„Szeretlek, anya” – mi lenne, ha 4 hónaposan már tudná ezt?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Szomorú vagy vidám, éhes, vagy csak fázik – minden kismama mindennél jobban tudni szeretné, mit akar, hogyan érzi magát még beszélni nem tudó kisbabája. Vannak, akik nem várják ki az első szót.
2012. 08. 30. Baba rovat 

„Hülyeség és pénzkidobás” – így reagált Töreki Milla párja, amikor a még várandós anyuka egy újságot böngészve olvasott a babajelbeszédről. Ez azonban nem vette el a kedvét, így mikor megszületett a kis Noel, Milla babajelbeszéd-könyvet ragadott, és megtanult belőle két jelet: a „fürcsizni”-t és a „szopizni”-t. „Éreztem, hogy a kisbabám türelmetlenebb típus, sokat sírt, és akartam, hogy tudja, mi következik, hátha attól jobban érzi magát” – meséli a Nők Lapja Cafénak a 32 éves anyuka. Milla már a kicsi hathetes korában elkezdte a két betanult jelet mutogatni a kisbabájának az esti fürdetés előtt. „Gondoltam, talán egy feltűnő mozdulathoz könnyebben párosítja a cselekvést, mint a szavakhoz. Egy hét múlva a türelmetlenség ugyan megmaradt, de már nem sírt a fürdetés előtt, sokkal nyugodtabb volt, és engem sem frusztrált a dolog.”

További képekért kattints a képre!
További képekért kattints a képre!

 

Noel hat hónapos korára ezt a két jelet nemcsak felismerte, de maga is használta, aztán amikor már megtanult tapsolni, akkor Milla úgy gondolta, eljött az ideje a többi jelnek is. „Megtanulta, hogy »enni«, és megtanulta, hogy »még«, de tanultunk így mondókákat is” – magyarázza, hogyan kezdődött a komolyabb babajelbeszéd-tanulás. „Több jelet egyébként leegyszerűsítettem, voltak saját jeleink is.” Noel első szava, pontosabban első jele a csiga volt – bal tenyérbe jobb mutatóujjal egy csigavonalat rajzolt. „11 hónapos korára már 20 jelet tudott, volt olyan, hogy rámutatott valamire, és szerette volna tudni a jelét, de én nem tudtam. Sőt olyan is volt, hogy ő talált ki jeleket” – mondja Milla, aki ezért úgy döntött, beiratkozik egy babajelbeszéd-tanfolyamra.

Állítja, bevált, mert a tanfolyam elvégzése után kapott igazán lendületet Noel: nagyjából 320-330 jelet tanultak meg közösen. „Átjött a nagymama és látta, hogy mutogat neki Noel, ő is szerette volna érteni, hogy mit akar mondani.” Így végül a szkeptikus apuka és a közeli családtagok is megtanulták az alapjeleket, hogy tudjanak beszélgetni a kisbabával.
Nézd meg, hogyan jelel a kis Noel!


Noel most két és fél éves, de másfél éves korára már 320 jelet használt, és 7-8 jeles mondatokban is tudott beszélgetni. „Láttam egy zsiráfot, akinek hosszú volt a nyaka, és ette a fáról a zöld levelet.” Ezt mutogatta el az apukájának az első állatkerti látogatása után 18 hónapos korában. És persze nemcsak ilyesmire jó a babajelbeszéd az anyukája szerint. „Sokszor felsírt éjszaka, és olyankor nem kellett fél órát azzal tölteni, hogy kitaláljam, mi a baja a még beszélni nem tudó gyereknek. Mutatta, hogy melege van, kinyitottam az ablakot és már aludt is vissza.”

Sőt Milla szerint az is fontos, hogy ha rosszat álmodik a baba, el tudja mutogatni, és könnyebb megnyugtatni. „Rettenetesen felsírt éjszaka, odafordultam hozzá, mert együtt alvók vagyunk, kérdeztem, mi a baj, és akkor mutogatta, hogy mérges kutya. Tudtam, hogy ez csak egy rossz álom lehetett, segítettem kellemesebb irányba terelni ezt a képet, így hamar visszaaludt negatív érzések nélkül. De lelkesen mesélt reggelente a kellemes álmairól is.”

