Baba

A 10 leggyakoribb félelem terhesség alatt

A pozitív terhességi teszt első öröme után nem sokkal máris ránk törnek a kételyek és félelmek, amikkel aztán 9 hónapig küzdünk magunkban. Íme a 10 leggyakoribb félelem.

Minden terhesség más, ahogy minden anyuka is másfajta lelkülettel különböző félelmeket hordoz magában, de azért van bennünk sok közös pont. Például az alábbi 10 terhesség alatti félelem szinte mindegyikünknél előfordul. Ha a saját terhességeimet nézem, akkor bennem mind a tíz jelen volt, némelyik gyengébben, a többi erősebben.

Talán a leginkább a babáim egészsége miatt aggódtam, mivel régebben egy súlyosan és halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézetben dolgoztam terapeutaként. Ott pedig rengeteg olyan kisgyerekkel találkoztam, akik a szülés során lettek sérültek. Más terhes anyukának nyilván más tapasztalatokból táplálkoznak a félelmei, egyiket sem szabad elbagatellizálni és legyinteni rá. Inkább beszéljük ki magunkból az aggodalmainkat a barátokkal, párunkkal, mint csak rágjuk magunkban őket napról napra.

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem mernek a terhesség alatt a szorongásaikról beszélni, hiszen a társadalom azt várja el egy kismamától, hogy repkedjen boldogságában és rózsaszín felhőbe burkolózva élje várandós napjait. Ne dőlj be ennek, saját magadért és lelki egészséged érdekében ne növeszd túl nagyra a benned lévő feszültséget.

1. Vetélés

A vetéléstől való félelem a terhesség legelején gyakoribb, mint később, általában a 24. héttől ez átfordul a koraszüléstől való félelembe. Jó, ha tudod, hogy a terhességek nagy százalékban akkor fejeződnek be vetéléssel, amikor még nem is tudja a kismama, hogy teherbe esett. A 6-7. héten már szinte mindenki ráébred a terhességére, ilyenkor már a pici szívét is lehet látni, ahogy dobog, ettől enyhül majd a vetéléstől való félelem. Az első trimeszter után pedig drasztikusan csökken a vetélés veszélye, úgyhogy ebből a szempontból nyugodtabban folytathatod a terhességet.

2. Hízás

Azt hiszem, nincs is olyan nő, aki ne tartana attól, hogy rengeteg kilót szed magára a terhesség alatt. Pedig attól még nem törvényszerű az elhízás, hogy babát vársz. A statisztikák szerint a terhesség alatt felszedett kilók egy része valóban megmarad a nők 14–20 százalékánál, de ez sem jelent feltétlenül három számmal nagyobb ruhatárat. Várandósan is lehet mozogni, a terhesjógát végezheti mindenki, aki nem veszélyeztetett terhes, még akkor is, ha előtte meg sem mozdult soha. Az étkezésre is érdemes odafigyelni, és nem mindig engedni a csokoládé és habos sütemények iránti ellenállhatatlan vágynak. Pár apró szabály betartásával egész jól korlátok között lehet tartani a súlygyarapodást.

A 10 leggyakoribb félelem terhesség alatt

3. A baba egészsége

A legtöbb várandós anyukának megfordul a fejében, hogy minden rendben lesz-e a babájával, ugye nem lesz semmi baja, ugye egészséges lesz. Amit te tehetsz a babád egészségéért, azt valószínűleg meg is teszed: egészségesen étkezel, mozogsz és szedsz vitaminokat, amiket az orvosod javasol. Mást ennek a félelemnek a megszüntetéséért nem nagyon tehetsz, maximum még annyit, hogy körülnézel a családod múltjában öröklődő betegségek után, de akkor meg azon fogod idegesíteni magad, ha találsz ilyet. Fontos, hogy ne kezdj el fórumokat böngészni a neten, mert más anyukák valószínűleg a frászt hozzák csak rád ebben a témában, inkább hallgass az orvosodra!

