Baba

Tetűirtószer? Csak röhögnek rajta

Aki még nem találkozott vele, elképzelni sem tudja, hogyan néz ki egy tetves fej. Mert azért azt nem úgy kell elképzelni, hogy hatalmas bogarak mászkálnak a gyerekhajszálak erdejében.

Rutinos anyukák azonban már tudják: ha a gyerek vakargatni kezdi a fejét, akkor szinte bizonyos, hogy már ott lapul pár tetű a hajban, és szívja a gyerek vérét. Bár mondhatjuk azt is, hogy az egész családét, mert a küzdelem bizony kemény dió, ami sok pénzbe, időbe és fáradságba fog majd kerülni.

 

A legelső lépcsőfok az azonosítás. Ez nem könnyű, mert ha az ember elkezdi nézegetni a gyereke fejét, a legritkább esetben fog tetűt találni. Merthogy az pici, gyors, ráadásul utálja a fényt, szóval menekül. Ám a serkék elárulják, hogy ott van. No persze ezt sem olyan egyszerű felismerni, mert az meg pont úgy néz ki, mintha korpás lenne a gyerek haja. Csak éppen nem jön ki. Olyan, mintha oda lenne tapadva. Hát ilyen a tetvesség.

 

Nem könnyű választani

Amikor az ember rádöbben, hogy mit lát, olyan elementáris erejű undor fogja el, hogy a legszívesebben atomot, napalmot vagy hipót öntene a gyerek fejére, csak hogy biztos lehessen benne, hogy írmagja sem marad az élősködőnek. Ám sajnos a rovar és a vágyott győzelem között ott van egy puha, védtelen gyerekfej, amivel mégiscsak kíméletesen kell bánni, tehát irány a patika és a tetűirtószerek világa.

 

Itt kezdődik az igazi dilemma – merthogy sokféle van, és mind mást ígér. Vannak a hajszeszek, amiket csak be kell dörzsölni, és kiszárítja a tetveket és a serkéket, amik majd a reklám szerint a hajmosással ki is esnek. Aztán van a hajkrém, amivel alaposan bekenjük a gyerek haját, a dögök majd megfulladnak a krémben, és máris meg van oldva a probléma. Hasonlóképp működik a sampon, aminek a habját rajta kell hagyni a gyerek fején. A néphit szerint még jobb, ha fóliával betekerjük a gyerek fejét, mert akkor nem tudnak elmenekülni a tetvek, de a szakemberek ettől óva intenek. A szer a fólia alatt túlmelegszik, és a biztonságosnál több vegyszer szívódik fel a gyerek fejbőrébe, amit biztos, hogy senki nem szeretne.

 

Minden harmadik családot érint

Ráadásul a tetveknek mindegy. A szakemberek szerint ők nagyszerűen adaptálódtak a kihíváshoz, és 60-80 százalékuk immunis az irtószerekre. Szóval hiába minden vegyszer, ők csak röhögnek rajta és boldogan szaporodnak tovább. Napi 6-10 újabb serkét lerakva. Fejenként.

Míg a hetvenes években a gyerekek alig 1,5 százaléka tapasztalta meg, milyen tetvesnek lenni, mostanság a családok 30 százaléka legalább egyszer megküzd vele.

 

Márpedig tetvet irtani nem olcsó mulatság – egy üveg csodaszer ezer forintnál kezdődik, de ennek az árnak a többszöröséért is találhatunk ígéretes termékeket. Egy üveg pedig egy gyerekre is alig elég – ahol testvérek vannak, ott biztos, hogy két-három is elfogy, és akkor még nem is beszéltünk a szülőkről, akik szintén nem szokták megúszni a tetvességet. Ha ehhez hozzászámoljuk még a mosás és takarítás költségét, hiszen minden ágyneműt, párnát, töröközőt, plüssállatot, fotelt és ágyat fertőtleníteni kell, ha nem akarjuk, hogy a tetűirtási erőfeszítéseink hiábavalók legyenek, akkor máris egyértelmű, hogy a tetűirtás hamar csődbe juttathat egy családot.

Tetűírtószer? Csak röhögnek rajta

 

Fésülés nélkül mit sem ér

Ráadásul hiába a legjobb irtószer, mindaz semmit sem ér a fésülés nélkül. Merthogy a serkék csak így, egyesével jönnek ki, és hiába vegyszereztük le a gyereket, valószínű, hogy élő tetvet is sikerül majd találnunk a procedúra alatt. Egy ilyen fésülés másfél órán át is eltarthat gyerekenként (éljen a hosszú haj), és hátgörnyesztő, unalmas munka. Igaz, az undor két-három óra tetvészés után folyamatosan csökken, és átveszi azt a vadászat izgalma.

 

Mivel az irtószerek hatékonysága kétséges, egyre több szakember állítja, hogy jobban járunk, ha kihagyjuk ezt a lépcsőfokot. Felesleges ezzel terhelnünk a gyerek szervezetét, mivel az átfésülést amúgy sem váltja ki egyik sem. Vegyünk inkább egy nagy üveg balzsamot, és locsoljuk meg vele bőven a gyerek fejét.

 

A hajhúzós, kócolós, fájdalmas fésülést sokan eddig is hajbalzsammal segítették – és most már a szakemberek többsége is azt állítja, hogy ennél nincs hatékonyabb segítség. A ragacsos balzsam ugyanis lelassítja a tetvek mozgását, így nem tudnak elszaladni, a serkék is könnyebben leválnak ennek hatására.

 

A lényeg, hogy minden egyes fésűhúzás után letöröljük egy darab papírtörlővel vagy WC-papírral, ami a fésűn marad, ebben a trutyiban pedig ott lesz a serke és a tetű is. Amikor végeztünk, leöblítjük a hajat, és az illatos, selymes lesz, mindenféle gyilkos vegyszer nélkül.

Természetesen itt még nincs vége a munkának – azt két héten át négynaponta meg kell ismételni. Utána lehet csak kimondani a teljes tetűmentességet. Persze mindez csak akkor működik, ha az oviban és suliban a többi család is hasonló alapossággal jár el. Ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy hónapokig is eltart a harc.

 

Praktikus segítség: csavaros fésű

Külföldön lehet kapni speciális, kifejezetten a hajbalzsamos fésülésre kifejlesztett fésűt is. Ez fémből van, nem törik ki a foga, és spirálmintás fogazata sokkal hatékonyabban szedi ki a serkéket és a tetveket, mint a hagyományos tetűfésűk. Online sok helyről megrendelhető Nitty Gritty néven, és így néz ki:

Tetűírtószer? Csak röhögnek rajta

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top