Baba

Túl a sütőtökön: 3 finom fogás a babának

Ősszel és télen nehéz kreatívnak lenni a konyhában, a legkisebbek pedig pedig tavaszra simán ráunnak a sütőtök- és céklavariációkra. Három kipróbált recept következik.

Bár nem fér kétség hozzá, hogy napjainkban nagyon jó minőségű bébiételeket lehet kapni, mégis úgy érzem, hogy jobb, ha a kicsik minél korábban megszokják a házi ízeket, ezért amikor tudok, főzök. Persze vannak olyan ételek, amit imádnak a gyerekek, de nem bíbelődöm velük itthon. Ilyen például a borsó, amit eleinte jobb kinyomni a héjából, valamint a kukorica. Most olyan receptek jönnek, amelyeknél kettőbe sikerül belecsempészni néhány igazi “pfuj” zöldséget.

Brokkolis-cukkinis ragu – 8 hónapos kortól, fagyasztható

Hozzávalók:
• 0,5 db kisebb brokkoli
• 2 db sárgarépa
• 1 db kisebb cukkini
• 2 db közepes krumpli
• 4-5 levél friss bazsalikom
• 1 evőkanál krémsajt
• 1 evőkanál reszelt parmezán
• 1 marék rizottórizs

Túl a sütőtökön: 3 finom fogás a babának

A zöldségeket  feldaraboljuk és puhára főzzük őket kicsivel több vízzel, mint amennyi ellepi. A zöldségeket leszűrjük, és a fennmaradó vízben puhára, sőt inkább túlfőzzük a rizst. Akkor jó, ha Gordon Ramsay üvöltözne velünk az állaga miatt. A bazsalikomot a zöldségekhez adjuk, majd hozzákeverjük a parmezánt és a krémsajtot. Rizzsel tálaljuk.

Fontos: Az első pár hónapban, amikor a baba brokkolit kap, a főzővizet az első forrás után cseréljük le.

Bolognai spagetti – 9 hónapos kortól, fagyasztható

Hozzávalók:
• 2 szelet borjúhús darálva
• 4-5 ek olívaolaj
• 1/4 db zeller
• 2 szál fehérrépa
• 3 szál sárgarépa
• 1 db hámozott paradicsomkonzerv
• 0,5 tk oregánó
• 1 adagnyi tojás nélküli tészta

Túl a sütőtökön: 3 finom fogás a babának

A répákat és a zellert lereszeljük és 2-3 kanál olajon elkezdjük pirítani, majd amikor levet engedett, párolni. Hozzáadjuk az oregánót és a paradicsomot, majd alacsony lángon addig főzzük, ameddig kellően sűrű és édeskés nem lesz. Cukrot ne adjunk hozzá, a paradicsom pont elég édes, ha kellő ideig főzzük. A borjúhúst egy másik edényben olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk szószhoz. Ha kell, pürésítsük. A tésztát a szokásos módon megfőzzük.

Tipp: Nagyobb gyerekeknél jól működik a karácsonyi kiszúróba töltött tortellini is.

Sárgabarackos zabkása kókusztejben – 7 hónapos kortól

Hozzávalók:
• 2 sárgabarack – nálunk tele van vele mélyhűtő, de ha valaki nem ilyen szerencsés, akkor jó almával is
• 1 marék zabpehely
• 2 dl rizs- és kókusztej keveréke

Túl a sütőtökön: 3 finom fogás a babának

A zabpelyhet puhára főzzük a növényi tejek keverékével, majd hozzáadjuk a barackot, és megvárjuk, ameddig felolvad. Friss gyümölcsnél jó, ha kicsit hagyjuk puhulni. Ha kell, turmixoljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top