Baba

40 mondat, amit minden gyerek megérdemel

"A gyermekeink belső hangjává válik az, ahogy beszélünk velük" – Peggy O’Mara idézetét már unásig olvastuk a Facebookon szép képekre írva. Ha tényleg belegondolunk, akkor nagyon is igaza van.

Amit mondunk a gyermekeinknek – nemcsak szavakkal, de tettekkel, testbeszéddel, hangsúllyal is –, hatással van rájuk. Valahol mélyen eltárolják szavainkat, ott, ahol az önértékelésük, önbizalmuk, “elég vagyok”-érzésük, félelmeik, kétségeik és önszeretetük fejlődik. Nem arról van szó, amit az amerikaiak hamiskás önbizalma jelent, hogy mindenki a világ legkülönlegesebb embere lenne, mert az nyilván lehetetlen. Ha mindenki a legkülönlegesebb lenne, akkor végül is senki sem lenne kicsit sem különleges. Bár hajlamos vagyok azt gondolni, hogy az én gyerekeim aztán tényleg a világ legszebbjei, legokosabbjai és leglegjei, de azért nem nyomom beléjük az önbizalomkampányt ebben a szellemben.

Viszont egészséges önbizalomra, önszeretetre szükségük van, ezért meg kell válogatnunk nekünk, szülőknek a szavainkat. Nem azt kell sulykolni beléjük minden meggyőződés nélkül, hogy “bármi, de tényleg bármi, akár még az amerikai elnök is lehet belőled, fiam”, hanem inkább csak a szeretet nyelvén kellene beszélni hozzájuk. Az őszinteség nyelvén. A kedvesség nyelvén. Olyan szavakkal, amik erősítik, bátorítják, nem pedig lehúzzák őket. Annyi pont elég lesz az egészséges önbizalomhoz, önszeretethez.

40 mondat, amit minden gyerek megérdemel

Ebben a szellemben gyűjtöttem olyan szeretettel teli szavakat és mondatokat, amiket sokkal gyakrabban fogok mostantól mondani a gyerekeimnek. Olyan szavakat és mondatokat, amiket minden gyerek érdemelne.

  1. Rendben van, hogy mérges vagy. Segítek megnyugodni.
  2. Rendben van, hogy szomorú vagy. Üldögélek itt melletted.
  3. Rendben van, hogy csalódott vagy. Én is átéltem már.
  4. Rendben van.
  5. Szeretem, hogy olyan vagy, amilyen.
  6. Fontos vagy nekem.
  7. Figyelek.
  8. Itt vagyok.
  9. Nem neked kell engem boldoggá tenned.
  10. Igen, nézem, ahogy játszol.
  11. Igen, játszom veled.
  12. Igen, szívesen heverek itt veled.
  13. Jókedvem lesz tőled.
  14. Hiszek benned.
  15. Bízom benned.
  16. Meg tudod csinálni.
  17. Nem vagy tökéletes, ahogy én sem.
  18. Köszönöm.
  19. Büszke vagyok rád.
  20. Örülök, hogy itt vagy velem.
  21. Hibázni ér.
  22. Ráérsz.
  23. Erős vagy.
  24. Büszke vagyok, hogy én vagyok az anyukád.
  25. Bátor vagy.
  26. Nem haragszom.
  27. Sírj. Hadd jöjjön ki az összes könny.
  28. Sokat gondoltam rád nap közben.
  29. Hiányoztál ma.
  30. Rendben van, ha meggondolod magad.
  31. Nyugodtan kérj segítséget.
  32. Hallgatlak.
  33. Látlak.
  34. Sajnálom.
  35. Jobbá teszed az életem.
  36. Képes vagy rá.
  37. Értékes vagy.
  38. Számítasz nekem.
  39. A gondolataid nem te vagy. Elmúlnak.
  40. Szeretlek, mindig, úgy, ahogy vagy.

Remélem ezeket a mondatokat, szavakat el tudom ültetni a gyerekeim szívében annyira mélyen, hogy amikor egy nap megkérdőjelezik önmagukat, az értékeiket – az első szerelmi csalódáskor, az első bukáskor, vagy ha csak kudarc éri őket –, akkor megsúgják nekik a helyes válaszokat. Talán a belső hangjukká alakulnak a szavaim, és magabiztosabban állnak majd az élet viharaiban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top