4. Szülői képességek

Főleg az első gyerekkel kapcsolatban merül fel a kismamákban, hogy jó szülők lesznek-e, mi lesz, ha nekik nem sikerül, és elrontanak valamit. Ijesztő a szülőséggel járó felelősség gondolata, és nem segít a többi anyuka tapasztalata sem, mivel a legtöbben csak riogatnak, hogy az anyaság a legnehezebb munka a világon. Valóban az, és felmondani sem lehet, mint egy rossz munkahelyen, viszont ne feledd, hogy a nehézségek mellett annál több jót is tapasztalsz majd. Nincs recept arra, hogy ki a jó szülő, mivel minden gyereknek mások az igényei, személyisége, és nem utolsósorban a te gyerekednek pont rád van szüksége, olyannak, amilyen vagy.

5. Vajúdás és szülés

Elkerülhetetlen aggodalom lengi körül a szülést magát, hiszen nem tudod, mi vár rád, mennyire fog fájni, hány órán át tart majd, és különben is, hogy fér ki ott? Világszerte ugyanezeket a kérdéseket teszik fel maguknak a nők, és keresik a választ más anyukák tapasztalatait kérdezgetve. Lebegjen a szemed előtt, hogy sok milliárd anyuka már megoldotta a szülés kérdését, neked is sikerülni fog. Ha pedig nagyon beléd költözne emiatt az aggodalom, akkor érdemes egy szülésfelkészítő tanfolyamra bejelentkezned, hogy teljesen magabiztosan mehess majd a nagy napon a kórházba.

6. Ez árt a babának?

Mivel a baba rajtad keresztül táplálkozik, belőled építkezik, így jogos a félelem, hogy bizonyos ételekkel, gyógyszerekkel, mozdulatokkal nehogy árts neki. A legfontosabb, hogy tartsd be azt, amit az orvosod mond, akkor már nagy baj nem lehet, ne kergesd az őrületbe magad minden aprósággal, mert még a végén egy tejeskávét sem mersz majd inni, nehogy baja legyen. Ha követed az orvosod utasításait és mellette a józan eszedre hallgatsz, akkor nem ártasz a babádnak.

A 10 leggyakoribb félelem terhesség alatt

7. Fogyás

Mármint a szülés utáni fogyás, hiszen attól viszonylag kevesen félnek, hogy terhesség alatt elfogynának. Talán te is aggódsz, hogy nem tudod majd leadni a várandósan rád rakódott kilókat, ami természetes, csak nehogy belecsússz abba a fajta rágódásba, ami a terhesség előtti alak képét kergeti maga előtt. A felszedett kilókat el tudod hagyni, hiszen pontosan tudod te is, hogy diétával és mozgással ez elérhető, de az már más kérdés, hogy lehet, hogy a hasad már nem lesz pont olyan, mint terhesség előtt, és az is előfordulhat, hogy a csípőd is szélesedik valamennyire. Ilyenkor tudatosítani kell magadban: attól még, hogy megváltozott a szüléssel a tested, te ugyanolyan gyönyörű nő vagy, csak épp közben lett egy gyereked.

8. Sürgősségi császármetszés

Alapvetően mindannyian a hüvelyi szülésre készülünk, de előfordul, hogy nem úgy fekszik a baba, nem úgy tekeredik a köldökzsinór, nem akar pont úgy kijönni, ahogy mi azt elképzeltük. Ilyenkor jön a császármetszés. Ha félsz ettől, akkor mindenképpen elsősorban az orvosodat kérdezd ki róla, hogy pontosan mi történik veled és a babáddal a császármetszés során, és utána tudatosítsd magadban, hogy ettől te még ugyanúgy anyává válsz, és a lényeg innentől az, hogy egészséges pici babád legyen.

9. Stressz

Amikor terhesen azzal stresszeljük magunkat, hogy a stressz vajon árt-e a babának. Egyre idegesebbek leszünk attól, hogy idegesek vagyunk. Többféle stressz van, kis mértékben nem ártalmas, sőt a szülés közben felszabaduló stresszhormonok még jót is tesznek a babának. Ám a krónikus stressz és aggódás akár kisebb születési súlyt is eredményezhet a babánál. Ha azt érzed, hogy túlzottan feszült vagy a nap minden percében már jó ideje, akkor ideje relaxációt tanulni és gyakorolni a terhesség alatt.

