Szoptatás egy plázában? – Így is lehet!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A szoptatás fontosságáról úton-útfélen hallhatunk ma már, de arra kevés helyen találunk tisztességes megoldást, hogy kényelmesen kivitelezhető is legyen az akció.
Nagy Réka Írta: | 2013. 12. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Folyamatosak a viták a nyilvános szoptatással kapcsolatban, és megmondom őszintén, én mindig is középutas voltam.

 Kapcsolódó cikkeink:

 

Megalázó és gusztustalan


Vérmérséklet kérdése, de nekem egyszerűen sosem ment nyilvánosan. Hadd vonuljak el egy kicsi zugba, elkülönített helyiségbe, ott nagyon szívesen, de máshogy sajnos nekem nem megy. Számomra annyira intim mind a becses testrészem, mind maga a helyzet, hogy nem tudom máshogy elképzelni.
Kerültem is emiatt faramuci helyzetekbe, például amikor egy, a  menő listákon a legjobbak közé sorolt étteremben vezényeltek a vécébe. Kint éppen az egyik legnagyobb vihar tombolt, menekülő-útvonalam sem volt… Így aztán míg az egyik kedves vendég mellettem könnyített magán, én szoptatni próbáltam.
A vécén ülve. Megalázó volt és gusztustalan, mondjuk ki bátran. És nem ez volt az egyetlen ilyen eset.

Hiába kértem, hogy kísérjenek bármilyen raktárba vagy gazdasági helyiségbe, a személyzet nem tartotta kivitelezhetőnek a kérésemet. Azóta is igyekszem bojkottálni azt a vendéglőt.
De sültem oda simán nyáron a negyven fokban a hátsó ülésre is a kocsiban.

Lehet máshogy is

 

Szoptatás eg yplázában? - Így is lehet!


Egy szó, mint száz, a bögyömben van a téma.
Egy hétig Stockholmban pihentünk és a híresen gyerekbarát országban egy bevásárlóközpontban a kislányomnak pisilnie kellett, de azonnal. Szaladtunk is, a telefont pont kitettem a zsebemből,  ugyan de tényleg mi szükségem lehetne itt rá?
Tévedtem. A mosdók mellett olyan szoptatószobát találtam, hogy hét nyelven beszélt. A svédek biztosan teljesen idiótának néztek, amikor álmélkodva futottam vissza és vad fényképezésbe kezdtem.

Szoptatás eg yplázában? - Így is lehet!



A babylounge-ban, ahogy nevezik (szerintem már az elnevezés is kedves), kényelmes fotelek, kanapé magazinokkal, kellemes félhomály, párnák, hátul melegítőhelyiség, pici konyha, mikró várják az babájukat etetni kívánó anyukákat. A kialakítás annyira figyelmes, hogy a foteleket függönyök (!) választják el egymástól.

Szoptatás eg yplázában? - Így is lehet!
 
Szoptatás eg yplázában? - Így is lehet!


Nem is tudok nagyon ezen mit kommentálni, minden adott ahhoz, hogy egy anyuka nyugiban megetethesse a babáját anyatejjel vagy tápszerrel, mindkét esetre fel van készítve a hely, ami ráadásul nem is a belvárosban található, hanem Stockholm egy külvárosi részén.

Már meg sem lepődnék azon, ha egy felkapottabb plázában jégbe hűtött, tejtermelést serkentő italok is lennének a hátsó hűtőben.
Úgy látszik, a svéd modell nem csak papírforma.

Szoptatás eg yplázában? - Így is lehet!



A képek nem magazinminőségűek, de szerintem azért a lényeg látszik.

Olvass tovább

Hozzászólások

tiaré 2014-06-20 16:22

Kedves csakférfi,hülye vagy .Remélem azért gyermeked nem csak eldobható pelenkát,cumisüveget,elektromos zenéló elringató széket és más pótlék szart kap a helyett amire szüksége van.Én szoptatok,és bizony postán,vonaton és villamosaon is,mivel autónk nincs és van amikor be kellett mennünk közeli városba,ill Pestre - pici baba pedig nem bir ki 3 órát evés nélkül.Hozzá teszem babakocsival buszra,vonatra fel-leszállni sok esetben idős nénik segítettek,miközben fiatal "férfiak" zenébe mobilba merülve feltűnően nem vettek észre.

Torolt_felhasznalo_712551 2014-02-10 08:01

Gyakran szoktál másokat kibeszélni a hátuk mögött?

Beatrix76 2014-02-10 03:11

Természetesen nem mindenkire vannak negatív hatással a reklámok, un trendek és egyéb tudatmodositast vegrehajtani próbáló agymosodak.
Sokan fuggetlenednek ezektől, szerencsére és úgy élnek, hogy önmaguknak legyen megfelelő és kényelmes, ne másnak.