A nagyi dobott egy hátast

„Szeretlek, anya” – mi lenne, ha 4 hónaposan már tudná ezt?Persze adódik a kérdés, hogy ha valóban ennyire hatékony a jelbeszédes kommunikáció, akkor ez nem gátolja-e a beszédtanulást. Milla állítja, hogy ellenkezőleg, szerinte Noel sokkal könnyebben tanult meg beszélni mint társai. A kisfiú 22 hónaposan szólalt meg érthetően először, és rémisztően gyors sebességgel, két hét alatt tanult meg tisztán beszélni. „A nagyi elment pont arra a két hétre nyaralni, aztán dobott egy hátast, amikor visszajött, és meghallotta, hogy a kis unokája beszél.” Amikor a kisfiú úgy gondolta, hogy ő már bizony tud beszélni, Milla szavaival élve jelnyelvsztrájkot tartott. „Egy napig hisztizett, mert nem értettem minden szavát, amit akart, de jelelni nem volt hajlandó.”

Később aztán úgy kombinálták a jelnyelvet és a rendes beszédet, hogy ha az anyuka nem értette azt a szót, amit a kisfiú mondott, Noel csak elmutogatta, és az anyuka máris tudott korrigálni és együtt gyakorolni a kiejtését. Az anyukája szerint a babajelnyelv nyújtotta lehetőségek sokkal közelebb hozták őt a kisfiával, és sokkal gyorsabban halad, mint a többi gyerek. „Két és fél éves, de már tudja az ábécét…”

Aki tanítja

„Annyira lenyűgözött az, hogy még a beszélni nem tudó kisbabák gondolatai közé is beleláthatunk, hogy eldöntöttem, másokkal is megosztom a tapasztalataimat” – meséli Zentai Kata nemzetközi babajelbeszéd-oktató, aki még a várandóssága alatt tanulta meg, hogyan kell a kisbabákkal jelbeszéddel kommunikálni. A Nők Lapja Café szakértője szerint érdemes 6-9 hónapos korban elkezdeni, és persze az a legjobb, ha nemcsak az anyukák, hanem az apukák is részt vesznek benne. Kata 2008 óta tart babajelbeszéd-órákat, szerinte nagy segítség beszédkéséses vagy sérült gyerekek számára is, de a babajelbeszéd módszerét halló szülők halló gyermekeinek fejlesztették ki. „A siket jelnyelv jeleit használjuk fel ahhoz, hogy babákkal hatékonyan kommunikálhassunk már jóval a beszéd megindulása előtt is” – mondja Kata.

A szakértő szerint a babák értelmi fejlődése gyorsabb, mint a beszédüké. A kicsik tudják, mit akarnak, csak még nem képesek elmondani szavakkal, mert nem olyan fejlett a száj- és nyelvmozgásuk, hogy beszéljenek. Viszont a kézmozdulataikat már sokkal korábban képesek tudatosan irányítani. A babák maguktól is használnak néhány természetes gesztust, és mivel életkori sajátosságuk az utánzás, ezek mellé nagyon könnyen megtanulnak akár száz jelet is.

A tanfolyamok főleg a szülőknek szólnak, megtanulják a jeleket, általában tematikák köré csoportosul egy-egy óra. A még nem beszélő baba egyszerű jelekkel ki tudja fejezni szükségleteit: enni vagy inni kér, fázik, pelenkacserére van szüksége. De kommunikációt tud kezdeményezni olyan dolgok iránt, amelyek után érdeklődik. El tudja mondani, ha hintázni szeretne, ha labdázni. De az érzelmek jelei is fontosak (sír, mérges, rémült stb.), hiszen azzal, hogy a baba ki tudja fejezni negatív érzéseit, csökken a benne lévő feszültség.

Mi lesz a bölcsiben?


Nem mindenkinél vált azonban be a módszer. „Én próbálkoztam ezzel, hogy a kisfiamnak a legalapvetőbb jeleket megtanítsam (pisi, kaki, éhes, szomjas, álmos, igen, nem), de nekünk nem sikerült” – írta Alexandra, egy 17 hónapos kisbaba édesanyja egy fórumon. Bár hozzátette, hogy a kisfia eleve kétnyelvű környezetben él, így talán ez is nehezítette a dolgokat. Az internetet böngészve kiderül, hogy több anyuka azért nem híve a jelbeszédnek, mert aggódnak, hogy kisgyerekük nehezebben illeszkedne be a bölcsődében vagy az óvodában, mert majd ott is úgy akarnának kommunikálni. Más szülők pedig attól tartanak, hogy vajon nem késlelteti-e a beszédtanulást, ha a gyerek már (jel)beszél.
Ajánlott oldalak: Baba, Szoptatás, Játékbaba, Család
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Heö2 2012-08-30 13:39

milyen erdekes,hogy a lanyom magatol jött ra,hogy ha ehes,csamcsognia kell,ha kezet a szaja ele vinni....stb.....igy van,ha figyel a gyerekere az ember,rajön,mit akar,megertik egymast.Beszed nelkül is. 