10. Szexuális élet

Nemcsak az anyukák, hanem az apukák is néha megijednek a terhesség alatti szexualitás gondolatától, félnek, hogy ártanak majd vele a babának. Ha az orvosod azt mondja, hogy nyugodtan élhetsz szexuális életet, akkor nincs mitől félned. Legyen akármekkora a pocakod, ha neked kényelmes a pozíció, akkor a babának sem lesz semmi baja tőle. Szülés után pedig lehet, hogy egy ideig nem lesz ugyanolyan a szex, mint előtte, vagy talán kedved sem lesz hozzá annyira, de nyugodj meg, legtöbbször visszarendeződik minden fizikailag és lelkileg is, csak legyen türelmed kivárni.

A 10 leggyakoribb félelem terhesség alatt

Feszültnek érzed magad? Nincs baj!

Megkérdeztük Mag Judit gyermekpszichológust, hogy mit gondol a terhesség alatti stresszről, mennyire ártunk vele magunknak és a magzatnak.

“Várandósan sokat – a korábbi időszakhoz képest jóval többet – is szoronghat valaki anélkül, hogy valóban ártana a babájának. A különböző életesemények stresszhatása az okozott változás mértékétől függnek, nem pedig attól, mennyire pozitív vagy negatív az életesemény. Ráadásul a terhesség korai időszakában a legtöbbünkben ambivalens érzések ébrednek. Ezekről jobb inkább beszélgetni valakivel (a baba édesapjával, barátnővel), mint elnyomni magunkban, mert a bűntudat csak tovább fokozza a szorongást. Egy-egy beszélgetés során pedig akár fel is oldódhatnak a kétségek, bizonytalanságok.

Amikor ez az oldódás mégsem következik be, a babavárás későbbi hónapjait is uralják a kétségek, aggodalmak, akkor a megnövekedett stresszhormonszint a babában is fokozott érzékenységet alakít ki, így később ő is hajlamosabb lesz erőteljesebb stresszválaszra szorongató élethelyzet esetén. A folyamat arra hasonlít, amikor egy izmot sokat használunk és megerősödik, ám mindez az idegrendszer szintjén történik. Vagyis a szorongás szorongást szülhet a következő generációban is. Talán az megnyugtató lehet mégis, hogy a kutatások szerint ennek kialakulásához a terhesség tényén (és az ennek következtében megkergült érzelmi életen) kívül általában más, változással járó, szorongató életesemény is szükséges.”

Hogyan oldhatod a szorongást?

Ha a fenti aggodalmak közül elkezdi valamelyik átvenni a gondolataid felett az uralmat, akkor mindenképp beszéld ki magadból alaposan valakivel, akiben maximálisan bízhatsz. Gyakran már ennyi elég ahhoz, hogy a feszültség csökkenjen és a félelem elmúljon.

Mag Judit is azt javasolja, hogy a szorongást mindenképp kezeld magadban egy számodra bevált módon: “Orvosi utasításokat figyelembe véve, a várandóság előtti bevált szorongáscsökkentő technikák alkalmazásával. Jó, ha valaki ismeri önmagát annyira, hogy tudja, neki mi segít igazán a feszült élethelyzetekben, de annyi mindenképp elmondható, hogy szorongató gondolatok valóságtartalmának megkérdőjelezése, a gondolkodás »átalakítása« jót tesz. Néha ebbe a folyamatba szakembert is érdemes bevonni, hiszen ezek a gondolatok igen makacsul képesek vissza-visszatérni.

Továbbá segíthet a beszélgetés empatikus, megértő partnerrel, aki a teljes figyelmével képes a kismama felé fordulni (és nem ad kéretlen tanácsokat). Vannak olyanok – ez személyiségfüggő –, akik mozgással, aktív sporttal szabadulnak meg a felgyülemlett feszültségtől, másoknak inkább a relaxáció, a befelé figyelés segíthet. A kismamajóga mindkét esetben hasznos! Mindezeken kívül a figyelemelterelés szerepe is jelentős. Bármilyen kedvelt (vagy szükséges) aktivitás kimozdíthat a szorongás szorításából. És ha csak ideig-óráig hat is, már ennyivel is sokat tettünk a magunk és kisbabánk kiegyensúlyozott lelki, érzelmi fejlődéséért.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top