Én sem látok melleit kitevő anyákat szoptatni. Nagyon ritka kivétel. Mármint az európai kultirkorben, mert sok helyen a világon ezt teljesen természetesnek veszik, miután az is és az anyák nem bújnak el meg takargatjak magukat. De ott mások az eletkorulmenyek, a mentalitás, stb.
Nyilván a kulturált ember próbál alkalmazkodni a helyi szokásokhoz, ahol el. Adott esetben europa jó részén nem lenne ildomos pl felpuceran szoptatni. Így sok anya elvonul, ha tud, kendőt használ, stb. Ha mégsem, alulról húzza fel a ruháját és míg babája cicizik, szinte semmi nem látszik a mellebol.
Ellenben strandokon, fürdőkben sok hölgy bikinifrlsoje épp hogy alig takar valamit és ez mégsem téma kozfelhaborodas szintjen.
Azért ez igen sokatmondó a társadalom ilyen un civilizált felepiteserol. Pár ember helyben sutyorog az illető háta mögött, de nem igazán fórum és vitatema. Sem a nyári utcai öltözködés.
De egy szoptató anya igen....

Egyszer láttam egy román cigsnyasszonyt a nagy tigrisen séta közben úgy szoptatni, hogy a ruha miatt ő csak felülről tudta lehuzni a mellerol a felsoreszt és így a cicizo baba arca fölött látszott a keble teljes felső része.
Másik alkalommal játszótéren ült anyuka és atlétat felhuzva félig, szoptatott.
Engem nem bánt ez a pár eset sem, hiszen nekem nem ártanak, nem öncélúan, szexuális felhivaskent mutogatják magukat. Ráadásul nekem is van mellem, mint olyan, ami elsődleges célja bizony az utódok táplálása.
Aki ettől elvonatkoztatni nem tud, ott talán valami akadályozza saját noiessegenek mely onelfogadasat és bizony, valahol, valamikor valaki vagy valami hatott eme személy onelfogadasi szemleletere, valamiféle alpruderiat belesulykolva.

Szerintem sokkal zavarobb az pl, hogy nyáron minden harmadik fiatal lánynak és minden ötödik nőnek kilog a fél melle vagy bugyija, feneke partja, nem strandon, városban sétálgatva. Vagy akár mindene.
Azért zavar, mert látom rajtuk a megfelelési kényszert és azt, hogy nem tisztelik saját noiesseguk misztériumat.

Én is szeretem a szexis, kihívó ruházatot alkalomadtán, a tusarkakat, stb. De legyen nőies és még maradjon az ízléses határon belül. Nyugodtan lehet mélyen dekoltált felsőt, miniszoknyat, shortot hordani, de ne mellbimboig és punciig erőt. Mert így veszti el eszbonto szexisseget és válik közönségesse.
Ami nem tesz jót a nőnek hosszú távon, a lelkének.
Inkább ezen lovagolnanak, nem azon, ami a természet rendje.
Nem kell belelatni olyat, ami nincs benne.

Nagyon sok az alszemerem és az un tabu a fejlett társadalmakban, mely torz ertekiteletek tömeget alakította már ki sok emberben.
Némelyik modern társadalom szinte psichopatakent, skizofrenkent el önmagával.

trivial 2014-02-09 10:19

Ez attól is függ, hogy milyen körökben forgolódsz éppen. Mostanság én se látok ilyet, amikor még kisebb volt a lányom, gyakrabban fordult elő. Baba-mama klubokban pl. rendszeresen előfordult, hogy minden előzmény nélkül szoptatni kezdett anyuka (leggyakrabban úgy, hogy a nagyobbat hozta a foglalkozásra, a pici babája meg ott volt vele, és ki se ment a teremből, hanem egyszer csak azt vetted észre, hogy már ott kortyol a baba. Engem mondjuk nem zavart, a többieket se szerintem). Az eddigi két "legdurvább" általam látott eset: no. 1. asszony teljesen váratlanul felhúzta a koszos piros szabadidőfelsőjét egy közös előtérben, ahol jöttek-mentek az emberek,  és ott, állva, a másik gyereket navigálva magára cuppantotta a kisfiát. A többi ember őket kerülgetve jutott be a célhelyiségbe. 2. Egy iskolaválasztási börze, körben ülnek a szülők és beszélgetnek, szintén minden átmenet és másoknak hagyott felkészülési idő nélkül a kétéves-forma gyerekét maga mellé kapta anyuka ősanyuka, és letakarás nélkül szoptatni kezdett. Az első eset az, amire gondoltok, a második viszont csak szimpla "ősanya", az az ökobio-oltásellenes-otthonszülős rohamsisakos.

