Baba

Csörgõtõl a sakktábláig

Milyen játék kerüljön a fa alá? Persze, a gyerek korának megfelelõ! Végigjártuk, hogy fejlõdik születéstõl iskoláig kedvenc idõtöltésünk: a játék




Milyen a jó játék?
• A gyerek korának és nemének megfelelő
• Több érzékszervet is igénybe vesz (tapintható, hangot ad, szájba vehető), de nem árasztja el túl sok ingerrel a kicsit
• Fejleszti a kreativitást
• Könnyen kezelhető, tisztítható
• Biztonságos
0-6 hónaposok
Már ilyen ügyes!
Az újszülött már az első hónapokban elkezd ismerkedni a világgal a látás, a hallás és a tapintás segítségével. Megismeri a szülők arcát, megtanul rövid ideig a rátekintő szempárra nézni. Ha beszélnek hozzá, figyel. Ha mosollyal bátorítják, hamar játékos feleselésbe kezd. Egy idő múlva nincs is szüksége minden percben társaságra. Élvezi a saját hangját, kalimpáló kezének, lábának látványát, a mozgás érzését. A végtelenségig ismételget egy-egy mozdulatot, szótagot.
A negyedik hónap táján elkezdi pontosabban bemérni a tárgyak távolságát. A kiságy fölé szerelt forgó játék (mobil) hosszasan leköti a figyelmét, a tárgyat követni is tudja a tekintetével, igyekszik elérni, megérinteni. A nagyobb tárgyakért két kézzel nyúl. Ha megkaparint valamit, megmarkolja, majd a szájába veszi vagy eldobja. Hamarosan az „ezt én csináltam” büszke érzését is megismeri.
Mit játsszunk?




Ebben a korban még nem a játékszereké a főszerep. A legfontosabb a saját test (a hangok, érzések) fölfedezése és a társakkal (szülőkkel, testvérekkel) való kapcsolatteremtés. Az első hónapoktól beszéljünk, énekeljünk a babának. Ha volt olyan zene, amelyet rendszeresen hallgatott a babavárás idején, hallgassuk most is! Liftes játékot játszhatunk néhány hetes kortól úgy, hogy háton fekve magunk fölé emeljük a babát, leengedjük, majd ismét felemeljük, közben becézgetjük, beszélünk hozzá. Mindig figyeljük, tetszik-e neki. Mozgásos játékok sorát találhatjuk ki a „hóc-hóc katona” mintájára. Ritmusra térdünkön lovagoltathatjuk, karunkban hintáztathatjuk a kicsit. Ismételjünk minél több játékot, dalocskát.
Adhatunk neki kendőt, könnyű csörgőt, puha labdát. Nagy örömöt szerez minden hangot adó, csörgő, sípoló játék, amit kézével csapkodni tud vagy mozgásba hozhat. A babakocsi vagy a kiságy fölé helyezett mobil, a fejmagasságban rögzített babatükör nézegetése ideig-óráig jól elszórakoztatja.





7-12 hónaposok
Már ilyen ügyes!
Ez a kor az igazi felfedezések időszaka. A hetedik-nyolcadik hónaptól ujjaival már ügyesen fog apróbb tárgyakat is, amelyeket aztán megráz, megkóstol, elhajít. Egyre önállóbban és szabadabban mozog, ami alaposan megkönnyíti a világ felfedezését. Néhány ismert tárgyról tudja már, mire használják. Az odanyújtott törölközőbe beletörli a kezét.
Egyéves korára a baba már öszetett mozgásokat is belevisz a játékba. A megnevezett tárgyra ránéz, és odamászik érte. Van, aki ekkorra már tipegve is megközelíti a célt.
Kezdi érteni, hogy ami elbújt, az nem tűnt el végleg. Itt a „kukucsjátékok” ideje!
Mit játsszunk?
A strapabíró, kemény leporellók (képeskönyvek) jól jönnek ilyenkor. A labda, a búgócsiga, a zenélő-, tologatójátékok, a legegyszerűbb összerakós játékok, építőkockák a korosztály kedvencei. Az egymásba rakható elemek a „kicsi-nagy” és más viszonyok fogalmának megértésében is segítenek. Figyeljünk arra, hogy a játékszerek ne szorítsák háttérbe az együtt játszást (bújócskázás, mondókázás, dögönyözés). A tárgyak ne helyettesítsék, hanem csak egészítsék ki a társas élményeket.






