Baba

Egy év múlva újra munkában: itt az idő bölcsit keresni

Azok a szülők, akik idén szeptemberben szeretnék bölcsődébe adni a gyereküket, jobb, ha már most hozzálátnak a kereséshez. Hogy miért? Mondjuk.

Szakértők szerint ideális esetben két-három hónap fokozatos bölcsődei beszoktatás után a szülők könnyebben tudnak visszamenni dolgozni. A kicsi ugyanis már megszokta a közösséget, és az sem új élmény neki, hogy az anyja nélkül tölti a napja egy részét. Ez viszont a legtöbb babánál, főleg a bölcsiseknél nem megy egyik pillanatról a másikra. Arról nem is beszélve, hogy nehéz úgy helytállni a munkahelyünkön, hogy közben azon jár az agyunk, hogy vajon mennyit sír szemünk fénye a bölcsődében.

Tipp: Próbáld meg minél hamarabb felhívni a neked legjobban tetsző bölcsődét, és konzultálj az ottani vezetővel, hogy miként a legpraktikusabb a beszoktatás. Nem fog kinevetni téged senki azért, mert egy 4-5 hónapos baba mellől már a bölcsődébe telefonálsz. Ahhoz, hogy a bölcsis élethez való hozzászokás mindenkinek zökkenőmentes legyen, jobb mindent előre megtervezni.
 

Ahhoz viszont, hogy időben elkezdje az egész család a bölcsis létet, már most érdemes elkezdeni keresgélni. Érdemes legalább három-négy bölcsit számításba venni, és megnézni, ha van játszócsoport, akkor kipróbálni. Ugyanis a tényleges jelentkezés után még eltelik egy-két hónap, mire megszületik a döntés arról, hogy a gyerekünk felvételt nyert-e az adott intézménybe. Első körben számít a lakhely, aztán az is, hogy van-e otthon kisebb testvér. (A kis korkülönbséggel született testvérek esetében szinte biztos, hogy a nagyobbik gyereknek nehezen találunk majd bölcsődei helyet még akkor is, ha nem mi szeretnénk egy kis nyugalmat napközben, hanem ő vágyik a gyerektársaságra.) Fontos szempont a szociális helyzet és az is, hogy hány gyerek van a családban.

Egy év múlva újra munában: itt az idő bölcsit keresni

Mindezt összevetve, ha mindkét szülő dolgozik és első gyerekről van szó, jobb, ha több bölcsi is van a tarsolyunkban. Egyre több bölcsődében van úgynevezett játszócsoport, ahol a gyerekek délelőttönként az anyukájukkal együtt játszhatnak, ezeket egyéves kortól lehet kipróbálni, és ajánlott is. Aztán ha kiválasztottuk a legmegfelelőbb bölcsiket, mindenképpen jelezzük beiratkozási szándékunkat, aztán pedig várjunk türelmesen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top