Baba

Esik ma is, holnap is fog – játéktippek kintre

Szülőként egyre inkább úgy érzem, hogy nyaranta növekszik az esős napok száma. Az érzés remélhetőleg majd idővel elmúlik, de addig is, tippek, hogy váltsunk perspektívát.

Mert érdemes: ha nem arról van szó, hogy reggeltől estig zuhog és hideg van, képtelenség kidugni az orrunkat, még a rendelt pizzát is esőkabátban kell átvenni a kapualjban, hanem inkább arról, hogy 20-25 fok körüli a hőmérséklet, néhány órát esik, és utána, ha nem süt is a nap, de nem is ijesztően felhős, akkor lehet mivel szórakozni. A napokban épp ilyen idő van, ne hagyjuk, hogy be kelljen zárkózni, mozogjunk, és fedezzük fel az eső adta lehetőségeket!

Amire biztos szükség lesz, az a vízálló cucc tetőtől talpig (ha nem is felvéve, de a táskába bekészítve), az lehetőleg ne legyen opció, hogy félúton bőrig ázunk. 

Csigamentés

Ezt talán ajánlani sem kell, bűbájos, ahogy sokszor maguktól kezdik el a kicsik összeszedegetni az út közepén komótosan haladó csigákat. Ebben a játékban és nem mellesleg természetvédelmi történetben az a klassz, hogy vidéken és nagyvárosban is mindig játszható, kortalan móka. Nálunk úgy megy, hogy mentés után a csigák csak a fűbe kerülnek kisebb korholások közepette (mármint a gyerekek korholják a kis buta csigákat). Eső után garantált szórakozás, a csigák biztos ott lesznek mindenhol.

Esik, ma is, holnap is fog - játéktippek kintre

 

Szivárvány krétával

Krétával rajzolni a szabadban egyébként is jó mulatság (könnyen látványos képek készülnek, mások is örülnek neki, lehet óriási rajzokat készíteni), a vizes beton pedig egy izgalmas “vászonná” alakul: egész máshogy fog rajta a kréta, a maszatolás technikát is lehet rajta gyakorolni, sőt egy kis vizet löttyintve a nagyobb krétás felületre megtanulható az is, hogy folyassuk szét a színeket. További leírást itt találtok (egyben a játék téli verzióját is).

Esik, ma is, holnap is fog - játéktippek kintre

 

Esőcseppvadászat

A feladat igényel némi figyelmet, és izgalmakban gazdag is egyszerre: keressenek a gyerekek minél fotogénebb helyen lévő esőcseppeket, úgy is, mint pókháló, virágszirom, ablaküveg stb., a felnőttek pedig fotózzák le, amit a kicsik kérnek (persze ha ügyesek a gyerekek, akkor próbálkozhatnak ők is, a telefonok fényképezőjével hamar boldogulnak). Ha megvan a sok fotó, és ki tudjuk nyomtatni, érdemes játékosan elemezni: melyik milyen, miért szép, sikerült-e úgy fényképezni, ahogy a témát javasló látta, mennyire változtak meg a színek az eredetihez képest. Aztán mehetnek az éves fotóalbumba is később a képek.

Esik, ma is, holnap is fog - játéktippek kintre
Esik, ma is, holnap is fog - játéktippek kintre
 
Persze bent is el lehet lenni, korábbi ajánlónkban egyszerű beltéri játékhoz adtunk tippeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top