Baba

Mi kerüljön a cumisüvegbe?

Írásunkat azoknak a szülõknek szánjuk, akik számos szempont mérlegelése után úgy döntötték, vagy arra kényszerültek, hogy tápszerrel táplálják gyermeküket.





Tudnunk kell azonban, hogy az apadófélben levő anyatej gyakori és megfelelő ideig tartó szoptatással bármikor visszahozható. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról havonta jelentkező szoptatós rovatunkban részletes információkat olvashatnak.
Lenyűgöző tápszer- és cumisüveg-választékkal várják a szülőket a gyógyszertárak és bababoltok. Nem is olyan egyszerű eligazodni, ezért összeállításunkban felsoroljuk a fontosabb szempontokat. Így a kisbaba érdekeit és fejlettségét szem előtt tartva dönthetünk a legjobb megoldás mellett.
A tápszerek többsége tehéntejből készül, azonban a gyártás során az egyes összetevők arányát az anyatej arányainak megfelelően módosítják. Erre azért van szükség, mert a teljes vagy hígított tehéntej adása súlyos felszívódási zavarhoz, allergiához, alultápláltsághoz vezethet. Anyatej hiányában tehát feltétlenül a tápszer a helyes döntés, a tehéntej adásával várjunk egyéves korig.

Miből választhatunk?
– Anyatejpótló tápszer
Ezt a típust öt-hat hónapos korig adhatjuk a kisbabának. A tápszerben található fehérje két csoportra osztható: kazeinre és savófehérjére. A kettő aránya határozza meg, hogy egy tápszer mennyire laktató, milyen gyorsan ürül ki a gyomorból. Ha a kazein dominál, akkor ez a laktató fajta, dundi babának inkább ezt adjuk. Ilyen kazein-domináns szerre példa a Beba1. A savófehérjés változat gyorsabban hagyja el a gyomrot, vékonydongájúaknak ez a jobb, hiszen a táplálék gyorsan továbbítódik a belekbe, így a megürült gyomor többet befogadhat. Ilyen tápszer például a NAN.

– Követő tápszer
Hat hónapos kortól kezdve jön el az úgynevezett elválasztó, vagy más néven követő tápszerek ideje, melyek egészen hároméves korig adhatók. Ezek módosított összetételű tehéntejfehérjéből készülnek. A tehéntejhez képest a követő tápszerekben kisebb a fehérjetartalom, és magasabb a szénhidrát-koncentráció. Az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében a második félévben naponta fél liternyi tápszer adását javasolják a szakemberek. Hasmenéses gyermekeknek nyújt segítséget a NAN 2 Bifidusszal tápszer, ami visszatelepíti a bélgyulladás esetén károsodott bélflórát. Újabb lépésnek tekinthető a nukleotidos tápszerek kifejlesztése (Similac Advance 2).
Sokat bukós, refluxos babáknak javasoljuk a sűrűbb tápokat (ilyen a Sinlac), amelyek a szentjánoskenyérfa magját tartalmazzák. Az elnevezés onnan ered, hogy Szent János a sivatagban bolyongva ezzel táplálkozott. Történeti érdekesség, hogy arabul ennek a magnak a neve karát, ugyanis a magot súlymérésre is használták.

– Babatej
Az elmúlt években jelentek meg a 3 vagy 2+ tápszerek „babatej” elnevezéssel (Nutrilon 3, Mildibe 3, Milumil 3, Beba 2+), melyek hét-nyolc hónapos kortól a gyermek hároméves koráig adhatóak. A babatej elnevezés arra utal, hogy a tehéntej összetételét a kisgyermekek speciális szükségleteiből kiindulva módosították. A babatej valamivel drágább, mint a bolti tej, ám a kisgyermek igényeinek jobban megfelel, ezért aki teheti, inkább ezt válassza tehéntej helyett. Ellentétben az anyatejpótló tápszerrel (1 jelzésű), a 2, 2+, 3 tápszerek vásárlását nem támogatja az egészségbiztosító, így receptre sem kell felíratni, hiszen nem kapjuk meg olcsóbban.
Nyugaton és az USA-ban népszerűek az előre elkészített, eldobható cumisüvegben kapható kész tápoldatok. Élelmiszer-szupermarketekben már nálunk is kapható ilyesmi. Ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos porok.

