Van-e feladata az apának a szülőszobán?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Apával, vagy apa nélkül? Manapság a szülés előtt álló anyukák egyik legfontosabb dilemmája ez. De vajon mi a dolga az apukának, ha jelen van a szülésnél?
Írta: 2009. 09. 15. Baba rovat 

Kedves Emőke!

Lassan közeledik a szülésem időpontja, már alig várjuk, hogy megláthassuk a kisfiunkat.

A férjemmel apás szülésre készülünk. A kórházban, ahová majd megyünk, a múlt héten volt lehetőségünk arra, hogy megnézzük a szülőszobát. Ezen a szülésre felkészítő alkalmon azt is elmondta a szülésznő, hogy az apukáktól a vajúdás alatt miben kérnek majd segítséget, például, hogy fogják a ctg fejét a mama pocakján, azért, hogy az el ne mozduljon, vagy hogy mérjék a méhösszehúzódások között eltelt időt.

Én úgy érzem, hogy a párom ettől inkább csak megijedt, hiába viccelődött a szülésznő, hogy a papáknak is feladatot kell adni, mert nekik is ki kell venni a részüket a munkából. A férjemet nyomasztja, hogy mi lesz, ha izgalmában nem tud majd ezeknek az elvárásoknak megfelelni, miközben azt sem tudja, hogy nekem hogyan tud ott segíteni.

 Van-e feladata az apának a szülőszobán?

 

Erre persze nem tudtam neki egyelőre konkrét választ adni, most úgy érzem, hogy nekem az a legfontosabb, hogy ott legyen velem a vajúdás óráiban és ne legyek egyedül.

Neked biztos sok tapasztalatod van arról, hogy hogyan lehet jól segíteni, tudnál tanácsolni neki valamit?

Válaszodat előre is köszönöm!

Erika

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.     

 

Kedves Erika!

Nem először hallok arról, hogy  „az apának feladata, dolga van" a szülőszobán. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az apa ugyanis nem azért van jelen a szülőszobán, hogy a személyzetnek segítsen, hanem azért, hogy a párjával együtt részese lehessen egy felemelő, csodálatos élménynek, a gyermeke megszületésének.

Mára már a legtöbb helyen elfogadottá vált az apák jelenléte a szülőszobán. Az ott dolgozók többsége elismeri azt, hogy ez fontos a pár érzelmi állapota, az egymáshoz és a babához fűződő viszonyuk szempontjából, abban azonban gyakran kevés támogatást kapnak az apák, hogy ők maguk is biztonságban érezhessék magukat és ezáltal jól tudják segíteni a párjukat.

Békés Emőke
Békés Emőke

Pedig a lényeg szerintem pont ez lenne. Az apák számára ugyanis a  kórház egy ismeretlen, nyugtalanságot keltő hely, ahol sok minden növelheti a szorongásukat. Egy előttük eddig ismeretlen folyamatnak a tanúi, melyben természetszerűleg aggódnak a párjukért és a születendő gyermekükért. Nem mindig biztosak abban, hogy ami történik, az normális-e, de bizonytalanságot kelthet bennük akár az is, hogy nem tudják, hol helyezkedjenek el úgy, hogy segíteni is tudjanak, de „útban" se legyenek.

Szorongásukat a személyiségüktől függően többféle módon kezelik.

Vannak olyanok, akik ebben a helyzetben egyfolytában beszélnek, humorizálnak, vagy éppen a jelenlévő orvossal elegyednek beszédbe mindenféléről. Akadnak olyanok is, akik próbálják elbagatellizálni azt, amiről a vajúdó párjuk számol be ("Nem olyan nagy ügy ez, meg tudod te ezt csinálni, drágám!"), de az is lehet, hogy úrrá lesz rajtuk a félelem, és negatív üzeneteikkel csak nehezítik a párjuk vajúdását.  („Mintha ritkulnának a fájásaid, az előbb már sokkal sűrűbbek voltak!")

Lehet, hogy a kórházi személyzet úgy gondolja, hogy segítség lehet az apának az, ha feladatot kap, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy a CTG görbét és a magzati szívhangot digitálisan kijelző műszert meredten figyelő apák általában egyáltalán nem nyugodtak, ami nem is csoda, hiszen nem értenek hozzá és nem is kell tudniuk értékelni azt, amit ezen a görbén látnak.

Emőke korábbi leveleit összegyűjtöttük neked! Itt mindent megtalálsz, ami az anyasággal, a babára várással, a gondozással kapcsolatos!

www.nlcafe.hu/dula
  

De még talán ennél is nagyobb baj az, hogy eközben nem tudnak teljes figyelmükkel a párjuk felé fordulni, hanem egyfajta megfigyelői szerepbe kényszerülnek.

Természetesen komoly segítséget jelenthet az anyának, ha a párja masszírozza a derekát, tartja őt a vajúdás közben, vagy odafigyel arra, hogy rendszeresen itallal kínálja, de a legnagyobb segítséget mégis az odaforduló, szeretetteljes jelenlétük adja.

