Baba

Fájdalmasabb az apás szülés

Legalábbis a brit tudósok most épp ezt állítják.

Az egyetemi kutatók 39 nő bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevők ujjára egy lézeres készüléket húztak, mely tűszúrásszerű impulzusokat bocsátott ki. 11-es skálán kellett értékelniük az impulzusok intenzitását először úgy, hogy a partnerük mellettük állat, majd pedig úgy, hogy kiment a helyiségből. Mindeközben az agyuk elektromos aktivitását is figyelték. Azt találták, hogy a partner jelenléte nemcsak, hogy nem csökkentette a fájdalomérzetet, de bizonyos esetekben még növelte is.

Dr. Katerina Fotopoulou, a tanulmány egyik szerzője szerint ugyanakkor személyiségfüggő, hogy a partner támogatása milyen hatással van a fájdalomérzetre. A másik vezető szerző, dr. Charlotte Krahe pedig úgy fogalmazott: a pár kapcsolatának természete befolyásolja a fájdalomérzetet, minél intimebb ugyanis a kapcsolat, annál inkább csökken a fájdalom a partner jelenlétében. Azok a nők azonban, akik kevésbé igénylik a közelséget, és jobban szeretnek egyedül megbirkózni a  nehézségekkel, kevésbé érzik fájdalmasnak a szülést, ha a párjuk inkább a szülőszobán kívül marad.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top