad Szerdának – Mercredi Libre – elnevezett programjuk: a diákok szerda délutánonként “szabadságot” vehetnek ki az iskolából, ha egészségügyi centrumba mennek, és időpontkérés nélküli tanácsadó és oktató programokon vesznek részt. Az már csak hab a tortán, hogy rengeteg óvszerautomatával lehet náluk találkozni, főleg azokon a helyeken, amiket a diákok látogatnak.

Amerikában a tinik rendelkezésére áll egészségügyi szolgálatok, magánszervezetek, iskolai szolgáltatások egész sora, ahol tanácsadók, szakemberek várják őket a szexualitással kapcsolatos kérdésekben. Az abortusz legális a 12. hétig. A legtöbb középiskolában rendszeresen előadásokat, workshopokat, vetítéseket szerveznek a gyerekeknek, fogamzásgátlásról, abortuszról és a tinédzserterhesség veszélyeiről.

Jó példa lenne előttünk bőven, ha máshol sikerül jól kezelni a szexualitás kérdését, nálunk sem kellene, hogy ilyen hiányosságokkal küzdjön a felvilágosítás. Talán akkor a következő évek statisztikáiban a szülések között kevesebb lenne a tiniterhességből született baba, akinek valószínűleg nem lesz felhőtlen gyerekkora, ahogy tinédzser anyukájának sem lesz túl boldog az anyaság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top