Baba

Akkor kapjon enni, ha éhes!

Ez tulajdonképpen logikusan hangzik, mégis sok helyen szokás, hogy már az újszülöttet is megszabott idõpontokban, rendszeres idõközökben, táblázatokból leolvasható mennyiségekkel akarják megetetni.

Kiszámítják, hogy testsúlykilogrammonként naponta mekkora táplálékfelvétel, mennyi kalória a kívánatos, s ha a baba ennél kevesebbet eszik, tápszeres pótlásba kezdenek.





Pedig az emberek sokfélék, más-más igényeik vannak, s nincs ez másképpen a csecsemőknél sem. Ezért ajánljuk ma ismét – mert hogy régen is ez volt a természetes – az igény szerinti szoptatást. Ez azt jelenti, hogy a csecsemőt kezdettől fogva megszoptatjuk, ha jelzi, hogy szopni szeretne, és rábízzuk, hogy mennyit eszik.

Az anyatej könnyen emészthető, ezért gyakran előfordul, hogy hamar megéhezik a csecsemő. Akár a szoptatás után egy órával is újból üres lehet a kis gyomra. Ez azonban egyáltalán nem baj, hanem élettani jelenség. A napi 8-12 alkalommal történő szoptatás a későbbiekben ritkul, s nem azt jelenti, hogy az apróság önző, és folyton csak mellen akar lenni.

Hetente ellenőrizzük a gyarapodását, s ha azt tapasztaljuk, hogy nem kielégítő, szoptatásban járatos és szoptatni szerető más anyukák, vagy a védőnő, vagy a gyermekorvos tanácsát kérjük. Mellékelt táblázatunkból leolvasható a minimális gyarapodás üteme.

A minimális gyarapodás üteme az első évben

1. hónap: 120-200 g/hét




2. hónap: 170-210 g/hét
3. hónap: 150-180 d/hét
4. hónap: 130-160 g/hét
5. hónap: 110-140 g/hét
6. hónap: 100-130 g/hét
7. hónap: 90-120 g/hét
8. hónap: 90-120 g/hét
9-10. hónap: 70-110 g/hét
11-12. hónap 60-70 g/hét

(Forrás: Erica Nehlsen laktációs tanácsadó, IBCLC)


Ezeket az adatokat betegség, egyéni eltérések befolyásolhatják, a fontos az, hogy hosszú távon ne legyen kevesebb a mért érték a megadottnál. A testsúly önmagában sosem elégséges információ ahhoz, hogy a helyzetet megítéljük. Vegyük figyelembe a baba állapotát: viselkedését, izomzatának tónusát, tekintetét, bőrének állapotát, székletét, vizeletét stb.





A nem kielégítő gyarapodás oka elsősorban az lehet, hogy az anyatej nem termelődik elegendő mennyiségben, ezen azonban nagyon könnyen lehet segíteni. Ha ez az ok kizárható, mindig forduljunk gyermekorvoshoz, mert különféle betegségek, esetleges születési károsodások, anyagcserezavarok is előfordulhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top