Baba

Kiment a divatból az esti mese

A szülők alig negyede olvas mesét minden este a gyerekének.

Kiment a divatból az esti meseA 7 év alatti gyermeket nevelő szülők egyharmada soha nem olvas esti mesét a gyerekének – derített fényt a szomorú adatra egy Angliában készült kutatás. Akik pedig olvasnak, azoknak is csupán 21 százaléka teszi ezt minden nap.

A mai szülők generációja gyerekként jóval szerencsésebb volt: 91 százalékuknak olvastak rendszeresen esti mesét annak idején.

A felmérésből kiderült az is, hogy egy átlagos gyerek hetente három alkalommal olvas, 47 százalékuk inkább tévét néz vagy a játékaival, esetleg a számítógépen játszik. Ami azonban még döbbenetesebb: a gyerekek 4 százalékának egyáltalán nincs is könyve, amit olvashatna.

Nálunk valószínűleg jobb a helyzet, részben a rengeteg népmesének köszönhetően, és több kampány is fut, ami a meseolvasást ösztönzi. A gyógyvarázs programra rengeteg önkéntes jelentkezett, hogy beteg gyerekeknek olvasson mesét, és ősztől a Pécsi Tudományegyetem szervez könyvgyűjtést és meseolvasást híres emberekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top