Baba

Gyermeket szült és életeket mentett egy agyhalott nő

Egy életből öt élet lett.

Már otthonában cseperedik az a baba, akit fogantatásának 27. hetében, agyhalottként három hónapig kórházban kezelt édesanyja méhéből császármetszéssel segítettek napvilágra 2013 nyarán. A világon példa nélkül álló emberi dráma és orvosi bravúrsorozat a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában zajlott; az esetről csupán most számoltak be – írja a dehir.hu.

Beszéltek a magzathoz

A 31 éves anyuka odahaza lett rosszul, agyvérzést kapott és eszméletét vesztette, magzata 15 hetes volt. A nőt azonnal megműtötték; a gyors beavatkozás ugyan sikerült, agyműködése mégis leállt. Eszméletét nem nyerte vissza. Agyhalott volt, de szívműködését fenntartották, mesterségesen lélegeztették, szervfunkcióit támogatták. Magzata viszont nemcsak élt, hanem élénken mozgott – ezt mutatta az ultrahang. Ekkor az orvosok és a család úgy döntöttek, hogy bár ilyesmire nagyon kevés sikeres példa van a világban, tovább dolgoznak a baba életéért.

Megszámlálhatatlanul sok orvosi problémát leküzdve eredményesen nevelték az agyhalott nő méhében a magzatot. A nővérek beszéltek hozzá, a család is rendszeresen látogatta őket: az apa és a nagymamák simogatták az anya hasát, beszéltek a gyermekhez. A kórteremben pedig folyamatosan be volt kapcsolva a rádió, hogy a magzat mindig halljon emberi szót és zenét.

Szervdonor lett

A szülés után a 31 éves asszony életfunkcióit még két napon keresztül fenntartották: ez alatt családja egyetértésével kivették 5 szervét (máját, két veséjét, hasnyálmirigyét, szívét), és azokat szervátültetésre váró betegek kapták; az öt szervből kettőt ugyanaz a beteg kapott. Az édesanya kezelése így lehetővé tette, hogy megszülessen saját gyermeke, és még négy beteg életét mentette meg – már a halála után.

A magas szintű koraszülött-ellátásnak köszönhetően a 37. terhességi héten a babát egészségesen hazaengedték a debreceni klinikáról. A gyermek egészséges, szépen fejlődik. 2013 őszén hazatért oda, ahonnan édesanyját 2013 tavasszal kórházba vitték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top