Baba

Sütõtök sülve-fõve

Könnyen emészthetõ, ritkán okoz allergiát, így a csecsemõk egyik elsõ kiegészítõ tápláléka lehet az anyatej vagy a tápszer mellett. Sok gyermek szinte él-hal a sütõtök ízéért!





A sütőtök nem csak íze és állaga, hanem könnyű és gyors elkészíthetősége miatt is gyakran szerepelhet a család étlapján. Csecsemőételként nem tanácsos sem sózni, sem édesíteni: a sütőtök úgy jó, ahogy van. A sütőtök – a többi zöldségféléhez hasonlóan – sokat veszíthet vitamintartalmából, ha hosszan és bő vízben főzzük. Erre azonban nincs is szükség, hiszen a sütéssel munkát és időt takarítunk meg, s a vitamintartalmát is jobban megőrizzük. Sütés előtt alaposan mossuk meg a tököt, majd daraboljuk fel héjastól nagyjából női ököl méretű kockákra. Kaparjuk ki evőkanállal a középső, szálas, magos részt, majd toljuk 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. A sütésidő fajtánként különböző, húsz perc és háromnegyed óra között változhat. Próbaképpen szúrjunk bele villával: akkor jó, ha már olyan puha, mint a vaj.
Az anyatej kiegészítésére az első időszakban csak egy- két kávéskanál pürére lesz szükségünk. Teaszűrőn vagy fokhagymanyomóval törjük át az első, diónyi mennyiségeket, így a tök vastagabb rostjai nem kerülnek bele a baba ételébe. Az anyatejjel higított első tökpüré-falatkákat szoptatás után kínáljuk a kisbabának. Ha már megbarátkozott a sütőtök ízével, és többféle ételt is fogyaszt, újabb és újabb sütőtök-csodákkal lephetjük meg a családot. Egyéves kora után a kisgyermek egyre gyakrabban étkezik együtt a családdal. Készítsünk olyan ételeket, amelyeket minden családtag szívesen fogyaszt!
A piacon és az élelmiszerboltokban manapság legalább háromféle sütőtököt lehet kapni. A hagyományosnak számító nagy, kerek, vastag héjú tök feldarabolása nem túl egyszerű feladat, de ez áll el legtovább. A kisebb, körte formájú kanadai és a zöldesen erezett fajta könnyen szeletelhető, de csak hűvös tárolóhelyen áll el hetekig. Cukortartalmuk különböző, ezért érdemes valamennyi fajtát kipróbálni.

Nem csak bébieledel!
Szervezetünk A-vitamin-szükségletének csak egyharmadát vesszük fel úgynevezett retinol formájában májból, tojásból, vajból, a többi béta-karotin formájában jut be testünkbe a sötétzöld és mélysárga zöldségekből és gyümölcsökből. A sütőtök magas béta-karotin-tartalma miatt jól biztosítja a szervezet A-vitamin-ellátását, hisz a béta-karotin vitaminigényünktől függően alakul át szervezetünkben A-vitaminná. A túladagolás ugyanúgy kizárható, mint a sárgarépa esetében – ezzel szemben a gyógyszer formájában elfogyasztott felesleges A-vitamin mérgező hatású.
A sütőtök a B12 kivételével valamennyi fontos vitaminból számottevő mennyiséget tartalmaz.

Sütőtökös receptek kicsiknek

Sütőtökital
Hat hónapos kortól
1. Két evőkanálnyi puhára sült sütőtököt összeturmixolunk egy deciliternyi forralt és lehűtött vízzel.
2. A puhára sült sütőtököt anyatejjel vagy tápszerrel turmixoljuk össze, ugyanolyan arányban, mint a fenti italnál.
3. Gyümölcscentrifuga segítségével nyers sütőtökből és almából gyümölcslét készítünk, egy kis citrommal ízesítjük. A citrom arra is jó, hogy a lé megtartsa szép aranysárga színét.

Sütőtökös zabpehelykása
Hat hónapos kortól
Két evőkanál zabpelyhet tiszta kávédarálóban vagy aprítógépben megőrölünk. Másfél deciliter vízben folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hozzáadunk két púpozott evőkanálnyi puhára sült tököt. Ha szükséges, turmixoljuk, vagy villával öszetörjük. Fogyasztás előtt egy kávéskanál napraforgó- vagy tökmagolajat keverünk bele.

Burgonyás tökhalmocskák
Tizenkét hónapos kortól
Egy nagyobb főtt burgonyát és egy szelet lehéjazott, puhára sült tököt villával alaposan átpasszírozunk. Hozzáadunk egy tojássárgáját és két evőkanál reszelt sajtot. A jól összedolgozott masszát habnyomózsákba töltjük, és kis halmocskákat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 Celsius-fokos sütőben tíz perc alatt aranysárgára sütjük.

