Baba

Független bábák az otthonszüléseknél

Világszerte független bábák segítik az otthon szülő nőket


Noll Andrea (dúla, azaz szülés körüli segítő) volt az egyetlen Magyarországról érkezett résztvevő a Párizsban, 2001 őszén megrendezett nemzetközi bábakonferencián.
– A találkozó az amerikai Midwifery Today című folyóirat rendezvénye, amit minden évben más országban tartanak. A lap az amerikai független bábák médiuma – tudom meg Andreától. A független bába olyan szülésznő, aki önállóan dolgozhat, nincs orvoshoz, kórházhoz kötve. Egyedül, teljes felelősséget vállalva segít a szülésnél az asszonynak és a gyermeknek. Többnyire otthonszüléseknél működnek közre. Kisebb részük születésházban vagy kórházban tevékenykedik. A konferencia után úgy látom, hogy talán Magyarország az egyetlen, ahol nem dolgoznak független bábák, annak ellenére, hogy már nálunk is adottak a komoly bábaképzés feltételei.
Milyen eredménnyel dolgoznak ezek az asszonyok?
– Az 1999–2000-ben, az Egyesült Államokban gyűjtött adatok szerint a hétezer tervezett otthonszülés nyolc százaléka végződött kórházban, ebből négy százaléknál volt szükség császármetszésre. A szülés körüli halálozás két ezrelék volt csupán. Ezek az adatok egy kicsit sem rosszabbak, mint az egészséges terhesség után következő kórházi szülések eredményei. A tervezett otthonszülés tehát nem veszélyezteti jobban az asszonyt vagy a gyermeket, mint a kórházi szülés. Otthonszülések olyan helyeken is történnek, ahol nyoma sincs kórháznak, nem hogy fejlett infrastruktúra állna rendelkezésre. Izlandon például gyakran előfordul, hogy a szülő asszonyt képtelenség kórházba vinni, hiszen a hideg és a hótorlaszok miatt sok település el van zárva a világtól. Ott szinte alig van császármetszés, mégis igen alacsony a szülés körüli halálozások vagy sérülések aránya.
Hogy viszonyul a többi ország szakmai közvéleménye az otthonszüléshez?
– Sehol nem kérdőjelezik meg az otthonszülés létjogosultságát, csak Magyarországon. Szakmai féltékenység persze tapasztalható, hiszen máshol is féltik az anyagi forrásokat, kezükben akarják tartani az életnek ezt a szeletét. A dolog általában kimerül annyiban, hogy az orvosok propagandát folytatnak a saját szülészeti osztályuk mellett, de ez nem akadálya a bábák működésének. Amúgy nagyon különböző a bábák társadalmi megbecsülése: nálunk minimális, Új-Zélandon viszont az orvosokéval egyezik meg. Ott a fizetésük is ugyanannyi, mint a gyakorló orvosoké. A konferencián azt tapasztaltam, hogy a magyarországi negatív hozzáállás egyedülálló, annak ellenére, hogy huszonöt ország, köztük közép-európaiak is képviseltették magukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top