Van-e feladata az apának a szülőszobán?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Apával, vagy apa nélkül? Manapság a szülés előtt álló anyukák egyik legfontosabb dilemmája ez. De vajon mi a dolga az apukának, ha jelen van a szülésnél?
Írta: 2009. 09. 15. Baba rovat 

Kedves Emőke!

Lassan közeledik a szülésem időpontja, már alig várjuk, hogy megláthassuk a kisfiunkat.

A férjemmel apás szülésre készülünk. A kórházban, ahová majd megyünk, a múlt héten volt lehetőségünk arra, hogy megnézzük a szülőszobát. Ezen a szülésre felkészítő alkalmon azt is elmondta a szülésznő, hogy az apukáktól a vajúdás alatt miben kérnek majd segítséget, például, hogy fogják a ctg fejét a mama pocakján, azért, hogy az el ne mozduljon, vagy hogy mérjék a méhösszehúzódások között eltelt időt.

Én úgy érzem, hogy a párom ettől inkább csak megijedt, hiába viccelődött a szülésznő, hogy a papáknak is feladatot kell adni, mert nekik is ki kell venni a részüket a munkából. A férjemet nyomasztja, hogy mi lesz, ha izgalmában nem tud majd ezeknek az elvárásoknak megfelelni, miközben azt sem tudja, hogy nekem hogyan tud ott segíteni.

 Van-e feladata az apának a szülőszobán?

 

Erre persze nem tudtam neki egyelőre konkrét választ adni, most úgy érzem, hogy nekem az a legfontosabb, hogy ott legyen velem a vajúdás óráiban és ne legyek egyedül.

Neked biztos sok tapasztalatod van arról, hogy hogyan lehet jól segíteni, tudnál tanácsolni neki valamit?

Válaszodat előre is köszönöm!

Erika

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.     

 

Kedves Erika!

Nem először hallok arról, hogy  „az apának feladata, dolga van" a szülőszobán. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az apa ugyanis nem azért van jelen a szülőszobán, hogy a személyzetnek segítsen, hanem azért, hogy a párjával együtt részese lehessen egy felemelő, csodálatos élménynek, a gyermeke megszületésének.

Mára már a legtöbb helyen elfogadottá vált az apák jelenléte a szülőszobán. Az ott dolgozók többsége elismeri azt, hogy ez fontos a pár érzelmi állapota, az egymáshoz és a babához fűződő viszonyuk szempontjából, abban azonban gyakran kevés támogatást kapnak az apák, hogy ők maguk is biztonságban érezhessék magukat és ezáltal jól tudják segíteni a párjukat.

Békés Emőke
Békés Emőke

Pedig a lényeg szerintem pont ez lenne. Az apák számára ugyanis a  kórház egy ismeretlen, nyugtalanságot keltő hely, ahol sok minden növelheti a szorongásukat. Egy előttük eddig ismeretlen folyamatnak a tanúi, melyben természetszerűleg aggódnak a párjukért és a születendő gyermekükért. Nem mindig biztosak abban, hogy ami történik, az normális-e, de bizonytalanságot kelthet bennük akár az is, hogy nem tudják, hol helyezkedjenek el úgy, hogy segíteni is tudjanak, de „útban" se legyenek.

Szorongásukat a személyiségüktől függően többféle módon kezelik.

Vannak olyanok, akik ebben a helyzetben egyfolytában beszélnek, humorizálnak, vagy éppen a jelenlévő orvossal elegyednek beszédbe mindenféléről. Akadnak olyanok is, akik próbálják elbagatellizálni azt, amiről a vajúdó párjuk számol be ("Nem olyan nagy ügy ez, meg tudod te ezt csinálni, drágám!"), de az is lehet, hogy úrrá lesz rajtuk a félelem, és negatív üzeneteikkel csak nehezítik a párjuk vajúdását.  („Mintha ritkulnának a fájásaid, az előbb már sokkal sűrűbbek voltak!")

Lehet, hogy a kórházi személyzet úgy gondolja, hogy segítség lehet az apának az, ha feladatot kap, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy a CTG görbét és a magzati szívhangot digitálisan kijelző műszert meredten figyelő apák általában egyáltalán nem nyugodtak, ami nem is csoda, hiszen nem értenek hozzá és nem is kell tudniuk értékelni azt, amit ezen a görbén látnak.

Emőke korábbi leveleit összegyűjtöttük neked! Itt mindent megtalálsz, ami az anyasággal, a babára várással, a gondozással kapcsolatos!

www.nlcafe.hu/dula
  

De még talán ennél is nagyobb baj az, hogy eközben nem tudnak teljes figyelmükkel a párjuk felé fordulni, hanem egyfajta megfigyelői szerepbe kényszerülnek.

Természetesen komoly segítséget jelenthet az anyának, ha a párja masszírozza a derekát, tartja őt a vajúdás közben, vagy odafigyel arra, hogy rendszeresen itallal kínálja, de a legnagyobb segítséget mégis az odaforduló, szeretetteljes jelenlétük adja.

Ha egy apa érzelmileg tudja támogatnia  párját, akkor egészen biztosan nagyon sokat tesz azért, hogy a folyamat jól haladjon. A testi érintés, a simogatás, a csók ugyanis az oxytocin nevű hormon felszabadulását idézi elő a nő szervezetében és - mint tudjuk - ennek a  hormonnak a jelenléte elengedhetetlen a hatékony méhösszehúzódásokhoz. (lásd korábbi cikkem: Lehet-e oxitocin nélkül szülni? » )

Felejthetetlen emlékként hordozom magamban azokat a szüléskíséréseket, ahol láthattam, micsoda segítő erő az apa érzelmi támogatása. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem az apáknak , hanem a többi jelenlévő segítőnek van feladata a szülőszobán.

