Baba

Mit egyen egy várandós kismama?

Naponta értesülünk egy új táplálkozási csodáról, ami majd varázsütésre rendbe hozza az egészségünket, és ugyanilyen gyakran kell kiábrándulnunk a sajtóhírek alapján különféle ételekből, amikről addig azt hittük, lelkifurdalás nélkül ehetjük. Tegyünk végre pontot a kérdésre, ha lehet (persze nem lehet), és legalább egy fontos esetben, a várandós kismamákéban tisztázzuk, mi áll az ajánlott és tiltott ételek listáján.

Amit a terhes édesanya eszik, azzal táplálkozik a fejlődő magzat is. Azonban ami normál körülmények között ízlene az anyának, nem biztos, hogy a magzatnak is jót tesz. Ez természetesen fordítva is igaz. A terhesség időszakában tehát egyáltalán nem mindegy, mit eszünk és iszunk, mert egy elhibázott étrend nemcsak a magzati fejlődést, de felnövő gyermek egészségét is károsan befolyásolhatja – még felnőttkorban is.

Az ajánlott ételek, tápanyagok listája

1. Rendszeres és folyamatos folyadékpótlás – vízzel! A víz a legtermészetesebb, legegészségesebb folyadék. Nálunk az egyszerű csapvíz is aggodalom nélkül fogyasztható szinte mindenhol (ha külföldi útra megy a kismama, kerülje a csapvizet, különösen a mediterrán és egzotikus, meleg éghajlatú országokban). A különféle természetes ásványvizek állandó fogyasztása nem ajánlott, mert ezek bővelkednek a különféle fontos ásványi anyagokban, amiket viszont akár túl is lehet adagolni. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása – naponta legalább két liter víz, de inkább több – a koraszülés lehetőségét nagyban csökkenti, mert a kiszáradt szervezetben a méhösszehúzódásokat serkentő hormonok termelődnek. A kiszáradás egyik jele például a sötét színű vizelet, a megfelelően hidratált szervezetből származó vizelet világossárga és áttetsző.

Mit egyen egy várandós kismama?

2. Omega-3-zsírsavak. Ez napjainkban igen felkapott hívószó, de nem azért, mert múló divatról van szó, hanem mert csak nemrégiben fedezték fel az omega-zsírsavak élettani jelentőségét. Ez az anyag létfontosságú a magzat agyának és idegrendszerének fejlődésében: a születendő gyermek látása, emlékezőtehetsége és nyelvi készségei jelentősen romolhatnak, ha ebből a kismama nem biztosít elegendő utánpótlást. Ugyanakkor ez az anyának is jó, mert csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát. Az omega-3-zsírsavak legjobb forrásai a lenmagolaj, a dió, de a legjobb a hideg tengeri vizekből szármaró zsíros hal: a lazac, a makréla és a szardínia. A hazai és édesvízi halfajták közül a busa jöhet még szóba, mint omega-3-forrás.

3. Folsav. A terhesség első hat hetében rendkívül fontos a magzat számára a folsav (a B-vitaminok egyik fajtája). Napi minimum 400 mikrogramm bevitele ajánlott, ezt gyümölcsökből, zöldségfélékből, csirkéből, halból és dúsított gabonából biztosítható. Folsavhiány esetén 50 százalékkal nő a a magzati velőcső-károsodás kockázata.

4. Kalcium. A zsírszegény tej, a sötétzöld színű zöldségek, narancslé és a szója a kalcium legjobb és legkönnyebben elérhető forrásai. Az ajánlott napi mennyiség 1200 milligramm, és a babának a terhesség második és harmadik harmadában van rá szükségük a csontok fejlődéséhez. És egy mítoszt is lerombolnánk egyúttal: kalciumhiány esetén a magzat az anya fogaiból NEM vonja el ezt az anyagot, így a szuvas fogakért a terhesség nem okolható. Ugyanakkor az anya gyulladásban lévő, rossz fogai miatt megnövekedik a jóindulatú terhességi daganatok és különböző gyulladások növekedésének kockázata.