– Speciális tápszerek
Ha a szülőknél vagy a testvéreknél előfordult a családban allergiás, illetve atópiás megbetegedés, anyatej hiányában csak részlegesen lebontott, úgynevezett hidrolizált fehérjéket tartalmazó tápszert kaphat a kisbaba. Erre példa a Beba HA, Milupa HA, Humana HA, ahol a „HA” betűk a hipoallergén szóra utalnak, jelezve, hogy kevésbé fog allergizálni. Fontos tudni: atópiás-allergiás megbetegedés esetén a HA tápszerek hat hónapos kor után is, a gyermek egyéves koráig támogatást élveznek. Tehát érdemes receptet kérni, mert így csak a felét fizetjük (2680 Ft helyett 1340 Ft a 750 grammos Beba HA).
Igazolt tehéntej-allergia esetén viszont a HA tápszerek sem adhatók. Ilyenkor csak orvos által felírt, megfelelően kiválasztott, speciálisan lebontott gyógytápszert kaphat a gyermek. Ezek szójából, szarvasmarha- vagy sertéskollagénből készülnek. Az allergiás megbetegedés legjobban hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatással előzhető meg.

A tehéntej-allergiáról 2001. októberi, az atópiás bőrgyulladásról a 2002. januári számunkban is olvashatnak.
A 2002. januári Tanácsadóban, a 37. oldalon a cumiválasztás szempontjairól írtunk.


Az 1. Táblázatban néhány Magyarországon forgalomban levő, anyatejpótló tápszert (1) soroltunk fel. A 2. Táblázatban hasonló módon néhány követő tápszert (2) és babatejet (2+ vagy 3) sorakoztatunk fel.

1. Táblázat






































 Tápszer  Kiszerelés  Ft / doboz Ft / 1 liter  
 Beba1  700g 399,- 74,-
 Milumil 1  1000g 863,-  131,-
 Mildibe 1  1050g 474,- 56,- 
 Humana 1  900g 644,- 104,-
 Nurtrilon premium  900g 625,-  91,-  
 Aptamil 1  1000g 1030,- 145,-

 


 


 


 


 


 


2. Táblázat

















































 Tápszer  Kiszerelés  Ft / doboz Ft / 1 liter  
 Beba 2 800g  1420,-  263,-
 Milumil 2 1000g  2070,-  329,-
 Mildibe 2 1050g  1440,-  203,-
 Humana 2 900g  1550,-  277,-
 Nurtrilon plus (2) 900g  1640,-  273,-
 Aptamil 2 1000g  2480,-  370,-
 Beba 2 + 1000g  2570,-  384,-
 Milumil 3 600g  1230,-  351,-


  
   
   
   
   
    
  
   
   



 


 


Hogyan készítsük el a tápszert?
1. A por formájában előállított tápszereket előírás szerint előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani.
2. Tartsuk be az előírt hígítási arányt. A szükségesnél töményebbre készített tápszer fogyasztása után a gyermek szomjasabb lesz, sírni fog, azt gondolhatjuk, azért sír, mert éhes, így újra megetetjük a babát. Ez a félreértés áll sokszor annak a hátterében, hogy a tápszeres csecsemők könnyebben elhíznak, mint az anyatejjel tápláltak. Ráadásul a töményebbre készített oldat a kisbaba emésztőrendszerét és veséjét is túlságosan nehéz feladat elé állítja.
3. Lehetőleg mindig frissen készített tápszert adjunk a babának. A szobahőmérsékleten tárolt oldatot két órán belül még odaadhatjuk a kicsinek. Hűtőben huszonnégy órán át tárolhatjuk az elkészített tápszert.
4. Ügyeljünk a megfelelő cumilyuk-nagyságra. Ha a lefelé fordított üvegből a folyadék csak cseppenként ürül, jó a méret. Az étkezés az első hónapokban ne tartson tíz-tizenöt percnél rövidebb ideig, mert nem előnyös, ha a kisbaba gyomra túlságosan hirtelen telik meg. A szopás is legalább ennyi ideig tartana, próbáljuk ehhez igazítani az üveges etetést is.
5. A mikróban melegített tápszert fogyasztás előtt rázzuk fel alaposan, ellenőrizzük hőmérsékletét, s csak ezután adjuk a csecsemőnek. A nem teljesen feloldott tápszerszemcsék és a folyadék ugyanis nem melegednek fel egyformán, a túlhevült összetevők pedig megégethetik a baba száját.
6. Etetésnél tartsuk az üveget kellően megdöntve, különben a gyermek levegőt nyelhet.
7. Ne hagyjuk a gyermeket tápszeres vagy cukros folyadékkal telt üveggel a szájában elaludni. A tápszer kiváló táptalaj a baktériumok számára, így gyakrabban és könnyebben alakulhat ki középfülgyulladás, másrészt az édes folyadék fogszuvasodásra is hajlamosít.
8. A cumisüveget és a cumit minden használat után mossuk tökéletesen tisztára, mert az aprócska tápszermaradványokban remekül elszaporodnak a baktériumok.

Olvasóink kérdezték a tápszeres táplálásról 


Az anyatej legfontosabb összetevőit, a humán fehérjét és az immunanyagokat a legkorszerűbb tápszerben sem találjuk meg. Évről évre újabb összetevőket mutatnak ki a kutatók az anyatejben, melynek tökéletessége közmondásos és utánozhatatlan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top