Nekem dúlának például ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy egyrészt mentesítsem az apát azoktól a tennivalóktól, amelyek szorongást kelthetnek benne vagy elvonják a figyelmét a párjáról, másrészt pedig az, hogy olyan biztonságot nyújtsak mindkettőjük számára, melyben a kórházi keretek között is meg merik engedni maguknak, hogy kifejezzék az egymás iránti érzéseiket, és így mélyebben, szeretetteljesebben élhessék át a kisbabájuk megérkezését.  

Amennyiben a férjed szorong attól, hogy esetleg olyan feladatot kap, aminek nem tud vagy nem akar megfelelni, jó, ha előre beszéltek erről a szülésznővel, orvossal.

Szorongásoktól mentes, intim, mindkettőtök számára felejthetetlen szülést kívánok!

                                                                                                           Emőke
                                                                                              www.gyermekaldas.hu

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Kicsiv86 2009-09-15 12:33

Hát igen,eleinte boldog voltam hogy ott van mellettem és simogat,de mikor már a végét jártam zavart a jelenléte:)

Torolt_felhasznalo_978628 2009-09-15 12:30

A legfontosabb hogy ne akadályozza a dolgok történését:):)

Kicsiv86 2009-09-15 12:30

Aki mellettem szült csaj,bent volt a párja,és bizony össze is esett,a dokik vitték ki:) Nem hoszem hogy jó volt hogy még szegényemmel is foglalkozniuk kellett..

enci001 2009-09-15 12:28

A legfontosabb, hogy ha nem tud lendíteni a dolgokon, minimum ne ájuljon el...szóval ne fokozza a helyzetet padlófogással. Ez már egy értékelhető gesztus apától szülőszobán. (én nem hiszem, hogy az apa helye biztosan a szülő felesége mellett van. Nem minden nő szeretne maga körül látni valakit. És nem minden férfinek pozitív élmény , ha esetleg anyuka szívósan erőlteti, hogy menjen be, holott tudja, hogy egy csepp vértől is ájul az apa)

Szóval dolga nincs. Lehetőségei vannak, mindegyik képességei szerint él velük.

Kicsiv86 2009-09-15 12:27

Sziasztok,nálam is bent volt elég sokáig,de a végén már nagyon nem bírtam és kiküldtem:) Mi úgy beszéltük meg még itthon hogy nem akarom hogy bent legyen,és ő sem,de mégis bejött.de nem is bánom hogy úgy döntöttem inkább menjen ki,nem volt zökkenőmentes a dolog,a műtőbe meg úgysem engedték volna.

de hallottam hogy sokmindenkinek nagyon is jó volt hogy bent van a párja.

vintimi 2009-09-15 12:21

Én ugyanígy gondolom! ;)

e.bari 2009-09-15 12:07

Részemről el sem tudtam volna képzelni, hogy a párom ne legyen jelen a szüléskor! Szerencsére jól vette az akadályt, bár tevőlegesen nem segített, de nagyon sokat jelentett, hogy ott volt velem, és támogatott. :-)

N?k Lapja Café 2009-09-15 12:07

Apával, vagy apa nélkül? Manapság a szülés előtt álló anyukák egyik legfontosabb dilemmája ez. De vajon mi a dolga az apukának, ha jelen van a szülésnél?

Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

VV Béci új dalában azt kritizálja, ami a hírnevet meghozta számára – videó

Kell egy kis botrány címmel jelent meg a Young-G néven...
Facebook lájkok száma
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma

Világesemény Budapest színpadán

Egy nagyszabású, még soha nem látott...
Facebook lájkok száma
Készítsünk lisztmentes aranygaluskát!

Készítsünk lisztmentes aranygaluskát!

Már régóta gondolkoztál rajta, de még nem szántad rá...
Facebook lájkok száma
Programok hétvégére: Csipke- és könyvfesztivál

Programok hétvégére: Csipke- és könyvfesztivál

Április utolsó hétvégéjén se ülj otthon. Látogass...
Facebook lájkok száma
Lerántották a leplet a VV6 titkairól – fotók

Lerántották a leplet a VV6 titkairól – fotók

A Való Világ 6 játékosai egymás titkait fecsegték ki a...
Facebook lájkok száma
Ezek a legmenőbb akváriumok – galéria

Ezek a legmenőbb akváriumok – galéria

Ha nem lenének ott a halak, te megmondanád, hogy ezek...
Facebook lájkok száma
A Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kert

Virágba borult hazánk legnagyobb és legtöbb...
Facebook lájkok száma
Kisfiúnak adott életet Olivia Wilde – galéria

Kisfiúnak adott életet Olivia Wilde – galéria

A tervezettnél két héttel korábban született meg...
Facebook lájkok száma
3. hét: Szállj be te is narancsbőr elleni programunkba!

3. hét: Szállj be te is narancsbőr elleni programunkba!

Csináld végig Balogh Rita fitneszedző hatékony, 30...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma620 Hozzászólások száma2
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma238
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma123
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma116 Hozzászólások száma25
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma73
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma68
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma37
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma32

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem