Baba

A leggyakoribb tápszeres tévedések

A kisbabák tápszerének elkészítéséhez is be kell tartanunk pár alapszabályt, s ezekkel jó, ha mindenki tisztában van. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket.

1. Ki ne dobd a maradékot, jó lesz ez még holnap is!

A leggyakoribb tápszeres tévedésekNem, nem és nem! Lehet, hogy drága a tápszer, és fáj a szíved kiönteni azt a fél decit, amit a baba a cumisüveg alján hagy, de semmiképp ne tedd el a hűtőbe, és ne add neki oda egy óra múlva, nemhogy másnap! A nyálban található bacik ugyanis azonnal szaporodni kezdenek a jó meleg tápszerben, és komoly gyomorfertőzést kaphat a kisded, ha egy kis pihenés után visszakapja a cumisüveget. Minden cumisüveget minden egyes étkezés után el kell mosni. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes étkezésnél frissen kell elkészítened a tápszert (bár az lenne ideális), egy napra előre nyugodtan előkészítheted és berakhatod a hűtőbe, de amibe egyszer már belenyalt a gyerek, azt ki kell dobni.

2. A dobozra írt adagolás csak olyan “irányelv”.

Sokan úgy gondolják, hogy nyáron, a nagy melegben nem árt, ha kicsit vizesebbre hagyják, hogy szomjoltásra is jó legyen, este, lefekvés előtt pedig kicsit sűrűbbre kell csinálni, hogy jobban aludjon a csemete. Ám ez nagy hiba. A túl híg tápszer eltelíti a baba pici gyomrát, és nem jut bele így elég táplálék. A túl sűrű pedig székrekedést okozhat, és szomjassá teszi a kicsit. A dobozon található elkészítési útmutatón nem szabad változtatni. Nagyon sok tudományos munka és kísérlet van mögötte, nem érdemes felülbírálni.

3. Ha sír, akkor biztosan éhes még, adj neki még egy kicsit!

Bár ilyen egyszerűek lennének a kisbabák! Ám a helyzet az, hogy a csecsemők nagyon sokféle ok miatt sírnak, és az éhség csak egy ezek közül. Lehet, hogy álmos, unatkozik, melege van, teli a pelus, fáj a hasa… és még millió más indoka lehet annak az ordításnak. Az biztos, hogy ha megette az orvos által rendelt mennyiséget, és még alig telt el egy félóra a legutóbbi étkezés óta, akkor valószínű, hogy inkább egy jókora szélgörcs gyötri, nem az éhség. A tápszeres babát könnyű “túletetni”. Ha nem hiszed, gondolj csak arra az egyéves kisbabára, akit nemrég kórházba kellett küldeni, mert a súlya akkora volt, mint egy hatévesnek. Az édesanyja ugyanis minden alkalommal, amikor sírni kezdett, tápszert adott neki. Ha egészséges babát akarsz, inkább kövesd az orvos utasításait!

A leggyakoribb tápszeres tévedések

4. Adj neki egy kis tápszert, jobban alszik, ha tele a pocakja!

Sajnos a babaaltatással kapcsolatban nincsenek aranyszabályok. A gyakori ébredés oka nem az éhség, és a teli pocak nem feltétlenül jelent jobb alvást. Tény, hogy a tápszeres baba hamarabb telerakja a pocakját, és ebbe a kajakómába gyakran bealszik, de ez a hatás nem tart sokáig. A kutatások azt bizonyítják, hogy a tápszeres és a szoptatott babák pont ugyanannyit alszanak, és pont ugyanannyiszor ébrednek. Igaz, a tápszernek annyi előnye tényleg van, hogy ahhoz nincs szükség anyára, apa is elkészítheti és odaadhatja. Ebben az esetben anya valóban nyerhet pár alvással töltött édes órát.

5. Teljesen felesleges forralgatni a vizet, jó az is, ami kijön a csapból.

A magyar csapvíz az esetek többségében tényleg tökéletes minőségű – ám a csecsemők érzékeny gyomrának ennél is tisztábbra van szüksége. Olyanra, amely egy kicsit sem szennyeződött a csőben, és amelyben nincs túl sok ásványi anyag. A gyermekorvosok és védőnők azt ajánlják, hogy hat hónapos korig mindenképp forraljon a kismama, ami azt jelenti, hogy tizenöt percig (!) tartsa forrásban a vizet. Az így elkészített vizet 24 órán át lehet biztonságosan tárolni a hűtőben. Tehát elég egy nap egyszer bajlódni vele. Ha elutazol, akkor érdemes magaddal vinni egy termoszban, vagy speciális, alacsony ásványianyag-tartalmú babavizet venni.

6. A cumisüveg-melegítő tiszta pénzkidobás. Nincs talán mikród?

A cumisüveg-melegítő nagyon is praktikus holmi, különösen ha olyan típust választasz, amit a kocsi szivargyújtójára is rá lehet kapcsolni, de persze nem az egyetlen módja a tápszer biztonságos felmelegítésének. Nagyanyáink módszere pont ilyen hatékony: állítsd egy kis lábosnyi meleg vízbe az üveget, és közben eressz rá meleg vizet. Egy percen belül tökéletes hőmérsékletű lesz. A mikró még ennél is gyorsabb – de sajnos nem lesz egyenletesen meleg. Egyes részei jéghidegek maradnak, mások pedig tűzforróak lesznek, így elég nagy az égési sérülés veszélye. Persze ez kiküszöbölhető, ha alaposan felrázod a tápszert, és utána legalább egy percig állni hagyod, hogy legyen ideje a folyadéknak összekeverednie. Ám ha az erre fordított időt is hozzáveszed, már egyáltalán nem ez a leggyorsabb melegítési módszer.

A leggyakoribb tápszeres tévedések

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top