Ha egy apa érzelmileg tudja támogatnia  párját, akkor egészen biztosan nagyon sokat tesz azért, hogy a folyamat jól haladjon. A testi érintés, a simogatás, a csók ugyanis az oxytocin nevű hormon felszabadulását idézi elő a nő szervezetében és - mint tudjuk - ennek a  hormonnak a jelenléte elengedhetetlen a hatékony méhösszehúzódásokhoz. (lásd korábbi cikkem: Lehet-e oxitocin nélkül szülni? » )

Felejthetetlen emlékként hordozom magamban azokat a szüléskíséréseket, ahol láthattam, micsoda segítő erő az apa érzelmi támogatása. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem az apáknak , hanem a többi jelenlévő segítőnek van feladata a szülőszobán.

Nekem dúlának például ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy egyrészt mentesítsem az apát azoktól a tennivalóktól, amelyek szorongást kelthetnek benne vagy elvonják a figyelmét a párjáról, másrészt pedig az, hogy olyan biztonságot nyújtsak mindkettőjük számára, melyben a kórházi keretek között is meg merik engedni maguknak, hogy kifejezzék az egymás iránti érzéseiket, és így mélyebben, szeretetteljesebben élhessék át a kisbabájuk megérkezését.  

Amennyiben a férjed szorong attól, hogy esetleg olyan feladatot kap, aminek nem tud vagy nem akar megfelelni, jó, ha előre beszéltek erről a szülésznővel, orvossal.

Szorongásoktól mentes, intim, mindkettőtök számára felejthetetlen szülést kívánok!

                                                                                                           Emőke
                                                                                              www.gyermekaldas.hu

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Kicsiv86 2009-09-15 12:33

Hát igen,eleinte boldog voltam hogy ott van mellettem és simogat,de mikor már a végét jártam zavart a jelenléte:)

Torolt_felhasznalo_978628 2009-09-15 12:30

A legfontosabb hogy ne akadályozza a dolgok történését:):)

Kicsiv86 2009-09-15 12:30

Aki mellettem szült csaj,bent volt a párja,és bizony össze is esett,a dokik vitték ki:) Nem hoszem hogy jó volt hogy még szegényemmel is foglalkozniuk kellett..

enci001 2009-09-15 12:28

A legfontosabb, hogy ha nem tud lendíteni a dolgokon, minimum ne ájuljon el...szóval ne fokozza a helyzetet padlófogással. Ez már egy értékelhető gesztus apától szülőszobán. (én nem hiszem, hogy az apa helye biztosan a szülő felesége mellett van. Nem minden nő szeretne maga körül látni valakit. És nem minden férfinek pozitív élmény , ha esetleg anyuka szívósan erőlteti, hogy menjen be, holott tudja, hogy egy csepp vértől is ájul az apa)

Szóval dolga nincs. Lehetőségei vannak, mindegyik képességei szerint él velük.

Kicsiv86 2009-09-15 12:27

Sziasztok,nálam is bent volt elég sokáig,de a végén már nagyon nem bírtam és kiküldtem:) Mi úgy beszéltük meg még itthon hogy nem akarom hogy bent legyen,és ő sem,de mégis bejött.de nem is bánom hogy úgy döntöttem inkább menjen ki,nem volt zökkenőmentes a dolog,a műtőbe meg úgysem engedték volna.

de hallottam hogy sokmindenkinek nagyon is jó volt hogy bent van a párja.

vintimi 2009-09-15 12:21

Én ugyanígy gondolom! ;)

e.bari 2009-09-15 12:07

Részemről el sem tudtam volna képzelni, hogy a párom ne legyen jelen a szüléskor! Szerencsére jól vette az akadályt, bár tevőlegesen nem segített, de nagyon sokat jelentett, hogy ott volt velem, és támogatott. :-)

N?k Lapja Café 2009-09-15 12:07

Apával, vagy apa nélkül? Manapság a szülés előtt álló anyukák egyik legfontosabb dilemmája ez. De vajon mi a dolga az apukának, ha jelen van a szülésnél?

Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma
Így húsvétolnak a magyar celebek

Így húsvétolnak a magyar celebek

Tatár Csilla vörös rúzzsal, Vajna Tímea egy...
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma
Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

„Lelki beteg lett, megplasztikáztatta az arcát...” –...
Facebook lájkok száma
A cirkuszba és egymásba is szerelmesek

Budapesten az extrém cirkusz!

Az extrém sportokat keveri a cirkusszal a Cirque...
Facebook lájkok száma

Ki tud többet Jézusról?

Jézus Krisztus talán a leghíresebb ember, aki valaha...
Facebook lájkok száma
Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

Sztársportolóval kapták le Rubint Rékát

A fitneszladynek idén is sikerült közel kerülnie a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma6
Elhamvasztották Gabriel García Márquez holttestét

Elhamvasztották Gabriel García Márquez holttestét

Lehetséges, hogy a hamvakat megosztják Mexikó és...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Ahogyan Gabriel García Márquez a világot látta

Gabriel García Márquez bölcsességeiből válogattunk egy...
Facebook lájkok száma605
Csináld magad: tojásfestés körömlakkal

Csináld magad: tojásfestés körömlakkal

Üveggolyó-hatású tojásokat készíthetsz, mindössze 15...
Facebook lájkok száma60
Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma58 Hozzászólások száma6
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma53
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma43
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma36
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma26
Megható videó: így búcsúzik haldokló párjától egy selyemmajom

Megható videó: így búcsúzik haldokló párjától egy selyemmajom

Haláláig a partnere mellett maradt a selyemmajom.
Facebook lájkok száma25

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem