Baba

Játékok mezítláb

Nemcsak a lábnak tesz jót, ha kibújunk a cipõnkbõl. A meztelen talpunkon keresztül felvett ingerületek az agymûködést is serkentik. A gyerekek szívesen lerúgják magukról a lábbelit, nem kell sokáig bíztatni õket.




Ha eléggé felmelegedett a talaj, nem fázhatnak fel, engedjük minél többet mezítláb szaladgálni őket. A puha homokban vagy a füvön kellemes a járás, ám a lábboltozat izomzatát a kavicsos, egyenlőtlen talaj még jobban erősíti.

A cipőben elkényelmesedett lábfej mezítláb munkára kényszerül. A talpat érő ingerek az izmokat összehúzódásra serkentik. Egészen másképp járunk mezítláb, mint cipőben. Durva talajon nem lépkedünk olyan bátran, lábujjainkat kissé behúzzuk, talpunkon végiggördülünk, sarkunkat felemeljük.





Testünk helyes alátámasztása a testtartást, az egyensúlyozást, a mozgáskoordinációt is befolyásolja. A lábfej egészséges felépítése kihat a gyerek egész mozgására. Mezítláb járással, a láb tornáztatásával, erősítésével csökkenthetjük a lúdtalp kialakulásának esélyeit. A lábboltozat már meglévő eltéréseire lúdtalpbetétet, gyógytornát javasol az orvos.

Ennél kellemesebb “gyógymódot” és jobb szórakozást kínálnak az alábbi játékok. Ha a gyerekek rájönnek, mennyi mindenre lehet használni a lábat a járáson kívül, sok-sok játék eszükbe jut majd még.

Nagyokat nevetnek magukon és egymáson, amikor lábujjaikkal akarnak összeszedegetni apró tárgyakat (pl gombokat, bábukat) lábujjaik közé fogott bottal próbálnak rajzolni a földre.





Megtapasztalhatják, milyen könnyű eltaposni egy virágot, ám annál nehezebb óvatosan letépni a lábujjakkal. Nemcsak a hűvös és édes fagyi lehet érzéki élmény a szájban, hanem a talpat símogató moha, a szúrós lekaszált mező, a bántóan kemény kövek, a hideg, felfrissítő víz is. A sok különböző inger serkenti az agyműködést, így közvetve a szellemi fejlődésre is kedvezően hat a mezítlábaskodás.

Amikor a bőr különböző felületekkel érintkezik, talpunk egy elhanyagolt funkciója kap teret: a tapintás. Miközben a száraz fű bökdösi, a kavics nyomja, a forró homok süti a talpat, a gyerek saját bőrén érzi az anyagok tulajdonságait. Ugrándozás, futkározás közben pedig testi képességeit próbálgatja különböző talajviszonyokon. A megszerzett tapasztalatok révén ügyesebb, rugalmasabb lesz. A jó mozgású gyerekeket pedig ritkábban éri baleset.





A felnőttek is jól teszik, ha meglevegőztetik összeszorított, megnyomorgatott lábukat és alkalmanként kibújnak a divatos lábsanyargatóikból. Különösen a kismamáknak ad felfrissülést egy kis mezítlábas gyaloglás. A megnövekedett terheléstől igénybe vett lábaknak valóságos gyógykúra a kavicsos folyóparti séta.

Ha tehetjük, gázoljunk térdig a vízben: a durva talaj megmasszírozza az elfáradt talpat, a hideg víz pedig serkenti a vérkeringést, segít megelőzni a visszeresedést.


Játék tippek bemelegítés gyanánt





1.
Na kinek a lába ez? Nem is olyan könnyű behúnyt szemmel felismerni egymást a bőrünkön keresztül.
2. Csípjünk egy-egy felfújt, de nem megkötött lufit a lábujjaink közé. Hogy megy a járás vele? Ha ügyesek vagyunk és nem röpül ki a lufi, próbáljunk meg a sarkunkon járni
3. Kinek sikerül a középen ugráló kislány nagylábujját elkapnia? Persze minél gyorsabban szedi a lábait, annál nehezebb elcsípni őket
4. Pihenés közben görgessünk talpunk alatt egy teniszlabdát a lábujjhegyünktől a sarkunkig és vissza. A lábboltozat izmai megfeszülnek az enyhe masszírozástól, ezáltal erősődnek
5. Lábakat a magasba! Ágota egyre magasabbra rúgja lábait. Hamarosan kézenáll, és biztosan sikerül a cigánykerék is
6. A meleg homokban, tiszta pázsiton szabad henteregni. Annál mulatságosabb, minél többen fekszenek egymás mellé
7. Nyújtott lábbal peckesen lépkednek a gólyák és közben élénken kelepelnek a kezükkel. Az egyensúlyérzéket fejleszti ez a játék

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top