Baba

Ezért finomabb az együtt készített étel

Kutatások bizonyítják, nagyobb eséllyel eszik meg a gyermekek az ételt, ha részt vesznek az elkészítésében. Te be szoktad vonni őket?

A Nestlé Kutatóközpont szakértői új tanulmányában azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a gyermekek táplálkozására az, ha együttműködnek az ételek elkészítésében. A vizsgálat eredményei szerint azok a gyerekek, akik segítettek szüleiknek a főzésnél, 76%-kal több salátát fogyasztottak, mint a főzés ideje alatt játszó társaik. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a főzésben való közreműködés növeli a pozitív érzelmeket a gyermekekben. A kutatás eredményei látva tovább szeretném ösztönözni a szülőket, hogy vonják be csemetéiket a főzésbe, ezzel is hozzájárulva a kicsik kiegyensúlyozott táplálkozásához.

Finomabb az együtt készített étel

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy a gyermek jobban eszik, ha érzi, ő is kivette a részét az előkészítésből. Ezt a fenti kutatás is igazolja. Márpedig az étkezés nagyon fontos esemény egy gyermek életében.

Szakítsunk időt arra, hogy leüljünk csemeténkkel, amikor eszik, és együnk vele együtt, mert így jobban megérti az étkezés társas jelentőségét, és ugyanakkor példát is mutathatunk neki arra, hogy mindent meg kell enni, ami a tányérra, kerül, ne pazaroljunk. Még ha nem tud is mindig együtt lenni a család, teremtsünk alkalmat arra, hogy közösen étkezzünk gyermekünkkel. 

Mert az evés szociális cselekedet, élvezet és életfunkció. Az éhségérzet, illetve az étvágy kielégítése. Étkezéskor nem csupán háborgó gyomrunk csillapítására törekszünk, hanem érzelmeinkkel is foglalkozunk, így az étel ugyanúgy válik a lélek, mint a test táplálásának eszközévé nemcsak a szülők, de a gyerekek esetében is. Régóta használja az emberiség az ételt ünneplésre, nyugtatásra, az unalom vagy depresszió enyhítésére, de vigasztalásként szomorúság és érzelmi stressz esetén is “bevetjük”. Megenni egy szelet születésnapi tortát akkor, mikor azt visszautasítani antiszociális viselkedés lenne, megjutalmazni magunkat egy kis csokoládéval vagy keksszel egy hosszadalmas munka után, meginni egy pohár bort vagy sört a társaság miatt, mind-mind normális cselekedeteknek számítanak.

A legegyszerűbb otthoni tevékenységek is számtalan alkalmat adnak e cselekedetek tanulására… Mibe vonhatjuk még be őket? A teljes cikket a diéta Óvoda blogon találod!

Finomabb az együtt készített étel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top