Baba

Tápszeres kérdések

Ami szoptatás közben szinte magától adódik, tápszerezés esetén már nem mindig egyértelmû. A különbség abból származik, hogy a szoptatás nem csupán a táplálás egyik lehetséges módszere, hanem vigasz, megnyugvás, kapcsolat is egyben. A tápszer valóban csak táplálék, a többit más módszerekkel teheti hozzá a szülõ.

Három hónapos lányomnak nem ízlik a tápszer. Már a másodikat próbáljuk. Mindegy, hogy a kezdő tápszereken belül melyiket kapja?





A Magyarországon forgalomban levő kezdő tápszerek mindegyike szigorú minőségellenőrzésen esik át, ebből a szempontból (energia-, fehérje-, vitamintartalom stb.) mindegy, hogy melyiket kapja. Ha a nem szoptatott csecsemőnél speciális problémák lépnek fel, akkor az orvos mérlegeli, hogy a rendelkezésünkre álló kezdő tápszerek közül melyik a legalkalmasabb számára. Az atópiás ekcémára hajlamos gyerekeknek például olyan, lebontott tehéntejfehérjéket tartalmazó, hipoallergén (HA) tápszert lehet adni, melyhez probiotikumot adva csökkenthető a manapság népbetegségnek tekinthető allergia gyakorisága. Prebiotikumot tartalmazó kezdő tápszert ajánlunk székrekedős vagy éppen bukásra, refluxra hajlamos babáknak. A tápszerek íze ennek megfelelően különböző. Minél jobban lebontott fehérjét tartalmaz, annál rosszabb lehet az íz. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szülő által ehetetlennek tartott, „büdöskés” tápot a gyerekek többsége jó étvággyal elfogadja. Tápszert tehát csak orvosi javaslatra váltsunk. Sokszor ugyanis az derül ki, hogy a gyerek elutasító magatartása mögött enyhébb vírusfertőzés, fel nem ismert húgyúti fertőzés, fogzás áll, vagy éppen azt jelzi, hogy elérte azt a kort, amikor már bevezethetjük a szilárd táplálékokat az étrendjébe.

Megetessem-e éjszaka is tápszerrel az öt hónapos fiamat, ha felébred, és a nappali órákban már megette az előírt adagot? A szopós gyerekek éjszaka is kapnak anyatejet, a tápszereseknél nem tehetjük meg ugyanezt a túltáplálás veszélye nélkül? Körülbelül milyen életkorig megengedhető az éjszakai tápszeres etetés?

Egy öt hónapos gyereket nem KELL már éjszaka megetetni, ha napközben elfogyasztotta az adagját, hiszen így felesleges kalóriákhoz jutna. Az éjszakai tápszeres etetésre általában két-három hónapos korig szokott szükség lenni, de utána is lehetnek kivételek, ha például nem megfelelő a gyerek súlygyarapodása.

Négy hónapos, tápszerrel táplált kisfiam hetente 12 dekát hízik. A gyerekorvos szerint ez kevés, azt javasolta, keverjek banánt a tápszerébe, hogy jobban hízzék. Valóban jó megoldás ez?

Bár már változik a trend, sok helyen még mindig az a szép csecsemő, aki dundi. Egy négy hónapos kisbaba esetében a heti 12 dekás gyarapodás normális, nem kell banánnal dúsítani a tápszerét.

Más anyukák javaslatára százszázalékos, dobozos almalével kevertem kislányom HA tápszerét, mert így sokkal jobban ízlik neki. Hibáztam, vagy Ön is jó megoldásnak tartja?

A tápszerek energia-, fehérje-, cukor-, zsír- és vitamintartalmát úgy állapítják meg, hogy abból az adott mennyiség fedezze az igényeket. Már csak ezért sem érdemes változtatni az összetételen, mert az almalé jelentős kalóriaforrás. További probléma lehet a hipoallergén tápszer (HA) almaleves dúsításánál, hogy az oldat töménysége így megnő, ami fokozza a szomjúságérzetet, ez pedig további túltáplálási veszélyt rejt magában, kivéve, ha a szomjúságot vízzel csillapítjuk. Sokszor nem gondolunk rá, de a hipoallergén tápszer csak úgy tudja elérni allergiamegelőző hatását, ha nem keverjük össze más, esetleg allergizáló étel- vagy italféleséggel. Ha már idősebb, például kilenc hónapos a baba, és napi kétszer kap HA tápszert, nem történik tragédia, ha egy kis almalevet teszünk bele. Ám ha még csak négy hónapos, és a tápszer a kizárólagos tápláléka, akkor semmit sem ajánlatos belekeverni. A tápszerek megfelelő használatának legalapvetőbb szabálya, hogy csak előírás szerinti töménységben szabad elkészíteni.

