Baba

Burgonya receptek

Receptjeink hozzávalói négy fõre szólnak!





1. Első szilárd eledelnek való:
Burgonyapüré, héjában főtt krumpliból

1 kg krumplihoz 3 dl tejet, 40 g margarint vagy vajat adunk. A héjában megfőzött, megtisztított burgonyát krumplinyomón áttörjük, hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a margarint. Lazább lesz, ha háztartási robotgéppel habosra verjük.

Ezt az ételt csak egy éves kor után adjuk gyermekünknek. Kezdő kiegészítő ételként fél éves kor után adhatjuk anyatejjel keverve.


2. Éliás és Tóbiás is ezt szereti:
Dödölle, vagyis krumpligombóc

70 dkg krumplihoz 20 dkg lisztet, 1 tojást, 2 dkg margarint, vagy vajat készítünk elő. A héjában főtt, megtisztított krumplit áttörjük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a lisztet, tojást, margarint, és egy késhegynyi sót. Jól összegyúrjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat sós vízben kifőzzük, gyümölcsmártással, vadasmártással vagy hagymás tejfellel tálaljuk, megszórhatjuk reszelt sajttal is.





Ha ugyanebből az alapanyagból nem gombócokat, hanem rudakat formázunk, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és olajban kisütjük, finom krumplikrokettet kapunk. A „tésztába” keverhetünk spenótot, fokhagymát, gombát vagy sajtot, így változatos, finom étellel kínálhatjuk a családot. (Mivel a tojás is allergizálhat, ezt az ételt se adjuk egy évesnél fiatalabb gyermeknek!)


3. Gyerekek kedvence:
Töltött sültburgonya





Kb. 80 dkg krumplit megfőzünk héjában. Vigyázzunk, hogy ne főjön túl, mert akkor a gumók szétesnek, és nem tudunk tovább dolgozni velük. A megfőtt, megtisztított krumplikat hosszában kettévágjuk. A fél krumplik belsejét kanállal kivájjuk, és tejföllel elkevert reszelt sajttal megtöltjük.

A tölteléket ízlés szerint „megbolondíthatjuk” egy kevés szerecsendióval, kakukkfűvel, fokhagymával. A töltött krumplikat tűzálló tálba sorakoztatjuk, és sütőben átsütjük.

A töltelék lehet más is: gombából, darált húsból, füstölt sajtból, és minden egyébből, amit melegszendvics készítéséhez használhatnánk.






4. Finom reggelire való:

Mediterrán szendvicskrém

Néhány szem burgonyát héjában puhára főzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Fokhagymával vagy kávéskanálnyi reszelt hagymával, vajjal, tejföllel, sóval és (ízlés szerint) zöld fűszerekkel krémes állagúra keverjük. Behűtve, kenyérre kenve fogyasztjuk.

Kisgyermeknek kenyérkockákra halmozva kínáljuk. A szendvicsek tetejét megszórhatjuk apróra vágott snidlinggel, petrezselyemmel, díszíthetjük vékonyka hónapos retek szeletekkel.


5. Nyers, reszelt krumpliból:
Tócsni vagy lapcsánka





80 dkg burgonyát meghámozunk, lereszelünk, vagy aprítógéppel felaprítunk. Hozzáadunk egy tojást és öt evőkanál lisztet. Picit megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A felnőtteknek elkülönített adagba őrölt borsot és szerecsendiót is keverjünk. Serpenyőben olajat melegítünk, és egy-egy kanál masszát szétterítve mindkét oldalán megsütjük, mint a palacsintát. A tócsnihoz fokhagymás tejfölt kínálunk.

Fontos, hogy a nyersen lereszelt krumplit azonnal fölhasználjuk, mert különben megfeketedik. Ez nem csak esztétikailag hátrányos, hanem nagyban ront az alapanyag értékén is, komoly vitaminveszteséggel jár.


6. Vízben főtt krumpliból:
Hagyományos burgonyapüré

Kb. 1 kg krumplit meghámozunk, kis kockákra vágjuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, megfőzzük. Krumplinyomóval áttörjük, majd forró tejjel (2-3 dl) és 5 dkg vajjal habosra keverjük.

Trikolór krumplipürét készíthetünk úgy, hogy a püré harmadát egy evőkanál paradicsompürével, egy másik harmadát néhány evőkanál parajpürével keverjük el, és piros – fehér- zöld sorrendben halmozzuk a tányérokra.


7. Tápláló, meleg ital:
Buljonka

A vízben főtt krumpli levét még forrón bögrékbe töltjük. A krumpliléhez egy kiskanál vajat, egy kevés őrölt borsot, egy kanál tejfölt és egy csipetnyi sót keverünk. Nagy téli szánkózás után jólesik minden családtagnak, és türelmesebbé teszi az éhes aprónépet, amíg el nem készül a főétel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top