Sütőtökleves
Tizenkét hónapos kortól
70 dkg sült tökszeletről lehúzzuk a héját, majd nagyobb lábasba tesszük főni úgy, hogy a víz bőven ellepje a sütőtököt. Megsózzuk, kávéskanálnyi őrölt gyömbérrel és késhegynyi szerecsendióval fűszerezzük. Lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd tovább forraljuk. Ha már forr, két deciliter főzőtejszínt adunk hozzá. Fakanállal alaposan összekeverjük, felforrósítjuk, majd pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Családi adag.

Sütőtökpuffancsok
Tizenkét hónapos kortól
Egy szelet sült tököt lehéjazunk, azután összekeverünk egy nagyobb, főtt, reszelt burgonyával. Két evőkanálnyi tisztított tökmagot megdarálunk. A tököt, a burgonyát, a tökmagot, két evőkanál teljes kiőrlésű lisztet és egy egész tojást jól összedolgozunk. A masszát picit megsózzuk, majd vizes kézzel kis lepényeket formálunk, és kevés zsiradékkal kikent serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Magában is finom, de főzelékekhez is jól illik.
Egy felnőtt és egy gyerek adagja.

Lekvár helyett: szőlős tökpüré
Nyolc hónapos kortól
Egy maroknyi muskotályos szőlőt kimagozunk, és beleszórjuk a szintén kimagozott, félbevágott kanadai tökbe. A szőlővel töltött tököt megsütjük, a megsült tök belét a szőlővel együtt összeturmixoljuk. Pirítósra kenve kiváló eledel, de egy kicsit megsózva, kevés paradicsomszósszal pikás köretként is tálalhatjuk sült hús mellé.

Spagetti tökös szósszal
Tizenkét hónapos kortól
Két szelet puhára sült sütőtököt összeturmixolunk egy doboz főzőtejszínnel. Megsózzuk, forrásig hevítjük, majd tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. A szószt a főtt tésztára kanalazzuk, majd reszelt sajttal hintve tálaljuk. A kisgyermekek jobban boldogulnak a kagylótésztával, mint a spagettivel. A felnőttek frissen őrölt borssal fűszerezhetik a maguk adagját.
A szósz négy adagra elegendő.

Rakott sütőtök
Tizenkét hónapos kortól
Öt nagyobbacska, húsos paradicsomot forró vízbe mártunk és lehéjazunk, majd vastag szeletekre vágunk. A nem túl puhára sütött, körülbelül 80 dkg tök szeletet ugyancsak lehéjazzuk, és hüvelykujjnyi darabokra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, azután elhelyezünk benne egy réteg tököt, reszelt sajtot szórunk rá, majd egy réteg paradicsom következik. Meghintjük szárított szurokfűvel és újabb adag reszelt sajttal, majd addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból futja. 200 Celsius-fokos sütőben húsz percig sütjük. A sajt nélküli sarkokból már nyolc hónapos korától kaphat a csecsemő.
Családi adag.

Kenyér sütőtökkel
Tizennyolc hónapos kortól
5 dkg élesztőt megfuttatunk 1,5 dl langyos almalében. 25 dkg sült tököt összeturmixolunk egy evőkanálnyi pirított hagymával. A masszát megsózzuk, azután alaposan összedolgozzuk 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszttel és a megfuttatott élesztővel. 10 dkg almát meghámozunk, lereszelünk, majd a tésztához adjuk. Egy órát kelesztjük meleg helyen, majd átgyúrjuk, és kizsírozott, 23 cm hosszú kenyérformába helyezzük. További egy órán át kelesztjük. Sütés előtt vízzel kenjük be a megkelt tészta tetejét. 200 Celsius-fokosra előmelegített sütőben ötven percig sütjük, majd tíz percig a lezárt sütőben hagyjuk. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A hónap szülinapi tortája
Sütőtöktorta
Hozzávalók: 30 dkg liszt, kétszer 30 dkg sütőtökpüré, 20 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 dl kefir, két tojás, egy csomag sütőpor
A két tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kefirt és a mikróban megolvasztott margarint. A nyers sütőtököt előzőleg megsütjük a sütőben, vagy a kivájt belét kevés vízben megfőzzük. A megpuhult tököt összetörjük botmixerrel. A sütőtökpürét néhány napig hűtőben eltarthatjuk, vagy nagyobb mennyiséget adagokra osztva a mélyhűtőben tárolhatunk. A sütőtökpürét a masszához adjuk, és belekeverjük. Egy tortaformát margarinnal kikenünk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük. A kihűlt tortát vízszintesen kettévágjuk, és rákenjük a sütőtökpüré másik felét. Egy keveset habnyomózsákba töltünk, kis kupacokkal díszítjük a tetejét. A tésztán nem érződik a sütőtök íze, így egészséges csemegét nyer az is, aki nem szereti a tököt. Ez esetben baracklekvárral töltjük és díszítjük a narancssárgára sült tésztát. (Balányi Klári)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top