Baba

Védőoltással a teljes életért!

Magyarország világelső a védőoltások területén, gyakorlatilag százszázalékos átoltottsággal. Az UNICEF jelentése szerint azonban világszerte minden ötödik csecsemő nem jut hozzá olyan alapvető védőoltásokhoz, amelyektől akár az élete is függhet. Súlyos probléma, hogy a világ legelmaradottabb területein élő gyermekek nem kapnak védettséget, holott éppen ők azok, akiknek erre a legnagyobb szükségük lenne. Az immunizáció a mai napig a gyermekegészségügy egyik legégetőbb feladata.

Április 21 és 28 között, az Immunizációs Világhét alkalmából az ENSZ szervezetei, az UNICEF és immunizációs partnerei világszerte arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy mindannyiunk közös felelőssége megvédeni a gyermekeket a védőoltással megelőzhető betegségektől. Különösen azoknál a gyermekeknél kiemelkedő fontosságú az immunizáció, akik háborúk és a szegénység gyötrelmeinek vannak kitéve.

Védőoltással a teljes életért!

Az immunizáció az egyik leghatékonyabb közegészségügyi befektetés, ami az elszigetelt közösségekben életmentő segítséget nyújt a gyermekeknek és édesanyáknak egyaránt. A védőoltások 2–3 millió ember életét mentik meg évente. A halálos betegségek megelőzésében a védőoltások nélkülözhetetlenek a kisgyermekek számára. Habár ma az immunizálás segítségével több gyermekbetegséget sikerül megelőzni, mint valaha, 2013-ben világszerte 22,6 millió kisgyermek nem kapta meg az alapvető védőoltásokat. Nem engedhetjük meg azt az igazságtalanságot, hogy egy ilyen költséghatékony életmentő megoldás ilyen sokak számára legyen  elérhetetlen.

A fejlett és fejlődő országokban egyaránt felbukkanó, megelőzhető járványok, mint a kanyaró, az agyhártyagyulladás vagy a gyermekbénulás, arra emlékeztetnek bennünket, hogy minden gyermeknek otthonuktól és körülményeiktől függetlenül joga van az életben maradáshoz és az egészséges élethez. Nekünk pedig közös felelősségünk, hogy e joguk ne sérüljön. Az UNICEF azért küzd, hogy az immunizáció biztosításával minden gyermek egészsége megóvható legyen. Az UNICEF célja, hogy 2020-ig világszerte elérhetővé tegyük az alapvető védőoltásokat, valamint hogy növekedjen az életmentő új vakcinák elérhetősége.

Az UNICEF  2013-ban indította útjára “Legyen 100%!” kampányát, aminek célja, hogy 100 millió dollárt gyűjtsön össze a gyermekbénulás teljes felszámolására és az immunizáció elterjedtségének javítására nyolc olyan országban, amelyek a világ legrosszabb védőoltási rátájával rendelkeznek. Nem adhatjuk fel a küzdelmet, míg a segítség el nem jut a világ minden szegletébe, minden egyes gyermekhez.

A világ legnagyobb oltóanyag-felvásárlójaként az UNICEF-nek a gyermekek mintegy egyharmadához sikerül eljuttatnia a segítséget világszerte. Partnereivel, kormányokkal és iparágakkal együttműködésben az UNICEF jól működő oltóanyagpiacok kialakítására törekszik, amelyek segítségével elérhető árú, minőségi vakcinákhoz juthatnak a rászoruló gyermekek, bárhol is legyenek a világon.

Adományával segítse Ön is az UNICEF munkáját!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top