Baba

Építsünk játszóteret a kertben!

Sajnos még a fõvárosban is ritka a kisgyerekeknek alkalmas játszótér, vidéken még korlátozottabbak a lehetõségek. Számos érdekes szabadtéri játékkal szerelhetjük fel kertünket.




Akinek kertes háza van, nem kell minden nap a játszótérre mennie, vagy az utcákon, parkban tologatnia a babakocsit. A már járkáló kicsi mindig újabb és újabb felfedezni valóra vágyik, rengeteg testmozgást igényel.
A játszótér azonban nem csak a kisgyermekek kedvence, hiszen még a tíz éven felüli kiskamaszok is szívesen eljátszanak vele, ha a játékok megfelelő méretűek.

Olyan társasházakban, ahol több gyermekes család is lakik, a közös kertben közösen vásárolt játékokból alakíthatnak ki kisjátszóteret.

A műanyag kerti játékok könnyen tisztíthatóak, kis súlyúak, nem kell beépíteni őket a földbe, tágasabb szobában, garázsban, padláson is elférnek a téli időszakban. Hátrányuk, hogy csak a bölcsődés, kisóvodás korosztály igényeit elégítik ki.





A beépített fajátékoknál fokozottan ügyelnünk kell a biztonságra, hiszen nagyobb méretűek, veszélyesebbek, mint a műanyag játékok. Győződjünk meg a választott játék teherbíróképességéről, azokra a helyekre, ahonnan a magasból leeshet a kisgyerek, szereljünk erős hálót vagy korlátot.






Tervezési, vásárlási tippek


Figyeljük meg a gyerekeket, mivel játszanak legszívesebben és legtovább egy jobbfajta játszótéren! A kertet alapterületének, domborzati és betelepítettségi viszonyainak megfelelően rendezzük be a játékszerekkel. Tervezzük meg, mit hova fogunk tenni. Ott vajon kényelmesen, biztonságosan, játszik majd a gyerek? Fontos szempont a napos-árnyékos részek helyes kihasználása is. Maradjon hely a futkosáshoz is!






• Hány gyerek és milyen idős használja majd a hintát, homokozót? Mennyi ideig kell kitartaniuk a játékoknak?

• Hogyan találjuk meg a célnak megfelelő legkedvezőbb árat? Milyen házi ötletekkel tudunk kiadást megtakarítani, mit tud megcsinálni az ezermester nagypapa? Házilag készített fajátékoknál ügyeljünk a gondos favédelemre, különben nagyon rövid életűek lesznek a műgonddal összeácsolt építmények. 

• Mit tudunk majd kezdeni a feleslegessé vált kerti játékokkal, ha megnőttek a gyerekek? A műanyag játékok előnye, hogy könnyen mozdíthatók, eladhatók, a beépített darabokon már nehezebb túladni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top