Baba

Népi bölcsesség vagy tudomány?

Ősz közeledtével nap mint nap egyre gyakrabban hangzik el olyan "bölcsesség", ami a betegségek elkerülésére mutat rá.
Népi bölcsesség vagy tudomány?

Népi bölcsesség vagy tudomány?

Ősz közeledtével nap mint nap egyre gyakrabban hangzik el olyan “bölcsesség”, ami a betegségek elkerülésére mutat rá. Kisgyermekes családokban ez még gyakrabban ismétlődik, hiszen ez a közösségbe kerülés időszaka is. Ilyenkor minden szülő igyekszik előhúzni olyan praktikákat a fiókból, ami segíti gyermeke betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását például a C-vitaminos csodák, a házi tuti tippek, amik persze sok igazságot rejtenek magukban, de érdemes a tudomány eredményeit is figyelembe venni.

A bölcsi, ovi kihívásai sok kutatót késztettek arra, hogy felmérjék a gyermekek szervezetére gyakorolt környezeti hatásokat, és a kivédésükhöz szükséges tényezőket számba vegyék. Ilyen kutatást végzett a közelmúltban egy európai kutatócsoport – 14 izraeli bölcsődében 201 gyerek bevonásával –, akik arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen kulcsfontosságú szerepe van a probiotikumoknak az immunvédelemben. A vizsgálat során a bölcsiseknek 4 héten keresztül adtak egy anyatejben is előforduló probiotikumot, Lactobacillus Reuterit, és megfigyelték, hogy a Lactobacillus Reuterit fogyasztó gyermekek csoportjában harmadannyian kaptak el betegségeket, mint akik nem kaptak ilyen probiotikumot.

Mikor mit adjunk?

A szoptatás abbahagyása után, az anyatejes immunvédelmi hatás elérése érdekében, célszerű olyan, kifejezetten gyermekek számára készített élelmiszereket, tápszereket, tejitalokat adni, amik ezeket a jótékony baktériumokat tartalmazzák, és rendszeres fogyasztásukkal biztosítható a baba szervezetének további védelme. Egyéves korig, ahogyan számos vizsgálat eredményei ezt igazolják, a bifiduszok jelentik a leghatékonyabb immunvédelmet. Egyéves kor után az alakuló, formálódó bélflórát a Lactobacillus Reuteri fogyasztásával segíthetjük csemetéinknél.

Megelőzésre! Ősszel, bölcsibe, oviba indulás előtt, illetve beszoktatási időszakban érdemes Lactobacillus Reuteri adásával felkészíteni a gyermek immunrendszerét az őt érő kihívásokra. Megbetegedés esetén! Amikor egy betegség már komolyabb beavatkozást igényel, a kicsi antibiotikus kezelésben is részesül, feltétlenül adjunk probiotikumot is, a bélflóra helyreállítására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top