13-24 hónaposok
Már ilyen ügyes!
Egyre messzebb merészkedik világot felfedező útja során. A helyváltoztatással a térérzékelés, az irány, a távolság érzékelése és a szociális készségek egyaránt fejlődnek. Megtanulja, hol fér át a kismotorral, hogy kell kikerülni az akadályokat, és hol van az a pont, amikor vissza kell fordulni, különben baj lesz. Egyre biztosabb a járása, felszabadul a keze. Követ minket a lakásban, utánozza, amit teszünk. Komoly arccal emeli fejéhez a telefont, csakúgy, mint apa és anya, és hosszasan halandzsázik. Kézügyessége is fejlődik, élvezi a rajzolást, ujjfestést, fűzést. Beszélni kezd, mind pontosabban fejezi ki magát. Bár szeret a többi gyerek mellett játszani parkban, közösségben, játékait még nem osztja meg másokkal. A homokozó, hinta, pancsolás kedvelt szabadtéri játékai közé tartozik.
Mit játsszunk?
A ki-be pakolás hosszú időre képes lekötni a figyelmét. Az egymásba rakható kockákból már tornyot épít, egyszerű kirakókat is összeilleszt. Állathangokat, énekeket, mondókákat, mutogatós dalocskákat szívesen utánoz. Kedvencei a zenés, hangot adó játékok, hangszerek, csörgők, dobok. Az öltöztethető, fürdethető babák, a babakocsi, a konyhai eszközök a kezdődő szerepjátékok fontos kellékei.
Előtérbe kerülnek a tologatható, húzogatható játékok. A lakásban, az utcán és a játszótéren boldogan „irányítja” őket. A kismotor, a roller, a hintaló fiúknál és lányoknál egyaránt sikerre számíthat.






24-36 hónaposok

Már ilyen ügyes!
A kétéves gyerek küzd önállóságának kivívásáért, állandóan keresi a határait. Látványosan fejlődik a mozgása és a beszédkészsége.
Önállóan jár a lépcsőn, ugrál, szalad. Könnyen megtanul triciklizni, csúszdázni, mászókázni, így a szabadtéri játékok lehetőségeinek egész sora tárul ki előtte. Ügyesen fogja a ceruzát, ecsetet, már értelmet tulajdonít, címet ad képeinek, bár csak azután, hogy elkészültek.
A társaság egyre fontosabb, más gyerekek jelenlétében szívesen játszik. Rajzolgatnak, építenek egymás mellett. A fiúk és lányok egyaránt büszkék arra, hogy önállóan öltözködnek, és öltöztetik a macikat, babákat is.
Mit játsszunk?
Ha jó idő van, ki a szabadba, hintázzunk, pancsoljunk, homokozzunk! Borongósabb délutánokon sem árt egy jó kis séta, de utána vágjunk, ragasszunk, gyurmázzunk, fessünk.
Képeslapokat is nézegethetünk, olvassunk, meséljünk egymásnak. Az elemekből álló építőjátékokkal kitartóan képesek játszani, nem árt bővíteni a készletet. A lányok általában ilyenkor kapják meg a babaházat, a fiúk a kalapácsot, csavarhúzót, ez a szülőknek is alkalmat teremt az önfeledt közös játékra, az első szerepjátékok kipróbálására. Egyre háziasabbak a kicsik. Kérjünk segítséget a terítésnél, az asztal letörlésénél, elpakolásnál. Ami nekünk munka, az nekik játék, élvezet.






3-4 évesek

Már ilyen ügyes!
A gyerekek elkezdenek együtt játszani. Megjelenik a szimbolikus játék. A papírtörlő gurigája trombita, a szék táltos paripa, a szekrény medvebarlang lesz. Minden érdekli, mindent igyekszik megfigyelni, kipróbálni, utánozni. Szívesen öltözik jelmezbe. Ilyenkor ő Batman vagy Hófehérke. A szerepeket még nem formálja meg, a Batman azért Batman, mert úgy néz ki. Figyelmét már hosszan képes egy dologra összpontosítani, tartósan leköti magát, így egyre bővül a játéktár.
Mit játsszunk?
Az autók közül azok az autómodellek, matchboxok érdeklik, amelyek az igazi versenyautók másai. Az építőkészletekben már az apróbb részek sem jelentenek gondot, az egyre ügyesebb ujjacskákkal pontosan épít. A sporteszközök, labdák, a kugli, a trambulin, a bicikli kedvelt játékszerek, a lányok imádnak táncolni. A szerepjáték kelléktárából nem hiányozhat a boltos játék, az orvosi táska, a babaház, a teherautók, a vonatok. Egyre több sikerélményt nyújt a finommozgást fejlesztő festés, tépés, vágás, hajtogatás.










