Dúla vagy fogadott szülésznő?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Mit tehet a kismama, ha orvos le akarja beszélni a szüléshez fogadott dúláról? Mikor dönt okosan a szülő nő, ha a szülésznőre vagy ha a dúlára bízza magát?
Írta: 2009. 03. 17. Baba rovat 

Kedves Emőke!

2009. júliusára várjuk első gyermekünk megszületését. Szeretném, ha ez a nagy esemény biztonságos, szeretetteljes légkörben történne. Gyakran olvasom az írásaidat, így egyre tisztábban látom, hogy mit jelenthet egy vajúdó nőnek a dúla támogatása.

Amikor azonban megemlítettem az orvosomnak, hogy szeretnék magammal dúlát is vinni a szülésemhez, le akart beszélni erről. Azt mondja, hogy a kórházban kiváló szülésznők vannak, teljesen felesleges még valakit odahívni.

Dúla vagy fogadott szülésznő?

 

Egy kicsit el is bizonytalanított, mert nem tudom, hogy van-e különbség a dúla és a fogadott szülésznő által nyújtott támogatás között. Te hogy látod ezt?

Az is foglalkoztat, hogy ha mégis úgy döntenék, hogy legyen velem dúla a szülésnél, akkor azt vajon a szülésznő hogyan fogadná? Nem szokott rivalizálás lenni köztetek?

Kíváncsian várom a válaszod!

Vera

Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül hetente egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.

 

Kedves Vera!

Dúla vagy fogadott szülésznő?Ha felteszi nekem valaki azt a kérdést, hogy amellett, hogy én jelen leszek a szülésénél fogadjon-e fel szülésznőt, a válaszom legtöbbször az, hogy igen.

A szülésznő ugyanis az, aki a vajúdás óráiban a vajúdás és szülés eseményeit szakmai szempontból követi, általában ő vizsgálja meg időről időre az anyát, méri a vérnyomását és rendszeresen hallgatja a baba szívhangjait. A legtöbb esetben ő referál az orvosnak a vajúdás folyamatáról, és az orvost csak akkor hívja, amikor már rá is szükség lehet. A kitolási szakban pedig ő védi az anya gátját, egy ebben jártas és ügyes kezű szülésznő tehát aranyat ér.

De a szülésznő szerepe ideális esetben ennél több is lehet.

Ha az anya már a várandósság hónapjaiban megismerkedik a szülésznőjével, aki elegendő időt tud biztosítani arra, hogy a szokásos vizsgálatokon (ctg) kívül beszélgessen is a kismamával az érzéseiről, kívánságairól, és ha a szülés óráiban megszakítás nélkül jelen tud lenni teljes figyelmével és szeretetével, akkor ő olyan, mint egy bába. Vannak olyan szülésznők,  akik a vajúdás és a szülés lelki aspektusait is ismerik, és holisztikus szemlélettel kísérik a várandós nőket.

Ha valakinek ilyen szülésznője van, akkor nem biztos, hogy szüksége van még dúlára is, hiszen a bábája is biztosítja neki az érzelmi, a fizikai és az informatív támogatást egyaránt.

A tapasztalataim alapján azonban ezt nem minden szülésznő tudja nyújtani az anyának.

Ha szülésznőkkel beszélgetek, időnként megkérdezem, hogy ők egy hónapban, fogadott szülésznőként hány szülésnél vannak jelen. A válasz többnyire az, hogy havonta négy-öt anyát kísérnek, és mindemellett látják el a napi beosztásuknak megfelelően a többi szülő nőt és az ezzel járó teendőket.

Emőke korábbi leveleit összegyűjtöttük neked! Itt mindent megtalálsz, ami az anyasággal, a babára várással, a gondozással kapcsolatos!

www.nlcafe.hu/dula

A dúla egy év alatt, ennél jóval kevesebb anyát kísér, velük azonban rendszeresen, gyakran már a várandósság elejétől találkozik, így a kapcsolatuk a szülés idejére már nagyon elmélyül és személyessé válik. A dúla mindemellett abban a szerencsés helyzetben van, hogy őt nem kötik adminisztratív feladatok egy szülés kísérésekor, és ez lehetővé teszi, hogy a vajúdás teljes időszaka alatt csak az anyára tudjon figyelni.

A dúla-szülésznő dilemmára a válasz tehát csak ritkán az, hogy vagy-vagy, sokkal inkább az, hogy is-is.

