Baba

“Általában három kapcsolatom van egyszerre”

Elvira húszévesen még monogám kapcsolatokkal próbálkozott, ám be kellett látnia, hogy számára inkább a poliamor kapcsolat a megfelelő. Így most egy férfivel és két nővel él partnerkapcsolatban.

Az életem során azt vettem észre, hogy újra és újra ugyanabban a helyzetben találom magam: hosszú kapcsolatban élek valakivel, megjelenik egy harmadik, és – mivel én mindkettővel szeretnék együtt lenni – a felek egy idő után elfogadják egymást.

Persze huszonévesen monogám modellekben gondolkodtam én is, és ilyenkor csak a megcsalás jöhetett szóba. Megtörtént, és komoly lelki károkat okozott nekem: szorongtam, szörnyen éreztem és elítéltem magam. Később rájöttem, hogy az egész lelki cirkusz csak azért van, mert én csinálom. Ha megváltoztatom a gondolkodási modellemet, és más emberek is elfogadják ezt, akkor nem kell szenvednem.

Biszexuális vagyok, és őszintén szólva nem tudom, ezt vagy a poliamoriát nehezebb-e fölvállalni.

Leginkább a környezettől függ, és soha senkitől nem kérném számon, hogy miért nem comingoutolt, mert manapság néhány munkahelyen ez akár veszélyes is lehet; ez minden esetben teljesen egyéni történet.

Lánnyal tizenhárom éves koromban csókolóztam először, tizenkilenc évesen vallottam nőnek szerelmet első alkalommal a főiskolán, és huszonöt évesen találtam először női partnert, aki párhuzamosan futott két férfi partnerrel.

Forrás: Poliamoria Magyarország
Forrás: Poliamoria Magyarország

Mostanában főleg nőkkel ismerkedek. Van egy férjem, akivel érzelmileg és barátként jól működünk együtt, de a szexualitás sosem volt a kapcsolatunk erőssége. Hosszan kínlódtunk, de végül úgy döntöttünk, hogy nem akarunk elválni. Van közös gyermekünk is. Kérdeztem a férjemtől, hogy szerinte mit csináljak, mi legyen az életemben a szenvedéllyel? Azt felelte, hogy nem fog örülni, ha lesz másik partnerem is, de nem is fog hibáztatni. Ezután mindketten intéztük a saját ügyeinket, és úgy tettünk, mintha a másikéból semmit sem látnánk.

Tavaly megint mélyen elbeszélgettünk részben az akkor már meglevő komoly barátnőm nyomására. Én előálltam azzal, hogy együtt járok egy nővel. Ezt a férjem teljesen jól fogadta. Azóta neki is van barátnője, én is ismerem, és meg szoktuk beszélni a dolgokat, jóban vagyunk egymással. Nekem ezen kívül van még egy másik női partnerem is.

Általában egyébként három kapcsolatot működtetek, mert háromnál többet nem tudok fenntartani, időben és lelkileg is nagyon strapás.  

A harmadik partnerem nem ugyanebben a városban él, tehát ez egy távkapcsolat. Ez segíti azt, hogy háromfelé oszthassam magam, másképp nem menne. Ennek a nőnek a párja nem igazán nyugodott bele abba, hogy én vagyok, de egy alkalommal hozzám fordult segítségért, leveleztünk erről a témáról, és én igyekeztem megértő lenni vele, és segíteni, amennyire tudtam abban a helyzetben.

A férjem barátnőjére nem vagyok féltékeny. Egy ideig tartottam attól, hogy jól illeszkedik-e be a rendszerbe, és féltem, hogy behoz egy kisajátító elképzelést, ami mindent borított volna. De ez nem történt meg. 

Forrás: Poliamoria Magyarország
Forrás: Poliamoria Magyarország

Azért is tartottam tőle, mert senkitől nem lehet elvárni, hogy akár poli, akár mono módon gondolkodjon, de az össze-nem-illés és a rossz kommunikáció nagy fájdalmakhoz vezethet. Elő szokott fordulni például, hogy egy monogám lelkű ember, akinek a biztonság és a kizárólagosság a legfontosabb, és ennek fejében hajlandó lemondani erről-arról, összejön egy poliamor hajlamú másikkal, aki kalandozóbb, másfelé is érdeklődő. Ők nagyon boldogtalanná tehetik egymást, például ha húsz év házasság után az egyikük rájön, hogy neki valójában a poli lenne a természetes lét, és ezt el is mondja. Ismerek ilyen történetet. Lehet, hogy a monogám fél belemegy ebbe, hogy megtartsa a kapcsolatot, de elképzelhető, hogy nagyon fog szenvedni.

Rettentő fontos a kommunikáció, és ezt nem lehet csak úgy letuszkolni mások torkán.

Nekem az is nagyon jó a poliamor létben, hogy ha az egyik kapcsolatom akadozik, és hiába próbálok meg mindent, nem lesz jobb, fordulhatok támogatásért és energiáért a másikhoz. Egy monogám kapcsolatban a rossz időszakot jobb esetben az ember átvészeli, és lesz valahogy, ha nem megy tönkre a kapcsolat. Itt viszont szeretetet kaphatok máshonnan, és azt tovább is tudom adni. Új energiákat nyerek, hogy a pillanatnyilag kevésbé jól működő kapcsolatomat helyrehozzam. Ha le vagyok kopva, elfáradtam, és egy jó találkozás a másikkal feltölt, az előzőhöz is másképp fordulok már.

Forrás: Poliamoria Magyarország
Forrás: Poliamoria Magyarország

Tény, hogy a poliamoria mindenkinek egy kicsit mást jelent, bár vannak közös pontok: mindkét partnernek nemétől függetlenül lehet egyéb kapcsolata – mély és felszínes egyaránt –, és erről ő nyitott párbeszédet folytat a partnerével. Ezen a ponton határolja el ez a közösség magától a klasszikus szeretőségtől, csakhogy a határvonal nem teljesen egyértelmű: mert például hogyan és mikor kell közölni a másikkal, hogy én poliamor vagyok? Rögtön az első kávénál, vagy amikor kezd már kialakulni a kötődés, vagy mikor? És még sok kérdés felvetődik az átláthatósággal kapcsolatban. De egyfajta őszinteséget és nyílt kommunikációt elvár ez a kapcsolati forma.

Az is biztos, hogy sokfajta személyiség kerül egy kalap alá poliamoria címszó alatt. Van, aki például hülyére dogozza magát, hogy a többszörös kapcsolatában mindenkit boldoggá tegyen, de az is lehet, hogy más csak azért takarózik ezzel a névvel, mert fél a komoly kapcsolattól, csak felületes kalandjai vannak, és ennyit is akar.

De közös pont a tolerancia, az, hogy ezek az emberek rendszerint nem kezdik el a többieket azonnal megítélgetni. Ez a poliamor csoport ereje is.

A monogámia sok embernek azért fontos, mert ez nyújtja az érzelmi biztonságot. Számomra az érzelmi biztonság nem egy emberhez kapcsolódik, hanem ahhoz, hogy egy kapcsolaton belül érezzem azt, hogy szeretve vagyok. Fontos, hogy a partneremet is biztosítsam arról, hogy attól, mert van rajta kívül másik is, ő nem szorul ki a szeretetből.

A szeretet végtelen, nem lesz kevesebb belőle – az idő mondjuk nem az.”

Olvasd el poliamor sorozatunk további cikkeit:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top