Baba

Ez a különbség a laktózérzékenység és a tejallergia között

A laktózérzékenységet és a tej(fehérje-)allergiát sokan egy kalap alá veszik, pedig fontos különbségek vannak a kettő között. Ennek jelentősége van a baba étrendjében is, ezért jó, ha tudjuk, melyik mit is jelent pontosan.

Sok a hasonló tünet a tejallergia és a laktózérzékenység között, ezért nem mindig egyszerű megkülönböztetni a kettőt. Az allergia a súlyosabb a babákra nézve, és ez a betegség szorosan kötődik az immunrendszer működéséhez, míg a laktózérzékenység elsődleges oka az, hogy a tejben található anyagok bizonyos részét – például a laktózt – a szervezet nem képes lebontani, megemészteni. A kisbabák emésztőrendszerében egyébként is fokozatosan alakulnak ki azok az enzimek, amelyek majd később az anyatej utáni táplálékok lebontását elvégzik, de egyes babáknál a tejben található laktóz feldolgozásához szükséges laktáz enzim hiányzik, vagy csak nagyon kis mennyiségben található meg. Az ilyen, tejérzékeny babák gyakran szenvednek a le nem bontott laktóz miatt hasfájástól, hasmenéstől és puffadástól.

Ez a különbség a laktózérzékenység és a tejallergia között

A tejfehérje-allergia

A tej(fehérje-)allergia viszont az immunrendszer túlérzékeny válasza a tejre. Legritkább esetben az anyatejre is allergiás lehet egy baba, de jellemzően a tehéntej és a tehéntejalapú tápszerek, élelmiszerek váltják ki a szervezet védekező rendszerének reakcióját, ami általában hasfájás, hányás, hasmenés, kiütések, ekcéma és nehézlégzés formájában nyilvánul meg. Az ilyen babáknak nem szabad tehéntejet fogyasztaniuk, de általában a többi tejféleség (például kecske, juh tejétől) sem ajánlott számukra.
Az allergiás babák táplálása ezért körültekintést igényel, és az étrendjükből teljes mértékben ki kell vonni a tejféleségeket. Ez azonban nem annyira bonyolult dolog, mert az élelmiszerek csomagolásán kötelező feltüntetni, hogy tartalmaznak-e vagy sem tejet, így egy kis előzetes tájékozódással kiszűrhetjük az ilyen ételeket.

Maga a tejallergia egyébként nem túl gyakori jelenség, és csak a babák 2–7,5 százalékát érinti, és ráadásul a gyermekek nagy része 3 éves korára kinövi ezt az allergiát. Ezért sem kell rögtön tejallergiára gyanakodni, ha a kicsinek hasmenése van vagy puffad, mert a fent felsorolt tünetek csak akkor jelezhetnek tejallergiát, ha együttesen jelentkeznek. Egy egyszeri hasmenés, puffadás vagy hányás – ha csak önmagában mutatkozik – általában valamilyen vírusos betegséget takar, ám ha a tünetekből legalább kettőt veszünk észre egyszerre, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz a kicsivel.

A laktózérzékenység

A laktózérzékenység (vagy tejérzékenység) tünetei hasonlóak az allergiáéhoz, de enyhébbek, és nem fordul elő ilyen esetben sem a bőrkiütés, sem a nehézlégzés, ami egyébként a tejallergia két jellemző tünete. Általában egyéves kor felett jelentkezik, és az orvosok megbízhatóan azonban csak vizsgálat után tudják eldönteni, miről is van szó: a tejérzékenységet ugyanis nem lehet allergiatesztekkel (ellenanyag-vizsgálattal) kimutatni.
A baba táplálása szempontjából fontos különbség az is, hogy a tejérzékeny kicsik “étlapjáról” nem kell teljes mértékben kihúzni a tejtermékeket, csupán korlátozni kell azok mennyiségét, és egyénenként változik, hogy mennyit ehet meg ilyen táplálékokból anélkül, hogy az érzékenységgel járó tünetek jelentkeznének.
A tejérzékenység ráadásul lehet átmeneti is, ami a bélnyálkahártya sérülése miatt jelentkezik. Ez a sérülés általában valamilyen vírusos fertőzés következménye, és néhány hét után elmúlik. Ez alatt viszont szükség lehet teljesen tejmentes diétára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top