Baba

Környezettudatos babaápolás

Amikor leülünk a tv elé, mit látunk? Cukibbnál cukibb kisbabákkal, gyerekekkel mutatják nekünk a reklámok, hogyan kell egy csecsemőt ápolni, táplálni, fürdetni, milyen pelenkát kell használnunk. Biztos, hogy mindent így kell csinálni? Vagy van más módja is?

Van bizony! Nem állítom, hogy könnyű lesz, mert a családod fog elsőként ferde szemmel rád nézni. De ha kitartó vagy, akkor szépen lassan támogatókra találsz, és lesznek, akik még követni is fognak. És akik furcsán néznek rád, hát tegyék, ez e te döntésed. Tudom, miről beszélek, én is más utat választottam. Bár azt nem mondanám, hogy az én kislányom tudatos “ökogyerek”, de hogy tudatosan védtem minden felesleges kemikáliától, ez biztos.

Környezettudatos babaápolás

Kezdjük az alapoknál. Az első gondot nekem a babaruhák kimosása jelentette, már várandósan. Abban biztos voltam, hogy klasszikus mosóporral nem fogom mosni a ruháit, és hosszú böngészés után rátaláltam a mosódióra. (Akkoriban kezdett elterjedni, és akkor még csak interneten lehetett hozzájutni, azóta már kész folyékony mosódió-kivonatot is lehet kapni bármelyik nagyobb üzletben.) A hatékonysága szinte tökéletes, bár fehér ruhákhoz érdemes mellé valami természetes fehérítőt venni, vagy van kifejezetten mosódió-mosópor fehér ruhákhoz. Bőrkímélő és allergénmentes. Makacsabb foltokhoz (ami a gyereknél előfordul) egy bizarr nevű szappant használok, epeszappan a neve. Minden foltot kivesz, miután bedörzsöltem a ruhát, mehet is a mosógépbe. Az öblítő megint érdekes kérdés: természetes alapanyagút érdemes választani, ennek nem olyan intenzív az illata, de szerintem egy kisbabán inkább a babaillatot érezzem, mint az öblítőt. Vannak illóolajok is, de ezekről nincs tapasztalatom.

Ha spórolni szeretnél, és még kicsit környezettudatos is vagy, akkor használhatsz mosható pelenkát. Ezek már nem úgy néznek ki, mint mikor mi voltunk gyerekek, és biztosan állíthatom, hogy sokkal vagányabb egy ilyen pelust viselő, mint a gumipelenkás. Ez vízi pelusként is funkcionál, így a fürdőzéshez sincs szükség újabb beruházásra. Nem mellesleg azoknál a gyerekeknél, akiknél mosható pelenkát használnak, akár 150 000 forintot is spórolnak a szülők a szobatisztaságig, nem károsítják a környezetet, mint az eldobható pelenkával, és a gyerekek előbb lesznek szobatiszták. Ellenben napi odafigyelést igényel, mert mikor leveszed a babáról a pelust, akkor ki kell öblítened, majd pár csepp teafaolajjal meggátolhatod a bacilusok elszaporodását. Két-három naponta az összeset egyszerre ki kell mosnod magas hőfokon a gépben. (Ha vendégségbe mentünk vagy nyaralni, akkor vettem néha eldobható pelenkát is.) Fontos az időzítés, mert ha elszámolod magad, előfordulhat, hogy nem lesz mit ráadnod a gyerkőcre, mert vagy száradnak a pelenkák, vagy még a mosásra várnak, és ez elég kellemetlen lehet. A mosható pelenkát egyszer kell kifizetni, olyan 50 000 forintos tétel, de a szobatisztaságig kiszolgálja a gyereket, és ha ügyes vagy, akkor akár a kis tesó is használhatja majd.

Mi mindenre érdemes még figyelni? A teljes cikket a Pocak Szerelem blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top