Baba

10 ikerpárt nemzett egy férfi

Egy afrikai közösségben szinte minden családban vannak ikrek, általában több is.

Nigéria délnyugati részén él az Igbo-Obra nevű közösség, melyet az ikrek otthonaként is emlegetnek. Nem véletlenül, hiszen az itt élőknél ritkaságszámba megy, ha a családban nincs legalább egy, de inkább több ikerpár. Olayide Akinyemi, a közösség vezetője például három, de a nagyapja tíz ikerpárt nemzett.

A világon a legtöbb ikerbaba Nyugat-Afrikában születik, különösen pedig az Igbo-Obra közösségben élő joruba emberek körében, ahol a születő gyermekek 5 százaléka ikerpár. Lehet, hogy ez nem tűnik soknak, de az arány a Nyugat-Európai országokban mindössze 1,2 százalék, míg Japánban 0,8 százalék.

A jelenség lehetséges oka, hogy a helyiek rengeteg jamszgyökeret esznek, ami az ösztrogén hormon növényi megfelelőjét, az úgynevezett fitoösztrogént tartalmazza, ez pedig fokozza a petefészek működését. Egy másik elmélet szerint viszont az ikerszületések magas száma egész egyszerűen a genetikára vezethető vissza: azokban a családokban ugyanis, ahol már vannak ikrek, nagyobb eséllyel születnek újabb ikerpárok.

Bármi legyen is a magyarázat, a közösség tagjai rendkívül büszkék az ikreikre.

Egy angol nyelvű riport az Igbo-Obra közösségről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top