Baba

Olvasóink kérdezték a tápszeres táplálásról

– Meddig adhatok éjszakánként tápszert a gyermekemnek, ha felsír?
Ha nappal két alkalommal, vagy esténként szilárd táplálékot (főzeléket, gabonapépet) is kap a jól fejlődő, egészséges csecsemő a tápszer mellett, éjszakai etetésre már nincs szükség. Ha minden felsírásnál tápszert adnánk éjszaka, túltáplálttá válhatna a kicsi, és a kibújófélben levő fogacskái is veszélybe kerülnének. Térjünk át fokozatosan a forralt és lehűtött víz adására, éjszaka ez is kiválóan csillapítja a szomjúságot.

– Felhasználhatom-e a csapból folyó meleg vizet a tápszerkészítéshez?
Egyéves korig feltétlenül forraljuk fel a vizet a tápszerkészítéshez. Helyesebb, ha hideg vizet használunk, a melegvíztároló bojler fémtartályában hosszasan álló vízbe ugyanis a csecsemő számára káros ionok is kioldódhatnak. Ha átfolyó rendszerű a melegvíz-szolgáltatás, egyéves kor után felhasználhatjuk forralás nélkül is. Nyugat-Európában és a tengerentúlon már kapható a speciálisan tápszerkészítéshez ajánlott, igen jó minőségű víz.

– Használhatunk-e buborékmentes ásványvizet a tápszerkészítéshez?
Az ásványvizek zöme oldott ásványi anyagokat és ionokat tartalmaz, nem feltétlenül olyan mennyiségben, ahogy az a kisbabának megfelelő volna. Kérdezzük meg a gyermekorvos véleményét a konkrét fajtáról, vagy használjunk forralt és lehűtött csapvizet.

– Milyen gyakran kell cserélni a cumit?
Egyhavi használat után akkor is cseréljünk cumit, ha nem látunk rajta semmilyen változást. Ha szemmel is látható apró repedés, eltávolíthatatlan lepedék jelenik meg rajta, azonnal cseréljük ki. A cumi anyaga kevésbé lényeges szempont, inkább a csecsemőszáj anatómiai viszonyaihoz igazított formájú cumit vásároljunk. Tisztításához speciális kis keféket, folyó melegvizet használjunk, majd főzzük ki.

– Kell-e teáztatni a hat hónaposnál fiatalabb csecsemőt, ha tápszerrel etetjük?
A teáztatás nem csak a szoptatott, hanem a tápszeres babáknál is felesleges. A napi tápszeradag helyes elkészítés esetén éppen megfelelő mennyiségű folyadékot tartalmaz. Magas láz vagy hőség esetén négy hónapos kor felett forralt, lehűtött vizet adjunk szomjoltásra – a tea felesleges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top