Baba

Túl sokat hízunk terhesség alatt, ami gyerekkori túlsúlyhoz vezethet

A terhességtől sokan azért félnek, mert a súlyuk miatt aggódnak. Hiszen anyáink történetei sokszor arról szólnak, hogy 40 kilót szedtek fel, míg kihordtak minket. Egy tanulmány szerint valóban túl sokat hízunk, átlagban sokkal többet, mint az egészségügyi javaslat lenne, ez pedig hatással lehet a gyermek későbbi súlyára is.

Az új tanulmány szerint bizony nemcsak azért kell odafigyelni a hízásra terhesség alatt, mert az alakunk nem lesz olyan, mint Victoria Beckhamé szülés után két nappal, hanem azért is, mert a terhesség alatti hízás növeli a gyerekkori elhízás esélyét is. Ugyanilyen hatással lehet a gyerekre a túl kevés hízás is, úgyhogy még véletlenül sem arról van szó, hogy mostantól mindenki fogyókúrázni kezdjen terhesség alatt. Sőt a kutatás során az is kiderült, hogy ez fokozottan igaz azokra az anyukákra, akik keveset híztak. Azonban nincs összefüggés a terhesség előtti súlyunkkal, mivel azoknak a nőknek a gyerekeinél is tapasztalták a későbbi túlsúlyt, akik terhesség előtt normál súlyúak voltak. Ebből pedig arra következtetnek, hogy a gyerekkori túlsúly genetikai okai sokkal kisebb mértékben nyomnak a latban, mint eddig gondolták.

Személy szerint én például biztos, hogy a túl sokat hízó anyukák közé tartozom, mindhárom terhességem alatt a javasolt kilók fölé sikerült mennem. Azt hiszem, én az a fajta voltam, aki azt gondolja, hogy amit megkíván, azt rögtön meg is kell ennie, mert hát a terhességi kívánóssággal nem lehet tréfálni. Főleg az utolsó harmadban, leginkább a 8–9. hónapban szaladt el velem a ló mindig, akkor tört rám szénhidrát- és csokiéhség, aminek meg sem próbáltam ellenállni. Illetve ide tartozik az is, hogy vannak olyan fajta nők is – én is közéjük tartozom –, akik a közhiedelemmel ellentétben nem olvasztják le magukról a felszaladt kilókat a szoptatás időszaka alatt. Egészséges táplálkozás mellett, csoki- és sütihalmok nélkül is csak úgy rakódtak rám a kilók, mintha muszáj lenne.

A terhesség alatt felszedett kilók és a gyerekek későbbi elhízásának összefüggései

A Kaiser Permanente által végzett kutatás az eddigi egyik leghosszabb lélegzetvételű: 2009 óta követték nyomon az anyukákat és gyermekeiket a terhességtől kezdve, azt vizsgálva, hogy milyen összefüggést találnak a gyerekek súlya és a terhesség alatti hízás között.

A kutatók 4145 nőt vizsgáltak, akik táblázatban vezették a saját hízásukat a terhességeik alatt. A köztudatban az él, hogy 10-12 kilót javasolt hízni, ám a tanulmány szerint ezt a terhesség előtti BMI-indextől kell inkább függővé tenni:

  • 30 vagy nagyobb BMI: 5–9 kg hízás
  • 25–29 BMI: 7–11 kg hízás
  • 18,5–25 BMI: 11–16 kg hízás
  • 18,5 BMI alatt: 12–18 kg hízás
BMI: testtömegindex. Egy statisztikai mérőszám, ami az egyén testmagasságát és tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. Habár nem a tényleges testzsírszázalékot mutatja, hasznos lehet az egészséges testsúly meghatározásánál, figyelembe véve a magasságot. Forrás: Wikipédia 
 
Túl sokat hízunk terhesség alatt, ami gyerekkori túlsúlyhoz vezethet

Szélsőséges nők és túlsúlyos gyermekek

Az anyukák terhesség alatti hízásával aztán összevetették a gyerekeik súlyát 2–5 éves koruk között, és azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek anyukájának terhesség előtti BMI-je a normál tartományba esett és kevesebbet hízott a javasoltnál, 63 százalékban voltak a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriában. A korábban normál BMI-s nőknél pedig, akik többet híztak, mint a javasolt, azt találták, hogy 80 százalékkal több eséllyel vált túlsúlyossá a gyerekük.

A szakértők szerint megelőzhető lenne ez a fajta hatás a gyerekeinkre, ha nem gondolkodnánk ilyen végletesen. A nők körében általános probléma, hogy vagy túl sokat eszünk vagy éheztetjük magunkat, túl sokat edzünk vagy semennyit sem mozgunk. Szélsőségesek vagyunk az étkezési és mozgási szokásainkban, amit egy egészséges életmódra kellene átállítanunk magunkban. Ez megoldaná a túl sokat és túl keveset hízás jelenségét, így hatással lehetne a következő nemzedék súlyára is.

Tudatos, egészséges életmód

A legtöbb várandós nő igyekszik figyelni a súlyára, de még mindig tartja magát az a tévhit sokaknál, hogy ilyenkor kettő helyett kell enni, ez pedig szinte egyenesen vezet az elhízáshoz. Az is probléma, hogy terhesség alatt a kívánósságot úgy tekintik, mintha bármit, amit csak megkívánnak, meg is kellene enniük, mert biztos a baba kívánja. Pedig a nagy halom édességet a legritkább esetben a baba szeretné megenni, inkább csak szénhidrátéhségről van szó, ami mögött állhatnak a terhességi hormonok.

Vitaminokkal és ásványi anyagokkal kellene visszavágni terhesség alatt a kívánósságnak, olyanokat enni, amik valóban jót tesznek a magzatnak, ezek pedig nem a cukros-lisztes ételek általában. Ha ezt tartanánk szem előtt a várandósság alatt, akkor sokkal több gyümölcsöt és zöldséget ennénk, és máris nem lenne nagy probléma a hízásból-fogyásból.

Ugyanez igaz a mozgásra is, amennyiben egy egészséges terhességről van szó.

Ha előtte is mozogtunk rendszeresen, csak a várandósság ténye miatt nem kell abbahagynunk, csupán átalakítani az edzéseinket. Az a jó, ha a kismama jó formában marad a terhesség alatt, ezzel megkönnyítheti a szülés utáni regenerálódást is saját magának. A tudatos étkezéssel és mozgással azt is elkerülhetjük, hogy túl keveset hízzunk a terhesség alatt, hiszen az azon túl, hogy túlsúlyosra hajlamos gyermeket eredményezhet, még azt is vonhatja magával, hogy esetleg korábban érkezik a baba, vagy kicsi lesz a születési súlya. Egyik véglet sem tesz jót nemcsak az anyukának, de a gyereknek sem.

A szakértők szerint a BMI szerint számolt javaslatot betartva nem árthatunk sem magunknak, sem a babának. Ha biztosítjuk az egészséges táplálkozást és várandósként végezhető folyamatos mozgás is jelen van az életünkben, akkor szabályozni tudjuk a terhesség alatt felszedett kilókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top