Baba

Betűkirakó házilag – Tanulj a gyerekkel játszva!

Hamarosan kezdődik a suli, így nem árt egy kicsit ismételni. De se tankönyvet, se füzetet nem veszünk elő. Akkor mégis mit csinálunk? Játszani fogunk! Bloggerünk kislánya alsós, és rengeteg remek játékot tudnak!

Magyar

Scrabble: készítettünk betűkirakót házilag. Ehhez ásványvizes flakonok kupakjaira (na, melyiket szeretjük, a szénsavasat vagy a menteset? ) színes papírt ragasztottunk, erre kerültek a betűk. A betűtartók színes kartonból készültek: egyszerűen félbe kell hajtani a papírt, majd ismét félbe a felezett részt.

Tanuljunk játszva!

Mi úgy játsszuk, hogy minden betű egy pontot ér. Mindenki 7 betűt kap. A kezdő játékos kirak egy szót, az őt követő is, de úgy, hogy az az előzőt keresztezze. Ahány betűt leteszünk, annyit fel kell húzni, a kirakott betűkért pont jár. A játék addig tart, amíg van betű, vagy amíg új szót tudunk kirakni. Az nyer, akinek több pontja van.

Tanuljunk játszva!

Ország, város: Nagyon szeretjük! Ugye ismeritek? Az egyik játékos magában mondja az ábécét, majd valaki megállítja, ahol éppen tart, azzal a kezdőbetűvel kell országot, várost, fiúnevet, lánynevet, növényt, állatot, tárgyat írni a papírra. Itt egy nyomtatható verzió, ha gyorsan játszani szeretnél: ország_város

Saját receptes füzet, képeslap a nagyinak, saját képregény írása, titkos napló: amelyik a gyereknek tetszik, lehet az írást gyakorolni ezekkel. Mi például a bizonyos vásárlások után kapott Angry birds matricákkal csináltunk képregényt.

LY-J: Mondunk egy LY/j betűs szót, ha J van benne, le kell guggolni, ha LY mindenkinek fel kell állni.

Robot: Játsszuk azt, hogy mindenki robot és ro-bot nyel-ven be-szél! A-ki el-té-vesz-ti zá-lo-got ad. 

Környezetismeret

A gyerekeim imádják a barkochbát, amit sokszor specifikusan játszunk, például állatkitalálóst. Ebbe aztán bele lehet szőni a környezetismeret órán tanult dolgokat (csak anyának kell megnéznie, milyen állatok, növények voltak aktuálisak, de a tárgyak kitalálásánál beleszerkeszthetjük a halmazállapotokat is pl.)

Hogyan gyakorolják a matekot? Tudd meg A napfényillata blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top