4-5 évesek

Már ilyen ügyes!
Játékában környezete pontos megfigyelésére épít. Az autót úgy vezeti, mint apa vagy anya, a kislányok vacsorát főznek és perlekednek „gyerekeikkel”, takarítanak, időnként sóhajtoznak, ahogy azt a felnőttektől látják. Kialakulnak az első nagy barátságok. A játékokba szívesen bevonják óvodástársaikat, barátaikat. A nagy vasút- és autópálya-építésben, legózásban, homokvárépítésben az apák is szívesen részt vesznek.
A szerepjátékok során váltakozva jelenik meg a valóság és a képzelet. „Játékból” vásároljunk, mossuk ki a babaruhát! Felnőtt segítségével már szívesen játszik társasjátékokat, az egyszerű szabályokat érti és jól követi, bár ha vesztésre áll, még érzelmei irányítják.
Mit játsszunk?
A mesekönyvek mellett már érdeklik az ismeretterjesztő művek is. Vannak kedvenc zenéi, mesejátékai, ezeket szívesen hallgatja. A legkisebbeknek való kártyajátékokat, társasokat már élvezi, az óvodai körjátékok szabályait is megérti. A szerepjátékok kellékei továbbra is első helyen állnak, mind nagyobb hangsúlyt kap, hogy mi a „lányos”, mi a „fiús”. A játszótéren, ovikertben beindul a „bandázás”, a csapatok közös, visszatérő, sajátos szabályokkal rendelkező játékokat is kialakíthatnak.






5-6 évesek
Már ilyen ügyes!
Ekkorra látványos különbség mutatkozik a vérmérsékletükben, a legtöbb gyerek egyes területeken kiugró teljesítményre képes. (Erről a Kismama 2006/10 számában írtunk bővebben.) Van, aki kézügyességével, más „tudományos kutatói vénájával”, megint más mozgásával vagy éppen matematikai képességeivel tűnik ki társai közül. A fiúknál megjelenik valamilyen szenvedély: az autómániások tudják az összes autómárkát, a modellek műszaki paramétereit, a dinómániások a jura kor élőlényeit. A lányok inkább „barátnőznek”, együtt babáznak, matricát gyűjtenek, cserélgetnek. A legtöbb gyerek szívesen jár úszni, tornázni.
Mit játsszunk?
A nagyító és a messzelátó elvarázsolja. Az egyszerű tudományos szerkezetek segítenek belesni egy másik, izgalmas, szabad szemmel nem látható világba. Kedvelik a kártyajátékokat.
A lányok megunhatatlan játéka marad az öltöztethető baba, míg a fiúknak az összeszerelhető, elektromos vonatok, a felnőttek leegyszerűsített gépei, a pénztárgép, számítógép. Egyszerű fényképezőgéppel már ügyesen, lelkesen megörökíthetik az izgalmas pillanatokat. Ilyenkor kezdenek dominózni, sakkozni, bonyolultabb szabályrendszerű társasjátékokkal is játszani.





Hogyan segítheti a szülő a játékot?
Nincs szükség agyonzsúfolt gyerekszobára. Kell egy nagyobb szabad terület, ahol a kicsi biztonságban játszhat, kirámolhat, és rendet is tud rakni. Mindennek legyen helye: cipősdoboz vagy kosár az apróbb játékoknak, polcok, amelyeket ő is elér, és ahova játék után gond nélkül visszapakolhat. Vonjuk ki a forgalomból azokat a játékokat, amelyekkel pár hónapig nem foglalkozik. Amikor ismét előkerülnek, izgalmat, örömöt jelentenek, mintha újak lennének. Ne zavarjuk a gyereket, ha elmélyülten játszik. Türelmesen tanítsuk meg a játékszerek használatára, a szabályokra.




 


 


 


 


Maros Eszter









A Kismama ajánlja:
A kreatív gyerek– játékötletek minden korosztálynak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top