Baba

Elmés játékok gyerekeknek karácsonyra 2000 Ft alatt

A karácsonyi nagy ajándékozás szólhat arról is, hogy ne minél nagyobb doboz kerüljön a fa alá, hanem kreatívabb, amely egyszerre szórakoztatja és fejleszti a gyereket.

Elmés játékok gyerekeknek karácsonyra 2000 Ft alattEgyéves kortól: Playskool Rakosgatóhordó

Nem tűnik valami nagy ötletnek négy műanyag hordót ajándékozni a gyereknek – főleg akkor, ha karácsonyra a fényes, csillogó és drága ajándékok versenyébe szeretnénk beszállni –, pedig ez egy jó játék. Egyéves kor körül a gyerekek imádják a titkokat, és ha a hordókat egymásba pakoljuk, akkor úgy bújnak meg egymás hasába, mint a Matrjoska babák. De a hordókból torony is építhető, szétszedhetőek, összerakhatóak, jó sokáig lekötik a gyerkőcöket, akik játszva ügyesednek.
(Ár: 1000 Ft körül lehet kapni.)
Nagyobb játékboltokban, és itt is megveheted!

3 éves kortól: Izgő-mozgó szemek

Elmés játékok gyerekeknek karácsonyra 2000 Ft alattItt-ott (legutóbb a Kikben) bele lehet futni izgő-mozgó szemekbe, hivatalosan „mozgószemgolyó-matricába”. Kisebbekbe, nagyobbakba, vagy éppen szempillásba. Zacskóban árulják, én 290 Ft-ért vettem egy zacskóval, és öntapadósak, ám ha valaki nem akar mackót vagy babát összeállítani, nem lát benne fantáziát. Pedig remek karácsonyi csomag állítható össze, ha veszünk mellé néhány kartonpapírt vagy vázlatfüzetet és színes filcet, ceruzát. Ha ügyesen választunk, akkor gond nélkül benne vagyunk a limitben, és innentől már a gyerek dolga, hogy a szemeket a lapokra ragassza, majd megrajzolja köréjük az embereket, manókat, állatokat vagy szörnyeket, amihez éppen kedve van. (5 évesek felmérésein elvárás, hogy jól rajzoljon embert és a részletekre is figyeljen.) Az ilyen kreatív feladatokhoz nem szokott gyerekek először félénkek, utána viszont bátrak és ügyesek. (Szemekből érdemes sokat venni, hogy a karácsonyi ebéd után mindenki rajzolhasson, alkothasson.)

A Kretaív Hobbiban ilyeneket lehet kapni!

4 éves kortól: Who Am I? társasjáték

Elmés játékok gyerekeknek karácsonyra 2000 Ft alattGuess Who, vagy magyar változatban a Találd Ki! tescós kiadása a Who Am I? Az hagyján, hogy a legolcsóbb, mert 1790 Ft-ba kerül, de ráadásul a legjobb képeket ebben a változatban láttam. A fiamat figyelemre és megfigyelésre akartam tanítani, ezért kerestem ezt a játékot. Már odáig jutottam, hogy az eBay-en régi, 30 éves társasjátékokra akartam licitálni, mert a most kaphatóak nekem túl tündibündi, jellegtelen arcoknak tűntek. A karakteres arcokat akartam, jól felismerhető, egyedi vonásokkal. A játék nem bonyolult: tulajdonképpen barkochba segédlettel. A sok ember közül ki kell találni, kit húzott a játszótárs, és ehhez kérdéseket lehet feltenni: Van bajusza? Szőke? Visel szemüveget? Annak a képét, aki nem felel meg a leírásnak, kizárjuk, le lehet hajtani a táblán. És miközben a gyerek kérdez, elemez és válaszol, a problémamegoldást tanulja.

Tescóban kapható.

5 éves kortól: Kedvenc mesekönyveink mellé foglalkoztatók

Rendeld meg itt és itt
Rendeld meg itt: Amíg utazunk és Nagyon Zöld Füzet

Bőven 1000 Ft alatt kaphatóak kedvenc mesekönyveink alapján készült foglalkoztatók. Az Amíg utazunk, a Két kis dinó és Boribon-történetei sok gyerek kedvencei és új színt hoznak az írás-előkészítés és koncentrációfejlesztés feladataiban. Mindegy, hogy Domát kell elvezetni a metróhoz, vagy Annipannit az ajándékkal Boribonhoz, vagy éppen a Trikót és Nyammot kell átvezetni a labirintuson, a képességfejlesztés ugyanaz, csak a feladatmegoldás szórakoztató. Kicsit már nagyobbaknak (8–12 éves gyerekeknek) való a Nagyon Zöld Füzet, amely környezettudatosságra nevel, és olyan fogalmakat definiál, mint az ökológiai lábnyom, a felmelegedés és az újrahasznosítás.

Kapcsolódó cikkeink:

 

6 éves kortól: Környezetbarát elemkészítő szett

A Green Science sorozat játékai éppen a limithatáron vagy fölötte mozognak, azonban környezettudatosságra és fizikára tanítanak. Többféle dolgot lehet kipróbálni a krumpliórától a dinamólámpáig, de az egyik legérdekesebb a Környezetbarát elemkészítő szett. A doboz 4 cinklapot, 4 rézlapot, 4 összekötő vezetéket, 1 LED-lámpát, 1 hangot adó áramkört, 1 LCD órát, átlátszó ragasztószalagot, 2 műanyag poharat, 1 papírpoharat, 2 speciális kupakot, valamint egy részletes leírást tartalmaz arról, hogy természetes anyagokból hogyan lehet áramot delejezni. Mivel Öveges professzor óta tudjuk, minden fizikai és kémiai törvényt el lehet magyarázni mókásan, ezért a 6–10 éves korosztály számára ideális ajándék egy ilyen doboz, főleg akkor, ha a szülő is beszáll a kísérletezésbe.

7 éves kortól: Világunk hét földrésze – Puzzle-könyv

Rendeld meg itt!
Rendeld meg itt!

Hiába a 2000 Ft-os limit, ha egy jó dologgal találkozom, akkor megemelem a költségkeretet. Így jártam a puzzle-könyvvel is. Rengeteg okot fel tudtam sorolni magamban, hogy miért éri meg még – mert egyszerre atlasz, ismeretterjesztő könyv és kirakó –, de a legfőbb szempont az volt, hogy jó. Szép kiadás, érdekes, és a gyerek szívesen bogarássza. Nézegeti és tanul. Játszik és tanul. A könyv segítségével olyan földrajzi alapokat taníthatok meg neki, amelyek a suliban vagy csak általános műveltség szintjén jól jönnek: örülnék, ha a fiam sohase jönne zavarba attól a kérdéstől, hogy Chile melyik földrészen található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top