Baba

Gyermeke született az agyhalott nőnek

Több ember életét is megmentette a kismama.

A 22 éves Karla Perez a várandóssága 22. hetében agyvérzést kapott, és beállt nála az agyhalál. Annak érdekében azonban, hogy a magzata kifejlődhessen, mesterségesen életben tartották. A várandósságát 54 nappal sikerült meghosszabbítani, az orvosok ekkor császármetszéssel segítették világra a kisfiát, Angelt. 

A nő fiatalkori rheumatoid arthritiszben szenvedett, és tudta, hogy a terhesség számára emiatt komoly kockázatokkal és fájdalmakkal jár. Három évvel ezelőtt azonban már kihordott egy egészséges kislányt, és a párjával nagyon szerettek volna még egy babát.

A kismama február 8-án erős fejfájást érzett, otthon lepihent, de nem lett jobban, majd elveszítette az eszméletét. Kórházba szállították, ám az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Az, hogy az agyhalott kismamát a magzata túlélése érdekében életben tartsák, komoly kihívás elé állította a nebraskai Metodista Női Kórház orvosait, hiszen az intézményben még soha nem csináltak ilyet. 1982 óta a világon is összesen csak 33 hasonló esetet dokumentáltak. Ezek közül az egyik 2013-ban a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában zajlott, míg egy másik a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján történt tavaly nyáron.

A kis Angel még egy hónapig az újszülött intenzív osztályon cseperedik majd. Édesanyja a csöppség világra jötte után két nappal hunyt el. Halálával több ember életét is megmentette, ugyanis a családja úgy döntött, hogy a máját, a veséit és a szívét is szervültetésre váró betegeknek ajánlják fel.

Forrás: Washington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top