Úgy hallottam, a tápszer nem számít természetes élelmiszernek, ezért minél előbb fel kell váltani zöldséggel, gyümölccsel, hússal. Mit jelent ez a „minél előbb”?

Hiba úgy tekinteni a tápszerekre, mint valami gyűlöletes, megbélyegzett, természetellenes élelmiszerre. A csecsemőtáplálásban fontos szerepük és helyük van a jó tápszereknek azokban az esetekben, amikor nincs anyatej, vagy az anya nem akar szoptatni. Négy-hat hónapos korig elég, ha csak tápszert kap a baba. Ha kiváló a gyerek gyarapodása, akkor négy hónapos korban már be lehet vezetni a kisebb energiatartalmú főzelékféléket, zöldségeket, gyümölcsöket. Nehezen gyarapodó, vékonyka gyerekeknél várjunk ezzel hat hónapos korig. Régebben azért javasolták minden tápszeres gyereknél négy hónapos korban az étrendi váltást, mert a zöldség-gyümölcs bevezetése rendezte a tápszeres babára gyakran jellemző székrekedést. A probiotikumos és prebiotikumos tápszerek alkalmazásánál ezek a problémák már jóval ritkábban fordulnak elő.

Érdemes egy tápszeres etetést tejpéppel kiváltani hat hónapos kor után?

Hat hónapos kor után lehet tejpépet adni azoknak a babáknak, akik eddig is tápszert kaptak, egy cumisüveges etetést érdemes vele kiváltani. Rossz étvágyú gyerekeknél sokszor nem sikerül a váltás, ők szívesebben maradnak a folyékony italnál.

Lehet-e tápszerrel igény szerint etetni egy csecsemőt? Hogyan? Mik a buktatói?

Az igény szerinti szoptatás bevezetése nagy előrelépés volt a korábbi merevebb, háromóránkénti szoptatási rendhez képest. Tápszerrel elvileg ugyanúgy lehet igény szerint etetni, csak gyakrabban okoz túltápláltságot annak ellenére, hogy a legújabb ajánlásoknak megfelelően a tápszerek kalória- és fehérjetartalmát csökkentették. A cumisüvegen pontosan látjuk, mennyit eszik a gyerek. Így ha az egyik etetésnél például csak 30 millilitert fogyasztott, akkor nyugodtan megetethetjük két óra múlva is, ha éhes és kér. Ekkor igény szerint etettük a gyereket tápszerrel, hiszen nem vártuk meg a három-négy órát. A mindennapi gyakorlatban ritkábban fordul elő az éjszakai tápszeres etetés, egyrészt mert a szülők is tudnak az extra kalória kártékony hatásáról, másrészt éjjel sokkal „macerásabb” friss tápszert készíteni, mint esetleg megszoptatni a gyereket.

Új tövény!
A 2004. május elsején életbe lépett új tápszertörvény 6. paragrafusának 3. pontja kimondja, hogy anyatej-helyettesítő tápszert előállító és forgalmazó cég ingyenes vagy csökkentett árú készítményt, mintát vagy bármely más népszerűsítő ajándékot egészségügyi szolgáltató vagy az egészségügyi szolgáltató alkalmazottja útján SEM adhat a nyilvánosságnak, várandós anyáknak, szoptató anyáknak vagy családtagjaiknak.
Kismama: A korlátozás célja a szoptatás védelme a marketingfogásokkal szemben. Az ingyenes minták, népszerűsítő ajándékok egyrészt ismertté teszik a márkát, másrészt fogyasztásra ösztönöznek olyan termékek esetében, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a szoptatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top