Baba

Milliárdokat költöttek meddőségi kezelésekre

Megközelítőleg ötvenezer meddőségi kezelést finanszírozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az elmúlt öt évben.

Kétféle meddőségi beavatkozást finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) annak érdekében, hogy azok a családok is gyermekáldásban részesülhessenek, amelyekben valamilyen egészségi akadály ezt nehezíti. A biztosító a Magyar Nemzetet úgy tájékoztatta, az egyik az úgynevezett inszemináció, amelyet a gyermekre vágyók a járóbeteg-ellátásban vehetnek igénybe. Ebben az esetben a megtermékenyítés nem lombikban történik; a kezelés lényege a peteérés serkentése, illetve az in vivo (szervezeten belüli) megtermékenyítés valószínűségének fokozása. A finanszírozási szerződéssel rendelkező szolgáltatóknál legfeljebb hat beavatkozás vehető igénybe térítésmentesen.

Az inszemináció hatásfoka alacsonyabb a lombikbébi-beavatkozásnál, vagyis az in vitro fertilizációnál (IVF), ami a petesejtek méhen kívüli, laboratóriumi körülmények közötti, lombikban történő megtermékenyítését jelenti. Ennél a módszernél az orvosok kiválasztják a megfelelő spermiumokat, majd a megtermékenyítés után az embriókat visszaültetik az anyaméhbe. Az IVF-kezelések öt alkalommal vehetők igénybe ingyen függetlenül attól, hány beültetés járt eredménnyel (tehát akár mind az öt beavatkozásból születhetnek gyermekek). Ugyanakkor tény, az IVF során használt gyógyszerkészítmények már nem térítésmentesek, ezek emelt, hetvenszázalékos támogatást kapnak.

Az inszeminációs beavatkozások száma az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent: míg 2009-ben még 4400-at végeztek, 2013-ra ez a szám háromezer alá került. A szóban forgó időszakban körülbelül 17 500 esetben finanszírozta a biztosító a beavatkozást, ami több mint 83 millió forintjába került. Az IVF-kezelések száma szintén csökkent valamelyest, de többnyire hatezer körül alakult. Ezekből mintegy 31 ezret végeztek öt év alatt, ami az OEP számára 9,6 milliárd forint kiadást jelentett. A biztosítóval egyébként összesen nyolc meddőségi centrum áll finanszírozási szerződésben, ezek között szerepel a Szent János Kórház, a Debreceni, a Pécsi és a Semmelweis Egyetem, valamint a Kaáli Intézet három telephelye Budapesten, Győrben, Szegeden, illetve a Sterilitás Kft., a Pannon Reprodukciós Intézet Kft., a Forgács Intézet Bt.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet eredményességre vonatkozó beszámolóiban felhívják a figyelmet, hogy a meddőségi kezelések sikeressége nagymértékben függ a nő életkorától, a legnagyobb esélye az eredményes kezelésnek a 35 évesnél fiatalabbak esetében van. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 35 és 40 év között húsz, 40 év felett azonban már hatvan százalékkal kisebb a megszületett lombikbabák aránya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top