Örömmel gondolok vissza ugyanis azokra a dúlai élményeimre, ahol a bábai modellt követő szülésznőkkel gyönyörű összhangban, egymást is segítve kísértünk többször szüléseket. Nem volt köztünk egyáltalán rivalizálás, szükség esetén négy kézzel és két szívvel támogatjuk az anyákat. (Néha tényleg nem is elég a két kéz.) J

2004-ban készítettem egy filmet, melyben főként dúlával szült anyák mondták el a tapasztalataikat. A filmben nyilatkozott egy szülésznő is a dúlákhoz való viszonyulásáról, most az ő szavait idézem:

Dúla vagy fogadott szülésznő?„Nagyon érdekes volt az első kismama, aki tényként közölte velem, hogy ő azt szeretné, hogy legyen egy szülészorvosa, egy szülésznője és egy dúlája. Konkrét elképzelésekkel jött hozzám, hogy mit várna tőlem, mit várna a szülészorvostól, és mit várna a dúlától. Jó néhány év eltelt azóta, és egyre több kismama él ezzel a lehetőséggel. Nem volt ellenérzésem egyáltalán, de én magam sem tudtam egész pontosan, hogy mi fog ebből az egészből kikerekedni. Miután megbeszéltük a szülő nővel, hogy mit szeretne tőlem, és mit szeretne a dúlától, teljesen egyértelmű volt, hogy mindenkinek más a szerepe, mindenkinek más a dolga a szülőszobán, akkor ha dúla van jelen.

Azóta is, három-négy év elteltével csak fokozódik ez a fajta érzésem, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe, és mindenképpen segítség nekem, nekünk a szülésznőknek.

Tudatosan figyelem a dúlákat, hogy mit is csinálnak, és mi az, amit én szülésznő, eddig nem csináltam, amíg nem volt dúla a szülőszobán. Nyilvánvalóan a dúla az, aki tizenvalahány órát ott van az anya mellett, ő az, aki tényleg a kezét fogja, ha erre van szüksége, aki a borogatást elkészíti, és ő az, aki gyertyát gyújt, ha ezt szeretné a szülő nő. Nyilván a szülésznőnek másfajta elfoglaltsága is lehet. Lehet, hogy van még rajta kívül néhány szülő nő, akire neki figyelni kell.

Azt gondolom, hogy remekül együtt lehet dolgozni, ha egy szülő nőnek arra van igénye, hogy legyen egy választott orvosa, egy választott szülésznője, és dúlát is akar. Én, mint szülésznő, ezt maximálisan támogatom, de pontosan tudom, hogy sok intézetben még  nem szívesen látják a szülésznők.

Nekem erről teljesen más a véleményem. Én úgy gondolom, ha egy szülő nő úgymond belém veti a bizodalmát, azt szeretné, hogyha én kísérném végig az ő szülését szakmai szempontból, és neki igénye van dúlára is, ez így helyes. Én nagyon szeretem, ha dúlák is jelen vannak a szülőszobán." (Dúlafilm, 2004)

Munkám során mindig törekszem arra, hogy még a várandósság idején találkozzak az anya fogadott orvosával és szülésznőjével. Mély meggyőződésem ugyanis az, hogy a szülés kimenetelét és élményét jelentősen befolyásolja az, hogy milyen a szülésnél jelen lévők közti viszony. Nem elég tehát az, hogy az anyának jó-e a kapcsolata a dúlájával, a szülésznőjével vagy az orvosával, hanem az is fontos, hogy valamennyi segítő között harmonikus együttműködés alakuljon ki.

Minden segítőnek más a feladata, mindegyik más módon támogatja a szülő nőt, de a célunk közös, mégpedig az, hogy az anya érzelmileg  és egyéb szempontból is biztonságban, feszültségmentes, szerető közegben hozhassa világra gyermekét.

Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság,...
Facebook lájkok száma
Illatos fűszerkertek

Illatos fűszerkertek

Akár egy cserépben, akár egy falon megtermelhetjük a...
Facebook lájkok száma
A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
Balesetben meghalt Károly herceg sógora

Balesetben meghalt Károly herceg sógora

A 62 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett,...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma427 Hozzászólások száma2
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma209 Hozzászólások száma4
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma198
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma106
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma101
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma95
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma94
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma60

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem