Baba

Most jó a szabadban: fess gumicsizmát, és koronázd meg magad!

A levegő már csípős reggelente, de azért valljuk be, ez a hétvége különösen kedvez a szabadtéri elfoglaltságoknak. Hiba ilyenkor otthon maradni, irány a szabad levegő, amiért még pénzt sem szednek. Adunk két remek tippet, hogyan használjátok ki a gyerekekkel a vénasszonyok nyarát igazi őszi kellékekkel. Ez most nekik szól egyenesen.

Egészen biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb lenne a világ, ha te irányítanád, úgyhogy itt az ideje, hogy királlyá koronázd magad. Az ősz szerencsére rengeteg korona-alapanyagot tartogat, így könnyedén elkészítheted a saját koronádat.

Őszi korona

Kellékek:
•    karton,
•    kétoldalas ragasztó,
•    tűzőgép vagy erős ragasztószalag,
•    faágak, falevelek

Őszi mókák a kertben

1. Először is fogj egy hosszú kartonszalagot (ha nem elég hosszú, ragassz össze kettőt). Mérd akkorára, hogy a fejedre passzoljon, tűzőgéppel vagy ragasztószalaggal csinálj belőle karikát, és ragassz köré egy kétoldalas ragasztószalagot.

2. Ezután indulj felfedezőútra, gyűjtsd össze a koronádhoz a legszebb leveleket, majd óvatosan ragaszd a korona külső ragasztós felére.

3. Ha éppen nincs kéznél kartonlap, saját alapot is készíthetsz. Ehhez szükséged lesz néhány hajlékonyabb faágra, lehetőleg fiatal, új hajtások legyenek. Csavarj össze három kb. 50 cm-es darabot, és hajlítsd kör alakúra. A végeket dolgozd el úgy, hogy egymásba tűrőd, nehogy kibomoljanak. Ezután erősítsd meg az alapodat még néhány belefont ággal.

4. Ragasztás helyett itt a levelek szárait tömködd az alapodba, azok fogják megtartani a díszeket.

Tipp1:
A leveleket fedésben ragaszd a papírra, hogy teljesen eltakarják az alapot.

Tipp2: Ha díszesebb koronát szeretnél, tegyél rá terméseket, bogyókat is!

Gumicsizma-díszítés

A gumicsizma a cipővilág mostohagyereke. Soha nem fényesítik, és nemigen viselik ünnepi alkalmakkor. De mi lenne, ha szereznél neki egy jó napot, és feldobnád valamivel?

Kellékek:
•    gumicsizmák,
•    lavór,
•    szappanos víz,
•     tisztítókefe,
•    asztal,
•    viaszosvászon asztalterítő vagy újságpapír,
•    dörzspapír (elhagyható),
•    ceruza, régi póló vagy festőkötény,
•    akrilfesték vagy festőtoll,
•    ecsetek,
•    csillámpor,
•    szalagok,
•    olló,
•    egyéb díszítő kellékek

Őszi mókák a kertben

1. Mindenekelőtt mosd le szépen a gumicsizmádat. Fogj egy vödör szappanos vizet, és alaposan súrold át a külsejét, aztán tedd ki a napra száradni.

2. Teríts egy kültéri asztalra újságpapírt vagy viaszosvásznat, és készítsd ki az összes kellékedet: festéket, szalagot, csillámport.

3. Ha a csizmák túl fényesek, kicsit megdörzsölheted őket csiszolópapírral, úgy jobban ragad a festék. Utána ronggyal töröld le a csizmán maradt port.

4. Rajzold elő a mintát, amit festesz, vagy dolgozz ceruzával, de vigyázz a ruhádra, és festés előtt vegyél fel egy festőpólót vagy kötényt!

5. Ha elrontod, amit rajzolsz, gyorsan töröld le a csizmáról egy rongydarabbal vagy papírtörlővel, mielőtt még megszáradna.

6. Még csillogóbbá teheted a csizmádat, ha a még nedves festékre csillámport szórsz.

7. Miután befejezted a munkát, és megszáradt a festék (ez eltarthat néhány óráig, ha vastagon kened a festéket, de ha alkoholos filctollat használsz, néhány perc is elég), kezdj hozzá a dekoráláshoz. Hajtogasd vissza a csizma szárát néhány centire, és ollóval 2-3 centiméterenként vágj rajta kis rést (ehhez a művelethez lehet, hogy felnőtt segítségére lesz szükséged).

8. Keress egy szép selyemszalagot és fond bele a résekbe, majd a végére köss egy csinos kis masnit. Akár két szalagot is belefűzhetsz, ha több színt akarsz, sőt a szalagra ráfűzhetsz még lyukas kagylókat vagy köveket is, úgy még díszesebb lesz a végeredmény.

9. A mostohagyerekként kezelt gumicsizma ezzel új életre kelt, és bátran felveheted, hogy beletapicskolj néhány méretes pocsolyába.

Őszi mókák a kertben

Dawn Isaac: 101 ötletes játék gyerekeknek a szabadban

Itt az idő, hogy felállj a tévé és a számítógép elől, és kipróbáld a csigafutóversenyt, gurulj, mint egy labda, rendezz be kotyvasztótábort, készíts babbal felfuttatott indiánsátrat, állíts csapdákat, fonj vesszőből madárfészket, írd a neved egy sütőtökre, vadássz plüssmacikra, alkoss csillagot botokból, építs hólámpást és próbálj ki további 91 szuper játékot a szabadban, akár az év minden napján!

Ha tetszettek a játékok, a könyvet itt tudod megrendelni!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top