5. Vas. A vas segíti a vértérfogat 50 százalékos növekedését. Elsősorban a harmadik trimeszterben fontos, hogy törekedjünk a napi 30 mg elfogyasztására. Az étrendből vasat bevinni nem könnyű, ezért szedjünk vastartalmú táplálékkiegészítőt, lehetőség szerint sok C-vitamint tartalmazó ételekkel együtt.

6. Cink. A várandós nő cinkigénye 50 százalékkal megnő, ez napi 15 mg. A cinkhiány születési rendellenességet és koraszülést okozhat. A cink jó forrásai a dió, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldfőzelékek, de még jobb a hal és a tenger gyümölcsei.

7. Rostok és változatosság. Az előbb felsorolt a tápanyagok elsősorban a magzat fejlődése szempontjából fontosak. A várandós anya a saját érdekében ezeken felül még fogyasszon sok rostot, hogy elkerülje a székrekedést, és általában táplálkozzon minél változatosabban, és kiszámítható rendszerességgel, naponta 4-5 alkalommal.

8. Bioélelmiszerek. Általában véve jobb, ha bioélelmiszereket fogyasztunk, mert ezek elvileg vegyszermentesek. A különféle bolti zöldségekben felhalmozódott növényvédő szereket a felnőttek szervezete normális határokon belül semlegesíti és ellenáll nekik, a magzat viszont jóval érzékenyebb ezekre.

Mit egyen egy várandós kismama?

Ezeket kerülje a kismama

1. Evés “kettő helyett”. Általános étkezési szabály, hogy várandóssága ellenére se egyen a kismama mértéktelenül. A nők 46 százaléka túl indokolatlanul elhízik a terhessége alatt, pedig növeli annak kockázatát, hogy a baba is túlsúlyos lesz. A terhesség második és harmadik harmadában a várandós anya napi 300 kalóriával igényel többet az normál mennyiségnél, ami nagyjából egy közepes banánnak felel meg.

2. Szénhidrát. Lehetőleg kerüljük a szénhidrátfogyasztást (a fehér kenyérről, a fehér rizsről, az édességekről és a cukrozott üdítőkről és társaikról van szó), mert ezek a vércukorszint emelkedéséhez járulnak hozzá, ami túlsúlyossá teheti az újszülöttet.

3. Alkohol, koffein. Az alkohol a magzat szempontjából (is) súlyos méreg, ezért ezt a terhesség és a szoptatás során teljesen ki kell zárni az étrendből. A koffein ugyanis a méhlepényen keresztül éppen úgy bejut a baba véráramába, mint minden más, amit az édesanya elfogyaszt, és magzat még nem képes olyan enzimeket termelni, amelyekkel ezt hatástalaníthatná. A röviddel az étkezés előtt vagy után fogyasztott kávé kifejezetten akadályozza a kalcium, vas és a C-vitamin felvételét, viszont ezen anyagok hiánya a magzat egészségét és fejlődését veszélyezteti. Létezik ugyan egy felső határérték (200 mg), ami alatt még az orvosok megengedhetőnek találják a terhes nők koffeinfogyasztását (ez napi egy csésze feketének felel meg, mert ez a kávé fajtájától függően 95–200 mg koffeint tartalmaz), de összességében azt javasolják a szakemberek, hogy aki teheti, a várandósság idejére függessze fel ezt a szokását. Figyelem, koffein nemcsak a kávéban van, hanem a teákban, kólában, csokoládékban és kakaóporban, energiaitalokban, sőt némely fájdalomcsillapítóban is!

4. Gyógynövényteák. Nem minden gyógynövényről van szó természetesen, de vannak, amik kifejezetten ártalmasak a terhesség és a a szoptatás alatt. Kifejezetten ellenjavallt az alábbi növények alkalmazása, mert ezek alhasi vérbőséget okoznak, így növelik a vetélés kockázatát: boróka, fehér üröm, szenna, kutyabenge, fodros mályva. Fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál a csalán, a gyermekláncfű, a diólevél, a menta és a nyers fűszernövények – nagy mennyiségben. A menstruációs ciklust befolyásolják, ezért a felkészülés időszakában hasznos gyógynövények közül kerülendők a terhesség alatt a kamilla, a palástfű, a komló, a szója, a jamszgyökér, a barátcserje, a poloskavész, a szezámmag és a pásztortáska.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top