Baba

10+1 mítosz a termékenységről

Egy új élet fogantatása mindig misztikus élmény – nem csoda, hogy rengeteg legenda övezi. De azért nem kell mindent elhinni, amit csak hallunk!

Szakértő: Dr. Szabó György Róbert, szülész-nőgyógyász endokrinológus

 

1. Ha gyereket akarsz, a peteérés napján kell szerelmeskedned a pároddal, mert akkor van a legnagyobb esélyed a teherbe esésre.

 

Hamis! Igaz, hogy a pete mindössze 12-24 órán át életképes. Ám amikor a peteérés jeleit meglátod magadon (a hőmérséklet emelkedése, a hüvelyváladék megváltozása) akkor már mindez megtörtént, és te több órás késésben vagy. Nem is beszélve arról, hogy a spermiumoknak is jó pár órára van szükségük ahhoz, hogy célba jussanak. Márpedig az időzítés nagyon kritikus dolog. Csak ebben rövid időszakban van esélyed arra, hogy teherbe ess, semmikor máskor. Ha lekésed, egy teljes hónapot kell ismét várnod. Tehát ha igazán biztosra akarsz menni, akkor inkább a várható peteérés ideje előtti 2-4 napon bújj ágyba a pároddal, mert a spermiumok akár öt(!) napig is életképesek maradnak. Így ha el is számolod, és váratlanul hamarabb érik meg az a petesejt, a spermiumok már ott lesznek a kellő helyen, és várnak a bevetésre.

 

10+1 mítosz a termékenységről2. Akinek rendszertelen a ciklusa, az nehezebben esik teherbe.

 

A termékenység nem a pontosságon múlik, hanem a peteérésen. Ha ez rendben van, akkor mindegy, hogy óraműszerűen jön meg vagy összevissza. Az viszont igaz, hogy ha rendszertelen a ciklusod, akkor nehezebben tudod kiszámolni, mikor jön el a termékeny napod,és ez nehezítheti a tudatos tervezést. Sok okból lehet amúgy rendszertelen az ember ciklusa – felboríthatja egy betegség, utazás, stressz, edzés, hízás, fogyás, tinikor, szoptatás vagy akár az is, ha épp abbahagytad a fogamzásgátló tabletta szedését. Az esetek többségében ez semmi gondot nem okoz, de persze előfordulhat az is, hogy hormonális gondok vannak a rendszertelenség mögött. Nem árt ezért egy nőgyógyásszal konzultálni az ügyben, de csak azért még nem kell pánikba esni, mert kicsit összevissza a menzeszed.

 

3. Csak egy évnyi sikertelen próbálkozás után érdemes elmenni a szakorvoshoz – addig szóba se fog állni veletek.

 

Dehogy kell várni! Valójában már a tervezett terhesség előtt minden párnak fel kellene keresnie az orvost, hogy megbizonyosodjon róla, minden rendben van vele. Ne terhesen derüljön ki, és kelljen aztán kezelni egy addig fel nem ismert magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy pajzsmirigy-alulműködést. De jobb még idejekorán megbizonyosodni arról is, nincs-e a pár valamelyik tagjának olyan fertőzése, amely akadályozhatná, vagy akár lehetetlenné tenné a teherbe esést. Ez természetesen nem meddőségi kivizsgálás – csak olyan általános, de azért sok hasznos információt ad. A párok többségének nincs is többre szüksége, és a természet teszi a maga dolgát. Ha ebbe egy évnél korábban beavatkozik az orvos, akkor csak a pár idegességét emeli, a sikerességet nem. Beszédes adat, hogy a meddőként diagnosztizált párok 20%-ának később minden beavatkozás nélkül egészséges babája születik. Szóval csak nyugalom.

 

4. Az egészséges pároknak szinte azonnal összejön a baba. Ha már várni kell, az nem jelent jót.

 

Humbug! Ha veszünk két teljesen egészséges embert, akik a húszas éveik közepén, tehát a legtermékenyebb időszakban vannak, rendszeresen szexelnek, ráadásul jókor is teszik, még akkor is csak 25% az esélye annak, hogy a nő azonnal megfogan. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy egy éven belül sikerül összehozniuk a babát. Nem véletlen, hogy az orvosok türelemre intenek – ők ismerik az esélyeket és a számokat. Azt is tudják, hogy 30 éves kor fölött a párok harmadának van gondja a teherbe eséssel, ezért nekik még hosszabb időt kell rászánniuk a projektre.

 

5. A nők egy része képes megérezni a fogantatás pillanatát a szex közben.

 

Romantikus gondolat, de valójában a spermák szex után még közel sincsenek a petesejthez, több órás megfeszített munkájuk van abban, hogy odajussanak, ahol dolguk lesz. Ráadásul simán lehet, hogy nem is a friss és erős spermák győznek, hanem azok, amelyek már öt nappal előtte elindultak, és a kritikus időpontban már ott vannak, amerre a pete lebeg.

