Baba

Bébiétrend – zöldségek és gyümölcsök bevezetése

A születés után hat hónapig könnyű dolga van az édesanyának, mert az anyatej ilyenkor az elképzelhető legjobb táplálék az újszülött számára. Az első fél év után azonban előjönnek a dilemmák: mit és mikortól ehet a baba?

Ez bizony fontos kérdés, mert a megfelelő étrend alapjaiban határozza meg a baba szervezetének fejlődését és így komoly hatással van a későbbi életére is. Sok kismamának nem kevés fejtörést okoz, hogy mikortól illessze be a szilárd táplálékot, a húsféléket, a zöldségeket és gyümölcsöket az étrendbe.

Bébi étrend – zöldségek és gyümölcsök bevezetése
 

Az első 4–6 hónap

Etetés szempontjából ez a legegyszerűbb időszak, hiszen az újszülött nem válogat az étlapon: anyatej kell neki, semmi más. Ez tökéletesen kielégíti az igényeit, segít kialakítani és karban tartani a bélflóráját, óv az allergiától, és erősíti az immunrendszert. A szoptatás maga pedig szoros kötődést alakít ki a kisgyermek és az édesanya között.

6–8. hónap

A babák étvágya fokozatosan nő, és eljön az idő, amikor már csak hozzátáplálással lehet kielégíteni, az anyatej önmagában már nem lesz elég. A babák legtöbbször maguk jelzik, ha elérkeztek ebbe a korba: érdeklődővé válnak, ha enni látják a családot, és néha rámutatnak az ételre. Általában féléves kor körül jön ez az időszak. Az orvosok szerint a 17. hét után, de még a 26. hét előtt, a szoptatás alatt kell elkezdeni fokozatosan szilárd táplálékhoz szoktatni a babát. Ilyenkor az a legjobb, ha a különböző ételeket egyenként vezetjük be 3-5 napos időközönként. Az új ételt délelőtt érdemes megkóstoltatni a kicsivel, hogy délutánra kiderüljön, érzékeny-e a táplálékra, és előjönnek-e allergiás tünetek. Tanácsos nyugodt, a babának megszokott körülmények között, 10-20 grammnyit adni az újdonságból, és ha ízlett neki a táplálék, akkor másnap is lehet folytatni a “menüt” egy-két kanálnyival nagyobb adaggal.

Az első időszakban általában az működik jól, ha minél folyékonyabb állagú az új táplálék, hogy ne legyen drasztikus a váltás az anyatej után. Jó ötlet tejjel pépesíteni az ételt, majd azután egyre sűrűbb péphez, pürékhez szoktatni a gyermeket. A tejpépek után először a gyümölcsök és zöldségek “bevitele” kezdődhet, természetesen először csak püré formájában. Emellett egyéves korig nyugodtan folytathatjuk a szoptatást vagy a tápszeres etetést. Extrém nézetek szerint a szoptatás ennél sokkal tovább is kitolódhat. Ha kétsége támadna, az édesanya hagyatkozzon a saját ösztöneire és a baba igényeire: “döntsék” el közösen, mikor váljon meg a kicsi a cicitől.

Bébi étrend – zöldségek és gyümölcsök bevezetése

Gyümölcssorrend

A gyümölcsök bevezetésénél is van javasolt sorrend. Először a barack, alma és meggy kerülhet terítékre már akár 4-6 hónapos kortól, amit a banán, körte és gesztenye követhet a hatodik hónaptól. A 8. hónap után jöhet szilva, cseresznye, sárgabarack, dinnye, egyéves kortól pedig kis szemű gyümölcsök (áfonya, eper, ribizli, málna) és a déligyümölcsök.

Zöldségek ideje

A zöldségek közül elsőként a burgonyát, sárgarépát, sütőtököt és céklát kóstoltassuk meg. Féléves kor után megpróbálhatjuk a salátát, cukkinit, brokkolit és zöldbabot, de jöhet a fehérrépa és uborka is. Zöldborsót ilyenkor még csak passzírozva adjunk a babának. A nyolcadik hónaptól felkerülhetnek az étlapra a magasabb rosttartalmú zöldségfélék: kelbimbó, karalábé, karfiol, kelkáposzta, spenót, sóska, padlizsán, paradicsom és a kukorica. Egyéves kortól kezdve pedig bővíthetjük a “kínálatot” babbal, lencsével, csicseriborsóval és tofuval. Magas oxaláttartalma miatt spenót és sóska legfeljebb heti egy alkalommal kerüljön a tányérba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top