 

Lillaréka 2014-02-09 08:39

Nekem is sokat meséltek a nagymamák is.. anyu is..

és  igen, idősebb asszonyok  otthon maradtak. Anyu mesélte, hogy aratás alatt a  dédim főzte az aratóknak az ebédet.. Nagyapám meg a testvérei kaszáltak.. az asszonyok végezték a marokszedést. A dédim  meg elláta otthon az állatokat és ebédet főzőtt... kivitték az aratóknak.
De aki szült vagy beteg volt, arról gondoskodott a familia.

 

De én nem hinném, hogy bármiért is a reklámok a felelősek. 

egyéni döntés ki minek dől be és mit hisz el,  vagy hogyan akar élni. 

 

Csak csupán nem szeretem, ha  valótlan marhaságokat terjesztenek  a paraszti életről és barázdákról. 

A természeti népeknél is megvan a maga rituáléja a babavárásnak és a szülésnek.. valamint a gyermekágynak is. 

 

Csak ostoba-- buta emberek kiabálják, hogy a terhesség- szülés nem betegség  és az anyát meg ne viselje már az egész... mert ha netán-- akkor csak nyavalyog...
Valóban nem betegség.. de mégiscsak egy más állapot. A terhesség - szülés igenis megviseli az anya szervezetét. kinek jobban kinek kevésbé.

 

Ami meg másik kedvencem.. vannak akik állandóan  nyilvánosan szoptató kismama- hadakat látnak.. amiket nem birnak elviselni. 

De hogy hol látják, arról nem irnak. 

Valami miatt én eddig egyetlen  mellkitevős kismamát sem láttam még. 

Beatrix76 2014-02-09 02:00

Felepitse az OSBIZALMAT, nem önbizalmat.... :D

Beatrix76 2014-02-09 01:56

Ezekről a dolgokról nekem is ugyanez a meglátásom.
Az én egyik dedim is parasztasszony volt, nagy foldjuk volt, rengeteget dolgoztak.
Nagymamammal együtt nyolc gyermeket szült, de bizony a szigorú gyermekágy ott is megvolt minden babával és persze nagy osszefogassal család, ismerősök részéről.
Akkor meg a fotokeszites nem volt elterjedt de így is jó pár fotó maradt rám, mert házhoz hivattak a fotóst apparattal és készítettek már akkor is babas-mamas képeket.
Furcsa látni nagyszüleim nemelyiket kisbabakent. De nagyon jó :)

Sok ember nincs tisztában saját családi gyokereivel és nem azért, mert nem lehetséges számára, hanem az újabb generációk a hatvanas évektől, különösen a városokban valahogy másképp kezdtek szocializalodni, a hagyományok kezdtek feledésbe kerülni.

Anyaként egy anya legfontosabb feladata az, hogy a gyermeke első 3-4 évében felepitse önmaga iránt az önbizalmat. Ezáltal minden kiepul. És ezt egy dolgozni eljaro, direkt nem szoptató, külön szobában babát altató, stb anyuka nagyon nem igazán tudja megvalositani.
Dedanyam vitte a piciket is később földre hogy addig is kint játsszanak, nagyobbak a porta körül meg az állatok körül. Mikor pont gyermekagyas volt, mindenki más megoldott mindent, A legkisebb, aki még cicizett, maradt mama mellett, körül.
Simán szoptsttak két gyermeket is egyszerre.
És igen, babaval szültek,esetleg orvosert is lehetett küldeni, ha a baba úgy ítélte meg és volt pár órai távolságra maximum.
Na, őket milyen osanyanak neveznek ma sokan:)

Ráadásul idosebben már inkább csak a háztartásban dolgoztak, mert addigra a felnőtt gyerekek ellattak a munkát a földön. Nem lehetett semmi aztán naponta többször tápláló ételt készíteni egy tiztagu családnak.
Ahol voltak beresek segíteni ottlakasert, kosztert, némi fizetsegert, rájuk is.

És ezek az emberek nyavalygas nélkül helytálltak, volt tartasuk és becsuletuk is.
A legtöbb ilyen család szépen élt és egymás közt is megbecsulesnek orvendtek.

Hát persze nem is volt a tudatuk megmergezve a sok reklám által diktált trenddel...
Mindenkinek csak az volt a dolga, amit a természet szánt neki.
Ez ma is így van a törzsi közösségekben, civilizációtol elzart és tudatosan elzarkozo népeknél.