10+1 mítosz a termékenységről

 

6. A több szex nagyobb esélyt jelent a teherbe esésre.

 

Tévedés! Sajnos ennek pont az ellenezője az igaz. Akik minden egyes nap dolgoznak a babaprojekten, azoknak valójában napról napra kisebb az esélyük. A férfiak spermiumtartaléka ugyanis véges – a mindennapos ejakuláció folytán fokozatosan csökken a spermiumok száma, így egyre kisebb a teherbe esés esélye. Természetesen a másik véglet sem jó, a havi pár alkalom ugyanúgy nem ideális. A 2-3 naponta történő szex az optimális. A férfi meddőségi kivizsgálás előtt is kérnek öt nap önmegtartóztatást. Nem véletlenül.

 

7. Ha gyereket terveztek, dobd ki a párod szoros alsóit, és adj rá boxeralsót.

 

Tény, hogy a spermák érzékenyek a hőre, de azért a szoros gatya még nem halálos csapás rájuk. Sokkal veszélyesebb a szauna, a jacuzzi, a Bikram-jóga,a  laptop az ölben és persze profi szakácsok számára a folyamatos ácsorgás a forró sütő előtt. Szerencsére ezek visszafordítható károk, de akár három hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy a férfi spermaszáma újra normális legyen.

 

8. A terhesség esélye nagyobb, ha a nő le is nyeli a férfi spermáját.

 

Azt tudom csak mondani: fiúk, ez aranyos próbálkozás. De akinek minimális anatómiai tudása van, láthatja, hogy az emésztőrendszernek és a nemi szerveknek nincs közük egymáshoz. Ha igazán gyereket akartok csinálni, akkor abban a pár napban legalább egy kicsit máshová kellene koncentrálni.

 

9. Ha fogamzásgátlót szedtél, kisebb az esélyed a terhességre, mert a gyógyszer összezavarta a hormonrendszeredet.

 

Tény, hogy a fogamzásgátló tabletták elnyomják a peteérést, de ha abbahagyod a gyógyszer szedését, 24 órán belül kiürül belőled az utolsó molekulája is. Igazából ezután már semmi akadálya nincs a teherbe esésnek, ám a legtöbb nőgyógyász azt ajánlja, hogy várj 1-2 hónapot, hogy kiderüljön, pontosan milyen hosszú a ciklusod, ez ugyanis megkönnyíti a szülés várható időpontjának a kiszámolását. Ez most még nem tűnik fontosnak, de amikor odajutsz, meg fogod érteni, miért hasznos tudni. Több hosszú, követéses vizsgálat bizonyította már, hogy a fogamzásgátló tablettát használók pontosan ugyanolyan arányban küzdenek termékenységi gondokkal, mint azok, akik korábban másféle fogamzásgátlási módszert használtak.

10+1 mítosz a termékenységről

 

10. A férfiak biológiai órája nem ketyeg.

 

Talán nem annyira hangos és ijesztő ez a ketyegés, mint a nőknél, de azt azért nem mondhatjuk, hogy egy idősebb férfinak pontosan ugyanakkora esélye van, mint egy fiatalnak. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy bizony a korral a spermiumok minősége és mennyisége alaposan lecsökken. Ami a nőknél a bűvös 35 éven felüli életkor, az a férfiaknál egy kicsit később következik be, de a 45 éves kort hasonló vízválasztónak lehet tekinteni. Az ennél idősebb apukák gyermekei között némely genetikai eredetű betegség valamivel gyakoribb, ilyen a skizofrénia, az autizmus, a vérzékenység, bizonyos vesebetegségek, de a Down-szindróma is. Arról nem is beszélve, hogy minél idősebb egy férfi, annál valószínűbb, hogy merevedési zavarokkal küzd, ami szintén akadályozhatja a gyermekcsinálás folyamatát. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy idősebb férfi már ne csináljon gyereket – csak azt, hogy a kockázat náluk is nő, és bizony a nehézségek is.

 

+1. Azért kezdődik a menopauza, mert elfogynak a petesejtek.

 

A petesejtek száma valóban véges: már az újszülött kislányokban ott van a teljes mennyiség. Ám ez több mint 400 ezer darabot jelent, és hála az égnek, ennyit egy nő se menstruál. A petesejtek persze folyamatosan pusztulnak, hasonlóan minden más sejtünkhöz, ám nem pótolódnak. Minden petesejtre, amely elindul a nagy vándorútra, körülbelül ezer olyan jut, amely természetes sejthalál révén elpusztul. A dohányzás, a kemoterápia növeli ennek a pusztulásnak a mennyiségét, és felgyorsítja a menopauza közeledtét. Ám akármilyen pazarlóan is bánik a természet a petesejtekkel, a menopauza beköszöntekor még így is marad egy csomó a petefészekben – de  ezek már nem mennek sehová, mert az érésüket és mozgásukat irányító hormonok mennyisége lecsökken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top