Baba

A te kisbabádat is elrontották cukros löttyökkel?

Kórházakban még ma is bevetik a cukros vizet, míg nem indul meg az anya teje, pedig a gyerekek nagyon könnyen rászoknak az édesre.

Feleslegesen adnak cukros vizet csecsemőknekMary Poppins, a tökéletes nevelőnő is cukorral szelídíti a gyerekeket – nem véletlen, mennyire belénk ivódott ez. Csakhogy nemcsak a nagyobbakat rontják el sokan az édességgel, hanem a csecsemőket is: vannak kórházak, ahol még mindig cukros vizet vagy teát adnak az újszülötteknek, mert a szülés után nem mindig indul meg rögtön a tejelválasztás.

„Ez a szokás régről maradt meg, amikor én szültem a hetvenes és a nyolcvanas években, akkor még mindenhol alkalmazták – mondta nekünk dr. Nyeső Judit csecsemő- és gyermekgyógyász. – Nekünk gyermekgyógyászoknak az a célunk, hogy egyáltalán ne kapjanak cukros folyadékot, mert könnyen rászoknak.”

Cukros víz nélkül sem szomjazik

Cukros teát vagy vizet adni ráadásul egyáltalán nem szükséges a doktornő szerint. „Már bebizonyították, hogy annyi felesleges vízzel születik a baba, hogy kibírja azt a »koplalást«, amíg nem indul meg az anyatej. Ha a kezdeti súlyesés nem több a súlya tíz százalékánál, az elfogadható” – mondta. A doktornő saját tapasztalata, hogy az egyik gyereke egyetlen betegség alatt rákapott a cukros teára. Mire meggyógyult, annyira rászokott, hogy később is felébredt éjszakánként, hogy igya az édes teát, és nagyon nehéz volt leszoktatni róla.

Amikor harminc csecsemő üvölt egyszerre

„A babák azt az ízt ismerik meg, amivel először itatjuk őket. Ha rögtön elkezd szopni, akkor az anyatejet szereti meg, és ez a jó – magyarázta. – Ha viszont elkezdjük itatni cukros oldattal, akkor nagyon megszereti ezt az ízt. Képesek többet inni csak azért, mert édes. Pedig tudjuk, hogy járványszerűen terjed a világban a cukorbetegség, Európában és Magyarországon is nő a cukorbetegek száma. Akiket csecsemő koruktól vízre szoktatnak, azok között van olyan, aki később még betegen sem fogad el teát.”

A cukros víznek megvan az az előnye, hogy megnyugtatja a babákat, ha sírnak, elhallgatnak tőle. Tudományos kutatások igazolják, hogy a fájdalmat is csökkenti. Amerikai kórházakban ezért néhol szuri előtt is kapnak egy picit. Itthon kórházanként változó, hogy az első pár napban adnak-e valami cukrosat, ha nincs még anyatej. Ez a főnővértől és a gyerekorvostól függ, de amikor húsz-harminc csecsemő üvölt egyszerre, akkor elég kézenfekvő megoldás.

Teának hívták, de cukros víz volt

„Amikor a négyéves fiam született a SOTE Baross utcai részlegén, akkor nekünk is adtak – mesélte  egy kismama. – Teának hívták, de valójában cukros víz volt leginkább. Minden éjjeliszekrényre odatettek egy cumisüveget a tetején alufóliával, hogy ne szálljon bele valami, és mondták, hogy ha nem szopik vagy sír, akkor teáztassam.”

„Lehet, hogy egyszer kipróbáltam kétségbeesésemben, amikor nagyon sírt, de semmivel nem lett jobb. Csak később tudtam meg, hogy erre semmi szükség – részletezte a tapasztalatait az anyuka. – A második fiamnál az István kórházban nem adtak teát üzemszerűen. Ott annyira odafigyeltek, hogy még azokat a babákat is kiskanállal etették, akik a csecsemőosztályon voltak megfigyelés alatt. Azért nem cumival, nehogy rászokjanak, mivel abból sokkal jobban jön a tej, mint a mellből.”

Van, ahol előre aláíratnak egy papírt

Feleslegesen adnak cukros vizet csecsemőknekA Nők Lapja Cafénak nyilatkozó kismama szerint az a rossz, ha az anyát nem avatják be, és akkor itatják cukros teával vagy vízzel a csecsemőket, amikor nem látja, és nincs beleszólása. Ezért azt mondja, jobb, ha ki sem adjuk a kezünkből a gyereket. Még jobb, ha előre tájékozódunk, mi a szokás az adott kórházban.

Még olyan csecsemőosztályon dolgozó nővérről is hallott, aki a saját szülésekor megkérte a kollégákat, hogy az ő gyerekének ne adjanak semmit, mégis kapott rengeteg tápszert. Ez is csak azért derült ki, mert a gyerek kihányta az egészet. Egy általunk megkérdezett csecsemő- és gyermekgyógyásznak viszont azt mesélték az anyukák egy pesti gyermekkórházban, hogy már vannak olyan szülészetek, ahol előre aláíratnak egy papírt a nőkkel, hogy cukros vizet kérnek a babának vagy tápszert, amíg nem indul be a tejük.

Persze olyan kismamát is találtunk, akinek nem vitték tálcán a cukros innivalót. „Első éjszaka a megfigyelőben vannak, akkor lehet, hogy adnak nekik – mondta Tünde, aki császárral szült. – Különben csak egyszer kaptunk cumiba töltve olyan cukros vizet, ami az infúzióban van, de azt is én kértem, mert a mellettem fekvő nő babájának mindig hoztak, mivel a befelé forduló mellbimbója miatt nem is tudott szoptatni.”

Nagymamák ajánlják

„Nem az a néhány kórházban töltött nap határozza meg, mit szeret enni a baba, de sokan azt követik, ami a kórházban történt, amíg a védőnő és a gyerekorvos ki nem megy – mondta dr. Nyeső Judit. – Az is előfordul, hogy a nagymamák ajánlják a cukros vizet vagy teát az anyukáknak, mert az idősebb korosztály még ismeri azt a módszert, hogy ezzel egy időre el lehet csendesíteni a babát. A gyermekgyógyászok azt szeretnénk elérni, hogy minél több anyatejet igyanak. A többivel nem kell sietni, azokat később egész életében eheti.”

Kapcsolódó cikkek:

Kikapcsolja a síró gyereket a babasuttogó
Sok a kezeletlen cukorbeteg
Ki segít, ha a gyerek cukorbeteg?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top