Baba

Testben-lélekben

Manapság egyre több kismama folytat sportos életmódot a másállapot ellenére is. Jól teszik! Dr. Barna János, a Sportkórház szülész-nõgyógyász fõorvosa is arra biztat, ne állítsuk magunkat azonnal takarékra, mihelyst növekedésnek indul a baba odabent.





Egészséges várandósság esetén semmi sem indokolja, hogy felfüggesszük megszokott, testmozgásban, aktív kikapcsolódásban gazdag életmódunkat. A hangsúly a „megszokott”-on van. Aki eddig aktívan és rendszeresen mozgott, ezután is tegye bátran. Nem is volna helyes, ha a konditerem helyett azonnal a fotelba váltana bérletet.


Jót tesz a sport!

A kemény edzésekhez szokott sportolónőknek éppen az ártana, ha várandósan azonnal abbahagynának mindenfajta mozgást, hiszen a keringés, az energiafelhasználás egy idő után igazodik a rendszeres terheléshez, és szervezetünk nem szereti a hirtelen változásokat. Néhány évvel ezelőtt éppen ebből a szempontból figyelték meg sportolónők várandósságát a Sportkórházban. Volt, aki a negyedik hónapban még műkorcsolya-bajnokságon versenyzett, az ötödik hónap végéig gerelyt hajított, a hatodik hónapban magasugrásban jeleskedett. Az is egészséges kisbabát hozott világra a kiírt időpontban, aki a szülés előtti hónapban még vitorlázóként szelte a habokat a balatoni versenyeken. A vizsgálat eredménye szerint a sporttal összefüggésbe hozható szövődmények vagy a vetélés semmivel sem volt gyakoribb, mint a magukat kímélő kismamák körében. Következésképp csak fokozatosan, a várandósság előrehaladtával kell visszafognunk a terhelést.


Egész szervezetünket karbantartja a sport

A rendszeres edzéshez szokott szervezetnek tehát szüksége van a mozgásra – akkor is, ha csupán amatőr sportolóról van szó. Ez különösen az első harmadban befolyásolja kedvezően az anyagcsere átalakulását és a hormonális változásokat.

Az egészséges kismamák tehát bátran folytathatják megszokott sportjukat, hacsak nem jár esés, rúgás, ütés kockázatával. Ha valaki kemény labdajátékot űz, lovagol, vagy éppen bokszol, akkor sem kell lemondania a sportról, váltásra viszont szükség lehet. Annyi remek sportág közül lehet választani, amit az erőnlét fenntartása és a mozgás öröme érdekében nyugodtan végezhetünk! Lehet futni, kocogni, kerékpározni, úszni.

Talán a konditermekben találhatunk rá legkönnyebben azokra az edzőgépekre, amelyek a kismamák számára is veszélytelenek. Az aerobik különféle válfajairól sem kell lemondanunk. Aki sportol, teste fizikai karbantartása mellett mozgását is jobban képes irányítani, s ennek a szülésnél komoly hasznát veszi majd. Ne feledkezzünk el a testsúlyról sem! Ismert jelenség: ha valaki abbahagyja sportolást, számolnia kell több-kevesebb súlygyarapodással. Ezt kismamaként sem hagyhatjuk figyelmen kívül.


Fokozatosan csökkentsük az edzésadagot!


Ahogy telnek a hónapok, fokozatosan mérsékelhetjük a terhelést.
Alapszabály, hogy a mozgást csak addig folytassuk, amíg jólesik. A csúcsdöntést halasszuk későbbre! Célszerűbb, ha inkább mindennap fél órát sportolunk, mint ha hetente kétszer másfelet. Figyeljünk az intő jelekre: ha hányingerünk támad, ha fogytán a levegőnk, ha megfájdul a hátunk, derekunk, ha megduzzadnak az ízületeink, hagyjuk abba aznapra, s a jövőben csökkentsük az adagot. Aki bármilyen kellemetlen változást érzékel sportolás közben, beszélje meg az orvosával, kérje ki tanácsát, hogyan legyen ezután. A sport fontos és jó az egészségünk szempontjából, de az első mindig a születendő kisbaba biztonsága.


A kismamatorna is fejleszti az izmokat

Aki korábban nem sportolt, ne most fogjon hozzá! Várja meg, amíg megszületik a kicsi, és akkor rajta! Sosem késő pótolni a mozgásszegény éveket. A várandósság hónapjai alatt a kirándulás, a séta és a kismamatorna is éppen megfelelő mozgást biztosít. A szülés-előkészítő gyakorlatok is sportnak számítanak: a foglalkozások során a légzéstechnika elsajátítására, a testtudat fejlesztésére és a medencefenék izmainak erősítésére összpontosít a szakképzett gyógytornász. Az itt tanultaknak komoly hasznát veszik majd a szülésnél, és észre fogják venni, hogy nem csak a szülésben részt vevő izmok erősödtek meg.



 Mire figyeljünk?
– Csak egészséges kismamák számára ajánlatos a sportolás
– Az orvosa tudjon arról, hogy Ön rendszeresen edzi magát
– Ha szokatlan jelenséget észlel, azonnal hagyja abba a mozgást
– Soha ne erőltesse a sportot, ne vállaljon többet, mint amennyi jólesik
– Edzés előtt fogyasszon szénhidrátban gazdag ételt, banánt, müzlit, barnakenyeret
– Kiadós edzés után pótolja a folyadékveszteséget. Igyon bőségesen koffeinmentes teát, buborék nélküli ásványvizet




 


 


 


 


Szaktanácsadó: Dr. Barna János, az Országos Sportegészségügyi Intézet szülész-nőgyógyász főorvosa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top