Hoborc 2012-08-30 13:38

Remek, hiánypótló dolog, főleg a fürcsizni és szopizni szavak jelelésének megtanulása a kis pocaklakónak. 

Részemről feleslegesnek tartom, de akinek pénze és igénye van rá, hajrá. 

 

évi* 2012-08-30 13:31

Megnéztem a videot is.

Hurrá, most jöttem rá, hogy az én még nem beszélő gyerekem is jelel. Ráadásul teljesen ingyen. :-)

Ha éhes, mutogatja a száját. Ha erre nem mozdulok, feltépi a hűtőajtót, és ha nem éri el a joghurtot, vagy tejet, még kisszéket is tol oda... :-)

 

Most komolyan, ennek mi értelme, hogy képeket mutatnak neki és ő erre a fülét piszkálja?

czege 2012-08-30 13:28

részemről feleslegesnek tartom, ha az anya figyel a gyerekére, megérti a saját jelbeszédével is, hogy mit akar, nem kellenek ehhez extra kunsztok

évi* 2012-08-30 13:25

Nem semmi....

Azt a "pár hónapot", amíg megtanul beszélni, simán kibírom úgy, hogy a gyerek megmutatja, vagy kibarkochbázom, mit szeretne. :-)

LEgalább jó sokba kerül egy ilyen tanfolyam?

Heö2 2012-08-30 13:20

Nagy kunszt.A lanyom siman megertette magat,ö is hasznal jeleket,de magatol,mindent elmutogat,magyaraz.A fiamnak meg jelelhettem volna,azt sem latta volna,mit mutatok:az orditas közben .... Szerintem megint egy felesleges "babatanfolyam".

heimzsuzsi 2012-08-30 13:07

Nagyon aranyos a kisfiú, gratulálok az anyukának is :) Nem értem a cikk végén azt a sok nyitott kérdést... Én is megtanultam lányommal a baba-jelbeszédet, most 14 hónapos és már elkezdett valóban beszélni, csak segíteni tud a beszédtanulásban!!!. Ezzel egy időben hanyagolja a jelelést, ezért gyorsan újra elmegyünk egy jelelős játszótanfolyamra a Zentai Katához :) A vele való találkozás mindig új lendületet ad mindkettőnknek a jeleléshez.

Nők Lapja Cafe 2012-08-30 13:07

Szomorú vagy vidám, éhes, vagy csak fázik - minden kismama mindennél jobban tudni szeretné, mit akar, hogyan érzi magát még beszélni nem tudó kisbabája. Vannak, akik nem várják ki az első szót.

Nők Lapja Café: ,,Szeretlek, anya\" - mi lenne, ha 4 hónaposan már tudná ezt?

Címlapon

Legjobbak

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Judy szeretne még egy babát, férje azonban erről...
Facebook lájkok száma
Visszavonul Kállay-Saunders András

Visszavonul Kállay-Saunders András

Kállay-Saunders András visszavonulót fúj, hogy...
Facebook lájkok száma
Szakított Charlotte és Simon?

Szakított Charlotte és Simon?

Egy neve elhallgatását kérő személy azt állítja, Simon...
Facebook lájkok száma
Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Keményen kiállt szerelméért Tóth Vera

Van, akinek nem tetszik Tóth Vera és szerelme...
Facebook lájkok száma
Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Halálosan megfenyegették Sebestyén Balázst

Sebestyén Balázst egyre inkább zavarja mindenre...
Facebook lájkok száma
Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Papírba csomagolva tovább friss marad a gyümölcs

Gyógynövényekkel átitatott papírra téve akár négyszer...
Facebook lájkok száma
Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Meseházikók, amelyekben tényleg laknak

Bájos kis házikók az erdőben, vagy éppen a mezőn. És...
Facebook lájkok száma
A nélkülözhetetlen D-vitamin

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A vitaminok fontosságával a legtöbben tisztában...
Facebook lájkok száma
Káprázatos kacatok a kertben

Káprázatos kacatok a kertben

Hulladékból mentett tárgyakkal szépen színesíthetők a...
Facebook lájkok száma
Vigyázat, mérgező! – veszélyes dísznövények

Vigyázat, mérgező!

Némelyik dísznövény nemcsak szép, de veszélyes is....
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma1897
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma238
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma218 Hozzászólások száma3
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma164 Hozzászólások száma56

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma164
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma151
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma144 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma131

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem