Baba

Így rázódj vissza babázás után a munkába

Mint minden változás, ez is feszültséggel jár. Tippek, hogy könnyebb legyen.

Így rázódj vissza babázás után a munkábaA szülési szabadságról visszatérő anyáknak közel négy hónapba telik, mire visszarázódnak a munkába – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány.

Az újra munkába álló anyukák nagyon hasonló problémákkal küzdenek az első hetekben-hónapokban. A leggyakoribb félelem, hogy a gyermektelen kollégáikat untatni fogják azzal, hogy folyton a gyerekükről beszélnek. Mások viszont azon aggódnak, hogy véletlenül a baba által összekent ruhában mennek be az irodába. Az anyák 17 százaléka viszont leginkább attól tart, hogy hiányozni fog neki a gyermeke.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy az anyák 40 százaléka anyagi okokból tér vissza a munkába. Háromnegyedük pedig elismerte, hogy egyáltalán nem szívesen menne vissza dolgozni, ha ez azt jelentené, hogy a párja maradna otthon helyette.

Dr. Linda Papadopoulos pszichológus tippjei a munkába visszatérő anyáknak:

  • 1. Ne érezz bűntudatot, gondolj arra, hogy ezzel hozzájárulsz a gyerek felneveléséhez és egyben jó példát is mutatsz neki.
  • 2. Természetes, hogy a változás idegességgel jár. Gondolj azokra a dolgokra, amiket szerettél a munkádban, mielőtt szülési szabadságra mentél, és koncentrálj azokra a tapasztalatokra, amiket szülőként szereztél és a munkádban is hasznosítani tudsz majd.
  • 3. A munka és a családi élet összehangolása mindenki számára kihívás. Beszéld meg a partnereddel, a családtagjaiddal és a barátaiddal a lehetséges opciókat és készítsetek terveket arra az esetre, ha valami váratlan dolog történik otthon vagy a munkahelyeden.
  • 4. Légy őszinte magaddal, a munkáltatóddal és a kollégáiddal! Ne félj kérdezni és feltárni előttük az aggodalmaidat, hogy támogatni tudjanak azok legyőzésében.
  • 5. Erősítsd az önbizalmad új sminkkel, új hajszínnel, esetleg új ruhákkal, így sokkal magabiztosabb leszel az első napon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top