Baba

Egyedülálló beavatkozás: lézerrel műtötték az ikreket az anyaméhben

Sámson és Zoárd életét pécsi orvosok mentették meg.

Az országban egyedülálló műtétet hajtottak végre júniusban a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, és a beavatkozásnak köszönhetően született meg néhány napja egy ikerpár – írja a Dunántúli Napló.

Az iker-iker transzfúziós szindróma az egypetéjű ikerterhességek körülbelül 10 százalékánál fordul elő. Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el, emiatt egyik kicsi, a másik túl nagy lesz. A magzatok 90 százaléka még a méhen belül meghal, amelyik megszületik, azoknál súlyos rendellenességekkel kell számolni. A pécsi klinikának sikerült olyan műszereket beszereznie, amelyekkel elvégezhető a műtét – ennek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket.

A műtét sikerült, a kismama, Sashalmi Tímea hamarosan már újra Debrecenben volt. De a gyerekek végül mégis Pécsett, a 35. héten születtek meg: a nagyobbik, Zoárd 1980, a kisebbik, Sámson 1730 grammal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top