Baba

Étvágytalanság betegség miatt

A gyerek eltolja a kanalat, kiköpi az ételt, és az anyák máris rémképeket látnak, legtöbbször alaptalanul. Elõfordul azonban, hogy a baba valóban olyan betegségben szenved, melynek jellegzetes tünete az étvágytalanság.





Vérszegénység:

Minden olyan betegség, amely a vörösvértestek számának csökkenését (vérszegénység) okozza, fáradékonysággal, étvágytalansággal járhat. Hátterében leggyakrabban a vashiány áll. Egy közelmúltban végzett hazai felmérés szerint a kisgyerekek 51 százaléka (!) vashiányos!


Lisztérzékenység (cöliákia):

A felszívódási zavarokhoz számos betegség tartozik, így a lisztérzékenység is, orvosi nevén: cöliákia. A gabonafélékben található fehérjére a szervezet egy allergiás reakcióval válaszol, ennek köszönhető a bélnyálkahártya sorvadása, mely felszívódási zavarokat okoz.





A gyermek levert, étvágytalan, hasa puffadt, gyakori nála a hasmenés. Újabban már csak ritkán találkozunk ezzel az úgynevezett klasszikus kórképpel. Sokkal gyakoribb, hogy „csak” hasfájást, vérszegénységet, növekedési zavarokat tapasztalunk.

A lisztérzékenység manapság egy újonnan kifejlesztett módszerrel viszonylag egyszerűen, egy vérvétel segítségével felismerhető, és eredményesen gyógyítható. Az étrendből feltétlenül el kell hagyni az allergizáló gabonaféléket.


Mukoviszcidózis:

Ez a betegség is a felszívódási zavarokhoz sorolható, és a lisztérzékenységhez hasonló tünetekkel jár. A mirigyek sűrű, tapadós váladékot termelnek, emiatt romlik a tápanyagok felszívódása, a bélmozgás. Komoly vitaminhiány léphet fel. Mivel a légutakat is ilyen tapadós váladék borítja, gyakoribb a súlyos lefolyású tüdőgyulladás.





Sajnos, ellentétben a lisztérzékenységgel, a mukoviszcidózis jelenleg nem gyógyítható. Azonban megfelelő kalorizálással, vitaminpótlással jelentősen javítható a beteg életvitele.

Étvágytalanság lehet a következménye májbetegségnek, allergiás kórképeknek, elhúzódó, krónikus fertőzéseknek is. Ez a panasz hívhatja fel a figyelmet más sorvasztó betegségek (vese, szív, daganatos) jelenlétére. A felsorolt betegségek szerencsére elég ritkán fordulnak elő, a rosszul evő gyermek gondos kivizsgálása során általában nem találunk szervi eltérést, komoly betegséget.


Ha gyerek, legyen kövér?

Pufók, dundi, duci, duckó – mennyi kedves nevet ismer a magyar nyelv a kövérségre. Egy pufók gyermek maga a kicsattanó egészség – tartja a köztudat, és való igaz, a falánkság, kövérség csak ritkán jelez betegséget.





Az egyik legfontosabb paraméter, hogy a dundi gyermek hossznövekedése is fokozott-e? Amennyiben hormonzavarra gondolunk, akkor általában a gyermek alacsony, hossznövekedésében elmarad. A különböző tünetegyüttesekre (szindróma) az elhízáson és az alacsony termeten kívül jellemző még a látászavar (szemüveg), a nemi szervek fejletlensége, és a szellemi visszamaradottság.

Igen ritkán az agyban levő daganatos elváltozás az oka a kóros testsúlygyarapodásnak, de ismételten hangsúlyoznám, hogy ezek a betegségek igen ritkák. Ezer kövér gyerekből csak egy-kettőt érint, tehát inkább a fokozott kalória bevitelt okoljuk a teltebb idomokért, és ne a hormonokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top