Baba

Miért nem beszél ez a gyerek?

Amikor a fiam kétéves lett, még egyáltalán nem érdekelte a beszéd. Persze mondott pár szót – de korántsem annyit, mint a barátnőm hasonló korú kislánya, akinek jópofa beszólásaival addigra már tele volt a Facebook-falam.

Amikor pszichológus barátnőmet faggattam arról, kell-e valóban aggódnom, ő csak legyintett: ugyan már, hiszen fiú! Ráadásul milyen ügyes a mozgása! Aggodalomra tehát semmi ok. Merthogy van néhány olyan tényező, ami késlelteti a gyerekek beszédtanulásának ütemét. Mielőtt tehát beparáznánk, érdemes végignézni az alábbi listát, nincs-e valami olyan ok a háttérben, ami megmagyarázza a késlekedést. (És főleg tehetünk-e valamit azért, hogy eltűnjön ez a gát.)

Fiúgyerek

A férfiak kevesebbet beszélnek, mint a nők, és ez már kisgyerekkorban is megfigyelhető. Általában minden beszéddel kapcsolatos mérföldkövet pár hónapos késéssel érnek el, mint a lányok. Jobb beletörődni: ha fiúgyerekünk van, az nagy valószínűséggel soha nem lesz olyan cserfes, mint a szomszéd kislánya.

Miért nem beszél ez a gyerek?

Jó mozgásképesség

A gyerekek nem egyformán fejlődnek. A barátnőm gyereke valóban teljes mondatokban beszélt egy éves korában, cserébe viszont az anyukája azért szorongott, miért nem akar még felállni 14 hónaposan sem. Pláne, amikor azt látta, hogy az én fiam félévesen már áll, és nyolc hónaposan szalad. Néha összevetettük a két gyerek fejlődését, de semmilyen közös pontra nem találtunk. Ez azonban teljesen normális dolog. Mire oviba kerültek, kiegyenlítődtek a különbségek.

Cumi

Az a gyerek, aki éjjel-nappal korlátozás nélkül cumizhat, sokkal kevesebbet beszél, mint az, akinek nem kell ilyen akadállyal megküzdenie. Igen, persze ki tudja venni a gyerek, ha el akar mondani valamit – de ez mégis hátráltatja a szabad beszédet. Egyéves kor után ezért érdemes korlátozni a cumi használatát az alvásidőre, különösen akkor, ha kevesebbet beszél a gyerek, mint a kortársai.

Koraszülött

A koraszülött babák jellemzően minden fejlődési lépcsőfokot később érnek el, mint az időre született társaik. Ám mindez nem igazi késés, ha a szülés tervezett időpontja szerint számítjuk ki az életkorukat. Tehát mielőtt nagyon megriadnál, hogy lemaradt a gyereked, számold ki, hogy ha időre született volna, most hány hónapos lenne. A legtöbb esetben kiderül, hogy ha így számoljuk, mindennel pont időben lesz.

Fülgyulladás

Bár a fülgyulladás pár hét alatt meggyógyul, a fülben felgyülemlett folyadék még hosszú hónapokig csökkentheti a gyerek hallását. Ha 2-3 ilyen fertőzést sikerül benyalni egy szezon alatt, előfordulhat, hogy a gyerek 6-8 hónapig szinte semmit sem hall abból, mi történik körülötte. Márpedig ha nem kap elég ingert, nem fog fejlődni a beszéde. Ha tehát “füles” a gyerek, teszteljük le időnként, hallja-e, mit suttogunk a háta mögött, különösen, ha nem úgy fejlődik a beszéde, ahogyan a nagy könyv szerint kellene. 

Testvérek

A nagy testvérek imádnak közvetíteni a szülők és a picik között, és persze égnek a vágytól, hogy segíthessenek, és hasznossá tehessék magukat. Tehát ha a kicsi nyekken egyet, már mondják is, hogy vizet kér. Ha a polc felé nyújtja a kezét, ők tudják, hogy kis keksz kellene neki. Bár a testvéri szeretet szép dolog – a folyamatos tolmácsolás ellustítja a kicsit. Aki megszokja, hogy pár kézmozdulattal és nyögéssel is megértik amit akar, nem fog erőfeszítéseket tenni a tiszta beszédért. (És az sem árt, ha mi sem ugrunk azonnal, minden egyes nyikkanásra, hanem megvárjuk, mit is akar mondani a gyerek, ahelyett, hogy kitalálnánk.)

Nagy mandulák

A nagyra nőtt mandulákat ma már nem veszik ki rutinszerűen, ám ha sok torokgyulladása van a gyereknek, elképzelhető, hogy ez az oka annak, ha nem beszél olyan tisztán, ahogyan elvárható lenne. A nagy mandulák ugyanis előrenyomják a nyelvet, és akadályozzák mozgását, nehezítve a hangok megfelelő formálását.

Mobiltelefon

A mobiltelefonok, tabletek elterjedése miatt csökkent az anya–gyerek kommunikáció. Egyre gyakoribb, hogy bár anya fizikailag a gyerekkel van, valójában a mobiltelefonon keresztül egy másik emberrel beszélget, ráadásul az öt éven aluli gyerekek szórakozásai között is egyre nagyobb szerepet kapnak az elektronikus eszközök. Ezeknek is megvan a maguk helye, akár a fejlesztésben is, beszédet azonban a legjobb oktatós appokkal sem lehet tanulni, ahhoz személyes interakció kell. Méghozzá sok.

 

Mikor érdemes szakértőhöz fordulni?

  • Ha egyévesen nem gagyog.

  • Ha másfél évesen még egyetlen felismerhető szót sem mond ki.

  • Ha kétévesen még mindig csak mutogat, és morog beszéd helyett.

  • Ha két és fél évesen még egyetlen két szóból álló mondatot sem alkotott.

  • Ha háromévesen más emberek nem értik meg, mint mond.  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top