Baba

“Tíz évembe telt, míg rájöttek, mi bajom van”

A nők tíz százalékát érinti, és a meddőség hátterében a vezető tünet a PCO-szindróma. Kigyógyulni belőle nem lehet, de odafigyeléssel, életmódváltással és rendszeres mozgással teljes élet élhető.

“Mire 16 éves lettem, az osztálytársnőim már mind menstruáltak. Én csak arra emlékszem, hogy nagyon irigy voltam. Nekem ez kicsit presztízskérdésnek számított, mivel amúgy is elég fiús alkat vagyok. Anyukám azt mondta, legyek türelmes, aztán 18 évesen már elmentem orvoshoz” – mondja a most 29 éves Sára, aki nagyjából 300 oldalnyi leletet őriz otthon. Az elmúlt tíz éve azzal telt, hogy orvostól orvosig ment: először végigjárta a nőgyógyászatokat, aztán a belgyógyászatokat és az endokrinológusokat is. Hitték azt, hogy a pajzsmirigyével van baj, különböző szigorú diétákat csinált végig, elkezdett jógázni, futni, maga facsarta a zöldségleveket.

Saját bevallása szerint is szinte minden gondolata az egészsége körül forog, nem véletlenül: öt éve szeretne teherbe esni, eddig sikertelenül. “Nagyjából egy éve tudom, hogy PCO-szindrómám van. Amióta kínai orvoslást tanulok, hiszek benne, hogy ez meg fog változni. Lehet, hogy másnak semmiség, nekem óriási öröm egyelőre az is, hogy nagyjából fél éve rendszeresen és kiszámíthatóan menstruálok, rendben van a vérképem, és elég jól is érzem magam a bőrömben. Tíz évembe telt, míg rájöttek, mi bajom van, és amíg idáig eljutottam.”

Ezerarcú betegség

Szilvia 23 éves volt, amikor elkezdett hullani a haja, és nagyjából tíz évig kezelték félre, fogamzásgátló tablettával. “2010-ben tudtam meg végül, hogy mi is a bajom. Nálam elég rapszodikus, hogy mennyire viselem jól az étrend miatti korlátokat, de nem vagyok mindig nagyon szigorú magammal. Ami viszont szent, az a mozgás: futok, jógázom és aerobikozom is.”

A PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar. Egy igazi ezerarcú betegség, ami nagyjából a nők tíz százalékát érinti, jelenleg ez a vezető meddőségi ok – mondja Tűű László endokrinológus. “Tipikusan a nők betegsége, de a háttérben zajló inzulinrezisztencia mindkét nemet érinti. Ilyenkor egy idő után a hasnyálmirigy inzulintermelő kapacitása kimerül.” Azt is mondja, nincsen tipikus PCOS, a kóros fogyástól az elhízásig, a fokozott szőrnövekedéstől a kopaszodásig, a petefészekcisztáktól a menstruációs ciklus problémáin át a meddőségig a tünetek széles skáláját mutatja. A PCOS egy állapot, amely esélyt teremt arra, hogy a nők elkezdjenek tudatosan figyelni testük működésére, hogy megváltoztassák az életmódjukat, és minőségi, egészséges, hosszú életet élhessenek – véli a szakember.

Prónay-Zakar Gina, a PCOS Szívügy Alapítvány szóvivője szerint a betegség ma már sokkal inkább ismert, mint korábban, de azt kevesen tudják, hogy életmódváltással teljesen tünetmentes is lehet valaki. “Elhízás, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedésből adódó szív- és érrendszeri megbetegedések vagy metabolikus szindróma mögött egyaránt ott állhat a kezeletlen PCOS” – mondja. Az életmódváltás annyit jelent, hogy a cukros, fehér lisztes ételeket teljesen el kell hagyni, mert ez a hasnyálmirigyet fokozott munkára készteti. A speciális étrend egyénenként eltérő lehet, nem feltétlenül kell mindenkinek a cukorbetegek nagyon szigorú, napi 160 grammos szénhidrátdiétájához ragaszkodni.

Azt ma már valamennyi orvos elismeri, hogy a PCOS kialakulásáért lelki tényezők is felelősek, éppen emiatt mondják, hogy a gyógyítás négypilléres: orvosi kezelés, lelki kezelés, étrend és mozgás. A lelki dolgokkal is foglalkozni kell, hiszen könnyű belátni: egy olyan betegség, amely épp a nőiességünket célozza meg, az egész személyiségünkre hatást gyakorol.

Mikor kezdjünk el gyanakodni?

Bár azt valamennyien hangsúlyozták, hogy tipikus PCO-s nincsen, vannak olyan jellemző tünetek, amelyek jelentkezésekor érdemes célzottan is orvoshoz fordulni. Ezek a menstruációs zavarok, ciszták a petefészekben, cukoréhség, teherbeesési nehézség, fokozott szőrnövekedés, kopaszodás, metabolikus szindróma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top